Newsflash
Cultură

Uroginecologie şi combustie sufletească

de Prof. dr. Dan MISCHIANU - mar. 4 2014
Uroginecologie şi combustie sufletească
Hotărât lucru, profesorul Gheorghe Bumbu de la Universitatea din Oradea recidivează în ceea ce scrie şi promovează. Dacă, în 2007, a văzut lumina tiparului „Uroginecologie practică“, în 2013, la Editura Medicală, apare Uroginecologie. Tehnici de reconstrucţie a planşeului pelvin, tot sub semnătura sa. Nimic nu se ridică din nimic. Este de remarcat grija profesorului de a se baza pe colaborarea şi contribuţia, aş zice esenţială, a colaboratorilor săi – cu siguranţă viitori urologi români de mare anvergură. Toţi cei şase medici rezidenţi de urologie care îl secondează pe maestrul lor în edificarea operei sunt demni de a fi lăudaţi şi este un bun exemplu pentru urologii seniori că implicarea tineretului nu va fi decât de bun augur.
Cândva, demult, profesorii multora dintre cei care azi îi instruiesc din punct de vedere urologic şi ginecologic pe cei care vor continua să practice acest „meşteşug“ chirurgical, aveau ab initio aparent o dublă specialitate. Ştiau, aşadar, să opereze nu numai bărbaţi, dar şi femei, cunoşteau foarte bine şi urologie, şi ginecologie.
Ginecologul american Howard Kelly şi vestitul său confrate urolog Hugh Hampton Young au colaborat mulţi ani şi, din această colaborare, ce îşi face tot mai mult simţită prezenţa şi în ţara noastră, a apărut, pare-se, o nouă supraspecialitate. Teritoriul de interes al acesteia cuprinde, în linii mari, diagnosticul şi tratamentul  incontinenţei urinare şi al prolapsului genital, tulburări de umplere şi de golire ale vezicii urinare, tulburări ale sexualităţii feminine ca urmare a unor cauze organice ş.a. Nimic nu este  nou sub soare. Sub privirea noastră apar şi se dezvoltă noi supraspecialităţi, din moment ce într-un recent tratat de „Principles of Practice of Urology“, editor M.A. Salam, Jaypee Brothers Medical Publishers, 2013, găsim capitole intitulate: „Neurourology“, „Female Urology“ sau „Uro-oncology“. Să însemne acest fapt că respectivele părţi de patologie urologică se vor desprinde cândva din specialitatea mamă şi vor deveni de sine stătătoare?
Să revenim totuşi la cronica acestei cărţi. În linii mari, ea păstrează aceeaşi structură ca şi vechea carte, cea din 2007! Am pus semnul de exclamaţie ca să vă avertizez asupra vitezei trecerii timpului şi fiindcă doresc să arăt că Uroginecologie. Tehnici de reconstrucţie a planşeului pelvin reprezintă cu totul altceva. Incontinenţa urinară de efort, vezica hiperactivă, tulburările de statică pelvină, dar mai ales complicaţiile chirurgiei ginecologice benigne şi ale chirurgiei oncologice, precum şi ale radioterapiei din patologia genitală feminină, capitol care, din păcate, are doar rezolvări temporare şi sub aşteptări, sunt „disecate“ pas cu pas, în sensul că sunt prezentate noile date de fiziopatologie, noile teorii etiopatogenice şi noile metode de rezolvare terapeutică.
Autorul cărţii nu este rezolut în afirmaţii, nu pune diagnostice apriorice, conduce cititorul către diagnosticul adevărat pas cu pas, nu se dispersează în amănunte neesenţiale.  Ca un adevărat chirurg urolog „pursânge“, consider că empatizează cu cele scrise, se identifică cu textul, „trăieşte“ alături de opera sa. Fiindcă nu este uşor lucru să aduci atâtea „cazuri“, să le găseşti cea mai bună soluţie şi să le explici viitorilor uroginecologi, cu bune, cu rele! Imaginile fotografice intraoperatorii sunt sugestive şi, pentru un ochi de cunoscător, sunt bine alese. Expunerea unor situaţii intraoperatorii, nu rareori întâlnită, cum este diagnosticarea şi atitudinea de urmat în cazul leziunilor ureterale (Capitolul VI – Complicaţiile chirurgiei ginecologice) – capitol de patologie care pentru ginecologi reprezintă unul dintre cele mai negre vise ale existenţei lor profesionale –, este alcătuită într-un mod clar şi desăvârşit, cum nu s-a mai scris până acum în literatura medicală de la noi.
Când scriam, la început de cronică, despre „recidiva“ profesorului dr. Gh. Bumbu în materie de uroginecologie, mă gândeam şi la un alt fapt: anume, la generozitatea profesorului şi la „combustia sufletească“ a acestuia pentru a învăţa pe cei mai tineri în specialitate privind direcţia bună de urmat. Consider, la final de  cronică, că Uroginecologie. Tehnici de reconstrucţie a planşeului pelvin este o carte care, sub absolut niciun motiv, nu trebuie să lipsească din biblioteca şi din mintea oricărui urolog şi a oricărui ginecolog.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe