Newsflash
Cultură

Un zâmbet acolo unde este suferință

de Demostene ŞOFRON - ian. 17 2017
Un zâmbet acolo unde este suferință
     Între activitățile celor de la compania independentă de teatru și film Create.Act.Enjoy din Cluj-Napoca se regăsesc spectacole de teatru și participări festivaliere („Zilele Nordului”, „Picnic in the Park”, Festivalul internațional de Teatru Nou, Festivalul național de Teatru Independent, Festivalul Peninsula, „Colours of Cluj”, „Faces without Masks” de la Skopje 2016), dar și numeroase campanii și programe. Dacă ar trebui să mă rezum la câteva cu impact social major, atunci trebuie să mă opresc asupra campaniei „Dăruiește prin artă” (2015), campaniei antidrog „Vorbește pe stradă” (2015) și a celei sugestiv intitulate „Un zâmbet pentru fiecare”(2014). Iar în 2016, trebuie menționat programul de terapie prin artă „Un + de fericire”, program la cea de a patra ediție.
    În decembrie, membrii companiei au fost în vizită la Spitalul Militar de Urgență „Dr. Constantin Papillian” și la Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca. Campania „Terapie prin artă – ediția de Crăciun” a fost realizată cu sprijinul organizației „Niște Oameni”, banii necesari fiind oferiți prin licitație de donatori în cadrul evenimentului „Bun de Moș Crăciun”. Banii strânși cu acest prilej au folosit la realizarea unui număr impresionant de pachete (fructe, dulciuri, ornamente și decorații de Crăciun) pentru pacienții, cadrele medicale și vizitatorii celor două unități spitalicești amintite. În plus, la Spitalul Clinic de Recuperare, în Ajunul Crăciunului, a avut loc un concert susținut de muzicienii cvartetului Alterquator (Radu Dunca și Dariu Cifor – vioară, Cristian Suărășan – violă, Andras Vilhelm – violoncel; toți sunt absolvenți ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca).
    Create.Act.Enjoy este una dintre puținele companii artistice din România cu experiență în domeniul terapiei prin artă. Componența este diversă: actori, regizori, artiști fotografi, jurnaliști. Îmi face plăcere să-i amintesc pe Cristian Pascariu și Alexandra Felseghi (regizori), Raluca Bugnar (jurnalist), Antonia Dobocan, Diana Buluga, Raluca Lupan, Raluca Uzunov, Dima Dimov, Florina Filip, Ioana Pop (actori), Alin Barbir (artist fotograf). Tineri, originali, plini de viață, gata să aducă un zâmbet acolo unde este suferință, aceștia au fost prezenți la patul celor suferinzi încă din 2012, anul primei ediții de „Terapie prin Artă”. Iar anul 2017se anunță a fi la fel de plin. Implementarea proiectului„Terapie prin Artă – Ediția de Crăciun” va însemna trei, patru săptămâni în mijlocul bolnavilor de la clinicile amintite, plus primele ateliere în care cei suferinzi să fie implicați, ateliere de teatru, muzică, artă fotografică și obiecte handmade.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe