Newsflash
Cultură

Urologii sunt prietenoşi

de Prof. dr. Dan MISCHIANU - mar. 27 2014
Urologii sunt prietenoşi
Cele două volume ale cărţii Urologie – Ghid ilustrat de tehnici chirurgicale, apărută anul trecut, în condiţii grafice impecabile, la Editura Medicală, sub redacţia prof. dr. Gheorghe Bumbu, şeful Clinicii de urologie a Facultăţii de Medicină a Universităţii din Oradea, constituie o bucurie prin noutatea abordării şi o încântare pentru un ochi de specialist bine informat.
Jack Lapides (1914–1995), profesor la Universitatea din Michigan, figură emblematică a urologiei americane, a postulat cândva o sintagmă demnă de reţinut: „urologul prietenos“. Probabil că dorea să „implementeze“ în mintea colegilor săi şi a noastră, a tuturor, o idee cât se poate de simplă. Urologii sunt „prietenoşi“, aprioric gândind, fiindcă ei pot interveni şi rezolva diferite maladii a căror sorginte este iniţial greşit atribuită altor specialităţi (de exemplu, litiază urinară cauzată de o suferinţă paratiroidiană, hipertensiune arterială de origine renovasculară, fimoze de natură diabetică ş.a).
Tot în 2013 a văzut lumina tiparului o altă carte admirabilă prin noutatea abordării şi prin inovaţia ei în peisajul publicistic medical autohton: „Prezentări de cazuri chirurgicale pentru examene şi concursuri“, sub redacţia prof. dr. Constantin Copotoiu (Editura University Press, Tg. Mureş). Fiindcă nimeni, după cunoaşterea mea, nu a făcut o referire substanţială la „spiritul” acestei cărţi mult trudite, la profunzimea analizei şi la acurateţea abordării subiectului, am găsit nimerit să semnalez acest fapt. Spun acest lucru şi pentru a încerca o comparaţie între volumele la care mă refer şi pentru a trezi interesul şi curiozitatea cititorului de carte medicală.
Comparativ, cartea Urologie – Ghid ilustrat de tehnici chirurgicale, de fapt o sinteză a unor cazuri urologice operate şi selectate în ultimii opt ani (conform mărturisirii autorului), are ceva în plus. „Cazurile“ respec­tive (să nu uităm că noi tratăm bolnavi, nu cazuri!) sunt prezentate gradual, exact cum se procedează la probele pentru examenul de medic specialist sau de medic primar, cu expu­nerea simptomato­logiei, a imagisticii radiologice, tomografice, scintigrafice, adesea a interpretării oferite de respectivii specialişti şi, mai cu seamă, a imaginii sugestive a timpilor operatori. Cu siguranţă, alegerea celor mai adecvate imagini pentru a face înţelese gestul chirurgical şi sensul în care decurge o operaţie a reprezentat un obiectiv esenţial pentru profesorul Bumbu. La finalul pre­zen­tării fiecărui caz sunt expuse, cu onestitate, particularităţile evolutive ale pacientului.
Cartea este structurată astfel: volumul I – patologie benignă (litiazică, malformativă şi traumatică) şi malignă (tumori renale simple şi complexe) a rinichiului şi volumul II – patologie benignă şi malignă a ureterelui, vezicii urinare, prostatei şi a organelor genitale externe.
Am să vă relatez o poveste adevărată. Profesorul meu, Pavel Simici (1918–1995), cândva redactor şef al Editurii Medicale, deplângea adesea lipsa ilustratorilor de carte chirurgicală, cu referire în speţă la „Nea Petrică“! „Nenea Petrică“ a fost, pentru cine nu ştie, inegalabilul Petre Velluda, angajat al respectivei edituri, nemedic, dar dotat cu o admirabilă capacitate de surprindere a esenţei „fotografice“ a timpilor operatori, încât orice chirurg care a răsfoit cărţile din colecţia „TC“ (tehnici chirurgicale) ilustrate la respectiva editură a reţinut pentru tot restul existenţei profesionale esenţa acelor operaţiilor. Azi, se pare că nu mai avem nevoie de ilustratori de carte medicală sau chirurgicală. Să nu uităm totuşi o butadă cu iz de „seinfeld-ism“: „Am memorie fotografică. Nu am, totuşi, întotdeauna film!“.
Prin claritatea imaginilor, prin limpezimea textului ce le explică, prin perfecta gradualizare a timpilor operatori explicaţi, lucrarea reprezintă un „antemergător“ în ceea ce Asociaţia Română de Urologie (ARU) îşi propune. Anume ca după „Tratatul de urologie“ (Editura Medicală, 2008), să aducă la lumina tiparului şi un tratat de tehnici chirurgicale urologice. Consider că apariţia acestei cărţi care ne „transportă“ şi ne „transpune“ de la masa de lucru direct în sala de operaţie reprezintă un succes şi cred, de asemenea, că a însemnat o muncă sisifică pentru un om cu o disponbilitate maximă către nou, tenace, angrenat în multe proiecte privind binele învăţământului medical orădean şi al celui urologic de la noi. Am parcurs cu interes cartea, iar când am închis coperta volumului doi, am gândit că sunt mândru să fiu un „urolog prietenos“ şi contemporan cu colegul nostru, profesorul Gheorghe Bumbu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe