Bangkok, Thailanda. Vlad Mixich gustă din toate bunătăţile Asiei şi apoi vizitează, desigur, o farmacie. Medicina tradiţională chineză sună interesant în varianta unei afaceri de familie pe care domnul Bi o transmite copiilor.

"> Unicornii domnului Bi - Viața Medicală
Cultură

Unicornii domnului Bi

de Vlad MIXICH - oct. 22 2014
Unicornii domnului Bi

Bangkok, Thailanda. Vlad Mixich gustă din toate bunătăţile Asiei şi apoi vizitează, desigur, o farmacie. Medicina tradiţională chineză sună interesant în varianta unei afaceri de familie pe care domnul Bi o transmite copiilor.

Stau raţele fripte, mari cât o pălărie, agăţate de-a lungul străzii Sampaeng din Bangkok. Aici e inima Chinatown-ului din capitala Thailandei, locul unde chinezii trăiesc de câteva secole. Banane dulci, rambutani spinoşi cu miez alb-dulce, creveţi făloşi, peşti siropoşi, mii de scoici şi feluri de orez, fierturi aţoase, cărnuri, supe şi seminţe bolborosesc şi miros în aerul greu umed. Gust din tot câte puţin, înnebunit de culori şi arome. Străduţa asta îngustă e miezul culinar al lumii. Dacă Ali-Baba era bucătar, aici şi-ar fi ascuns toate comorile.
Din loc în loc, în şirul de dughene colorate şi mirositoare apare câte un magazin uscat, prăfos, inodor şi incolor. Pe pereţi sunt zeci de sertare, pe rafturi se înghesuie cutii cu idiograme chinezeşti şi câteva balanţe stau pe tejgheaua de sticlă. Sunt farmaciile tradiţionale, locul unde qi-ul meu occidental împotmolit în prea multele minunăţii gustate s-a întâlnit cu domnul Bi Sun care, la 88 de ani, este proprietarul uneia dintre aceste farmacii. Domnul Bi e mai uscat decât farmacia în care lucrează de opt decenii. A fost a părinţilor lui, oameni înstăriţi care au deschis-o în urmă cu un secol. Domnul Bi, născut în Thailanda, e astăzi un chinez bogat care îşi va lăsa averea, farmacia de pe strada Sampaeng, fiicelor şi fiilor săi. „E afacerea mea de familie şi trebuie să rămână o afacere de familie. Eu lucrez aici de la 9 ani, când mergeam dimineaţa la şcoală şi după-amiaza îi ajutam pe părinţi în farmacie“.
A avut o viaţă fericită domnul Bi. Îi face plăcere să-mi arate cele mai bune leacuri ale sale. Le aduce din China, de la Tong Ren Tang, farmacia imperială înfiinţată în 1669 şi ajunsă azi în mâinile bilionarului Li Ka-shing din Hong Kong. Rădăcinile pământii de Tienchi Ginseng le recomandă celor cu colesterolul mare şi costă 500 de baht, cam 52 de lei. „Nu a trebuit să merg la facultate ca să învăţ cum să fiu farmacist. Am învăţat de la experţii angajaţi de părinţii mei în fiecare zi în care am lucrat aici în copilărie şi în tinereţea mea“. Oasele din cap de peşte şi bucăţelele sidefii din corn de cerb le prescrie pentru creşterea imunităţii.
Rădăcinile de Huang Qi (Radix astragali) sunt printre cele mai cerute pentru prevenirea gripelor, deşi domnul Bi le prescrie şi ca înlocuitor de antibiotic în doze nu mai mari de 150 de grame pe zi. Nu e atât de simplu să folosesc remediile domnului Bi. Mai întâi ar trebui să mă consulte un expert în medicină tradiţională chineză, meşteşug bazat Buddha în postura vitarka mudrape teoria că energia vitală qi circulă prin meridianele conectate la diversele organe şi funcţii ale corpului meu. Boala sau o serie de simptome sunt declanşate de un defect între interacţiunea dintre această energie vitală şi mediul extern. Adică, în cazul meu particular, mi-am obosit qi-ul din lăcomie, obligându-l să interacţioneze cu prea multe raţe, creveţi, rambutani şi supe. Dacă nu e de acord cu prescripţia expertului, domnul Bi o poate schimba, dar numai după ce mi-a con­sultat limba, ochii şi pulsul.
Cum nu mi-aş permite să scot limba în faţa unui farmacist de 88 de ani, aleg să-l întreb ce sunt bucăţile negre ovale şi stafidite care au unul din cele mai mari preţuri din farmacie. Domnul Bi mă priveşte zâmbind. Ridică palma şi îşi uneşte policele cu indexul, precum Buddha în postura vitarka mudra, cea a învăţăturii şi raţiunii. „Ce credeţi că sunt?“ Copite de unicorn, îi răspund, dar traducătoarea nu ştie cum se spune unicorn în thai. „Inimi de cobră“, zâmbeşte mândru domnul Bi, în timp ce imaginaţia mea se piteşte ruşinată sub copita unicornului. Inimile de cobră sunt folosite (cum altfel?) pentru afecţiunile de inimă, foarte răspândite printre thailandezi.
„Fiica mea e farmacistă, a mers la cea mai veche universitate din Thailanda şi e licenţiată acolo. Ea va conduce farmacia“, spune domnul Bi. Îl întreb dacă s-a schimbat ceva în practica lui în ultimele decenii. Îi bubuie vocea: „De 80 de ani de când eu lucrez în această farmacie, practica medicinii tradiţionale chineze nu s-a schimbat“.
Mâncare pe strada SampaengPe rafturi nu văd niciun medicament occidental. „Medicina tradiţională chineză e mai bună decât cea modernă. Dar, în ultimii ani, localnicii merg tot mai des la medicii moderni. Însă au început străinii din Occident să vină aici special pentru remediile noastre tradiţionale“, spune domnul Bi. Cumpăr şi eu câteva fire de Huang Qi (Radix astragali), deşi Centrul Naţional pentru Medicină Complementară şi Alternativă din Departamentul american al sănătăţii susţine că efectele lui sunt limitate. Dar am auzit că, mestecate, rădăcinile albe sunt dulci. După atâtea raţe şi creveţi, parcă ar merge şi un dulce.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe