Newsflash
Cultură

Unde ne sunt comunicatorii?

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - mai 22 2009
Unde ne sunt comunicatorii?
După Theo Theobald şi Cary Cooper (în scrierea lor „Shut Up And Listen!“), „comunicatorii“ sunt de cinci feluri: agentul secret, agentul dublu, gestionarul bârfelor, dictatorul şi chiuveta de bucătărie.
 
„Agentul secret“ e un tip discret, nu spune sau nu ştie să spună nici ce ştie. „Agent dublu“ este cel care azi ţine cu tine, iar mâine trece în tabăra adversă, nu e un comunicator de cursă lungă. (Avem.) „Gestionarul bârfelor“ transmite cu uşurinţă orice zvon (gen OTV?), are mulţi „prieteni“ care vor să afle „noutăţi“, oricât de neadevărate, picante să fie. „Dictatorul“ are întotdeauna dreptate şi merge cu adevărul (lui) la braţ (săltând tinereşte în ore de seară ca la Antena 3?), n-are timp şi chef să accepte sau măcar să asculte păreri opuse. „Chiuveta“ transmite fără discernământ, la grămadă, veşti importante şi neimportante (riscând să „uite“ informaţii esenţiale pentru public), pentru că n-are criterii.
 
La aceste categorii de comunicatori s-ar mai putea adăuga cel puţin două pentru televiziune: scandalagiul şi liderul (să-i zicem „de opinie“, dar ar trebui să fie şi de acţiune). Scandalagiul e tipul care chiar dacă nu ţipă, nu face scandal, e pornit pe întrebări deranjante cu care îşi poate descumpăni interlocutorul. Aidoma copiilor, el e „transparent“ şi „direct“, suspendă, adică, pentru un timp politeţea, dorind să-i smulgă interlocutorului declaraţii scandaloase cu care să facă un rating memorabil. Celălalt, liderul, ar fi însă comunicatorul de care am avea nevoie. Principale cerinţe de pornire pentru un lider: să ştie despre ce vorbeşte şi să arate că-i pasă. Cu ajutorul unei telecomenzi active, am găsit:
 
Reprezentanţi ai guvernului (Emil Boc, Dan Nica, Monica Iacob-Ridzi) lansează în direct, cu aplomb, descentralizarea.
 
Adrian Severin apelează patetic la mass-media să transmită raţional, nu doar emoţional, electoratului importanţa participării la vot şi mecanismele pentru adoptarea unei opţiuni. Să afle electoratul român ce poate şi ce nu poate face un parlamentar european. (Când chemi un om să-ţi spargă lemne, spune dânsul, nu te aştepţi să-ţi cureţe şi hornul. Parlamentul European nu măreşte pensiile în România, dar fără el acestea nu cresc. Nu ieftineşte medicamentele, dar adoptă politici care duc la ieftinire ş.a.m.d.).
 
Indispus, Val Vâlcu discută, la Ştiri, despre „medicii de export“ care pot câştiga chiar şi 7.000 de euro în altă parte. Părerea lui este să fie angajaţi, în locul celor care pleacă, medici „din ţări mai slăbuţe“.
 
Plină de elan, Federaţia Naţională de Ecologism şi Turism curăţă fosta pârtie de la Clăbucet de gunoaiele aruncate de foştii schiori.
 
La TVR 3 dă în foc o ceartă privind controversata problemă a câinilor comunitari. Mai exact, se comentează uciderea lor cu cruzime lângă groapa de gunoi de la Boldeşti. Viceprimarul se îngrijeşte de oameni, nu de câini. Medicul veterinar îi recomandă hotărât să se gândească mai serios la sterilizarea patrupedelor. Verbal şi non-verbal, susţinut din studio şi de alţi iubitori de necuvântătoare, doctorul demonstrează că aceasta e singura metodă eficace de reducere a numărului animalelor fără stăpân. Oricum, nu câinii sunt vinovaţi că ne creează probleme – e concluzia.
 
La TVR1, domnul Boda susţine cu energie sporită egalitatea de şanse dintre sat şi oraş, privită şi dinspre accesul la învăţătură şi accesul la dascăli de calitate.
 
Doar psihologul Anatol Basarab (B1 TV) e mult mai potolit. Dânsului nu-i pasă că, prin definiţie, „bărbatul şi femeia sunt incompatibili“, pentru că se pot şi compatibiliza.
 
Aceştia au fost participanţi la emisiune, dar noi vom căuta lideri printre realizatori. Semnele lor distinctive sunt: scop înalt, obiective concrete, bine definite, comportament bazat pe valori autentice, autodisciplină, pasiune şi compasiune (inimă neatinsă de afectare).
 
Fără lideri reali, schimbările se produc mai greu pentru că, vorba anecdotei, temperatura apei creşte treptat şi broasca moare, nu sare în sus ca atunci când apa dă în clocot.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe