Newsflash
Cultură

Vară fierbinte pentru melomani

de Anca FLOREA - iul. 17 2015
Vară fierbinte pentru melomani
Stagiunea muzicală s-a încheiat, dar vara se dovedeşte a fi deosebit de ofertantă pentru melomani, pentru că este vremea festivalurilor, aşa cum, de exemplu, în perioada 15–20 iulie, se va desfăşura, în aer liber, la Castelul Corvinilor din Hunedoara şi la Palatul Magna Curia din Deva, ediţia a cincea a „Opera Nights“. Este o manifestare în cadrul căreia ansamblul Operei din Constanţa va prezenta spectacole cu „Aida“, „Traviata“, „Liliacul“ sau „O noapte la Veneţia“ – recenta premieră a teatrului.
Demn de remarcat este şi faptul că evoluţia în festival este încadrată de două turnee organizate de Opera Classica Europa fie în Franţa unde, în ambianţa legendarului Versailles, a oferit o reprezentaţie cu „Nabucco“, fie în Germania, prin reluarea celebrei opere verdiene la Lorch, sau la Lindenfels, propunând şi „Tosca“, iar la Marburg, pe lângă concertul cu arii din opere şi operete susţinut la Bad Schwalbach. După serile de la Hunedoara şi Deva, urmează un alt turneu, de asemenea în Germania, aşa încât artiştii constănţeni vor avea o activitate intensă în aşa-zisele luni de concediu.
Pe coordonate cumva asemănătoare se anunţă şi stagiunea estivală a Operei din Timişoara, pentru că, în perioada 23 iulie–16 august, corul şi orchestra teatrului se vor afla în Austria, în cadrul contractului (prelungit) cu Festivalul de operetă de la Kufstein, unde se regăsesc, încă de la prima ediţie, în seria de spectacole ce propune, în fiecare an, altă creaţie îndrăgită de gen. Acum, la ediţia a noua, s-a optat pentru cunoscuta „La calul bălan“ de Benatzky, colaborând, ca de obicei, cu solişti invitaţi din toată Europa. Este o manifestare de mare succes, ce beneficiază de o locaţie specială, scena şi sala de 3.000 de locuri fiind amenajate în castelul care, cândva, a fost o temută închisoare.
Revenind acasă, artiştii din frumosul oraş de pe Bega vor pregăti ediţia a unsprezecea a Festivalului din Parcul rozelor, în perioada 21–30 august, de această dată oferind un concert extraordinar alături de corul regal Venlona din Venlo, Olanda, apoi producţii din repertoriul curent precum „Nunta lui Figaro“, „Scripcarul pe acoperiş“, „Contesa Maritza“, „Turandot“, „Hansel şi Gretel“, „Voievodul ţiganilor“, la care intrarea este liberă. Şi, pentru a păstra simetria, între 11 şi 14 septembrie, orchestra şi soliştii timişoreni vor cânta în Olanda, la Heerlen şi Venlo, în cadrul unui program de schimburi culturale.
Între timp, la Filarmonica din Timişoara a avut loc Concursul de canto „Sabin Drăgoi“ care, la ediţia a noua, a adus în faţa juriului tineri dornici să facă primii paşi într-o posibilă carieră solistică, un aspect demn de interes fiind şi cerinţa de a interpreta şi arii din operele scrise de Drăgoi, apropiindu-i astfel de pagini din muzica noastră de gen din veacul trecut, destul de puţin abordată în ultima vreme.
Cei care au rămas în Bucureşti beneficiază, la rândul lor, de o varietate de oferte, pentru că, după concertele susţinute în Piaţa „Enescu“ sub genericul „Bucharest Music Film Festival“, în vecinătate, la Ateneu, debutează deja tradiţionala „Vară magică“, alăturând ansambluri şi solişti de mare calitate. Astfel, la 8 iulie, vom reasculta, după o absenţă destul de îndelungată, „Virtuozii din Bucureşti“ care, sub bagheta lui Horia Andreescu, propun o seară Mozart, urmând apoi, în fiecare miercuri, Orchestra Română de Tineret, cu Cristian Mandeal la pupitru (în opusuri de Mozart şi Mahler), Orchestra Naţională de Tineret a Germaniei, dirijorul Patrick Lange optând pentru lucrări de Prokofiev, Copland sau Mendelssohn-Bartholdy. Iubitorii muzicii camerale sunt invitaţi să asculte, spre finalul lunii lui Cuptor, triouri de Brahms şi Schubert sau cvartete de Beethoven, Dvořák şi din nou Brahms, prilej de reîntâlnire cu interpreţi binecunoscuţi şi unanim apreciaţi.
O noutate va fi însă, la Teatrul „Odeon“, prima ediţie a Festivalului internaţional „Marile serate muzicale ale Bucureştiului“, programată în perioada 9–12 iulie, organizat de Fundaţia „Euterpe“ şi condus de violoncelistul Anton Niculescu, incluzând lucrări diverse în versiunea unor oaspeţi importanţi printre care s-au anunţat Bruno Canino, Vladimir Mendelsohn, Michel Boudoncle, dar şi Andrei Licareţ sau Marian Movileanu, cântând în varii formule instrumentale. Tot aici se va regăsi, fireşte, şi Anton Niculescu, cel care a dorit ca astfel să transfere în Capitală manifestările cu care anterior încercase să obişnuiască publicul din Braşov, printr-o „structură-pilot“ testată la poalele Tâmpei şi „implementată“ acum la Bucureşti. O iniţiativă care sperăm că va avea succes în cele patru seri gândite caleidoscopic în plan repertorial.
Dar luna august va veni şi cu alte festivaluri intrate de mult în obişnuinţa publicului care aşteaptă să (re)asculte şi la Sighişoara sau la Sinaia artişti îndrăgiţi şi muzică bună, pregătindu-se ca din 30 august să (re)înceapă „maratonul“ Festivalului „Enescu“, din fericire mai redus ca timp – (doar) până în 20 septembrie –, dar la fel de încărcat şi ofertant.
Cu siguranţă, raportându-ne doar la asemenea repere, se conturează clar o vară fierbinte pentru melomani.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe