Newsflash
Cultură

Un Hamlet mai aproape de noi

de Candid STOICA - apr. 23 2021
Un Hamlet mai aproape de noi

Teatrul românesc a avut în ultimii 30 de ani câteva spectacole cu Hamlet extrem de interesante atât ideatic, cât și în ceea ce privește interpretarea în ansamblu, care în ultimă instanţă reprezintă gusturile, idealurile și mai ales aspiraţiile noilor vremuri scăpate din chinga comunismului.

Spectacolele realizate de Vlad Mugur, Liviu Ciulei, Tompa Gábor, Marcel Ţop, Ada Lupu Hausvater s-au delimitat unele de altele nu numai prin decor, costume, interpretare actoricească, dar mai ales prin tratarea în ansamblu a celebrei drame.

Spectacolul Teatrului Tamási Áron din Sf. Gheorghe, din 2013, regizat de László Bocsárdi, se dovedește a fi clar, unitar, dens, elevat, plin de tensiune și se prezintă, fără tăgadă, ca o dramă politică. Spectacolul recompensat cu multe premii, realizat cu un grup de actori extrem de implicaţi, de interesanţi și foarte potriviţi rolurilor respective, fără decor, cu costume ale vremurilor noastre, cu un text ușor scurtat, cu o traducere de multe ori aproximativă, a fost redat de curând marelui public de TVR 3.

hamlet-casa-de-productie-tvr-3-1-21583300_71353500
László Mátray. Sursa: tvr.ro

Cuvântul care se aude cel mai adesea pe scenă este „a supraveghea”. Suntem cu toţii supravegheaţi mereu. Teama pângărește totul în castelul Elsinore: căsnicia, dragostea și prietenia. Hamlet, ca și celelalte personaje, este interpretat fără ambiguităţi, cu o claritate consternantă. Întrebării clasice, dacă Hamlet este nebun sau se preface, spectacolul de la Sf. Gheorghe îi răspunde: Hamlet simulează nebunia pentru a afla adevărul și a-l pedepsi pe vinovat. László Mátray (Hamlet), Tibor Pálffy (Claudius), László Szakács (Polonius), Annamária D. Albu (Gertrude), Ágnes Benedek (Ophelia), József Kolcsár (Laertes), Bence Kónya-Ütő (Horaţio), Levente Nemes (Duhul), Alfréd Nagy (Rosencrantz), Attila Diószegi (Guildenstern). Zsuzsa Gajzágó, Gábor Erdei (groparii) sunt numele minunaţilor interpreţi care au oferit un excelent spectacol al unei piese celebre. Nu știu pe cine să apreciez, să laud mai mult.

Sunt încredinţat că tânărul László Mátray va avea o carieră strălucită. La reușita spectacolului au mai participat Rita Sebestyén și László Bocsárdi, care s-au ocupat de adaptarea scenică după traducerea lui János Arany. La care trebuie neapărat să adaug numele lui Silviu Jicman, regizorul transmisiei, care a urmărit exact și cu maximă înţelegere firul și drama atât a piesei, cât și, implicit, a spectacolului.

ETICHETEHamlet

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe