Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Vară fierbinte pentru melomani

Viața Medicală
Anca FLOREA luni, 1 august 2016
     Nici vara de anul acesta nu se dezminte, aduce repere interesante pentru melomani: serile camerale derulate la Sinaia – la Castelul Peleș, Cazinou, Hotel Mara, Parcul Ghica sau Biserica catolică, în cadrul „EUROPAfest Summer“ – și la București, unde Ateneul a găzduit primul concert din festivalul „Vara magică“, susținut de Orchestra Română de Tineret, sub bagheta lui Cristian Mandeal, solist fiind violoncelistul Ștefan Cazacu.
     Câteva zile mai târziu, la 17 iulie, Orchestra Națională Română de Cameră a fost aplaudată în Bulgaria, la Opera din Ruse, în cadrul Festivalului „Allegra – International Summer Academy“. În compania trompetistului olandez Wim van Hasselt și a violonistului român Rafael Butaru, acolo s-au cântat opusuri de mare frumusețe din creația baroc – incluzând pagini de Corelli, Marcello, Vivaldi, Boccherini, Albinoni –, dar și piese de Piazzolla, Bartók sau Păutza. Un nou turneu derulat de Centrul Național de Artă „Tinerimea română“, la care orchestra „mare“ este afiliată de câțiva ani.
     Rămânând în sfera tinerilor instrumentiști, la Concursul internațional „George Enescu“ din acest an s-au înscris 317 candidați din 48 de țări, printre care Germania, Coreea de Sud, Italia, Spania, Franța, Croația, Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Grecia, Lituania, Letonia, Argentina, Cehia, China, SUA, Canada, Australia sau Japonia și, desigur, România, „cu 40% mai mulți față de ediția 2014“, se menționează într-un comunicat oficial. Datorită avalanșei de tineri înscriși, pentru prima oară s-a organizat o preselecție, juriul alegând 174 dintre ei pentru a intra efectiv în competiția care va debuta la 3 septembrie.
     Se cuvine subliniat și faptul că în juriu se regăsesc personalități din elită internațională, precum violoniștii Silvia Marcovici sau Pierre Amoyal, violonceliștii Natalia Gutman sau David Geringas, pianiștii Peter Donohoe, dar și Dana Borșan. La secțiunea „Compoziție“, au fost admise toate partiturile prezentate, câștigătorii urmând să fie anunțați chiar în seara inaugurală, la Ateneu. Valoarea totală a premiilor este de 115.000 de euro, la care se adaugă două premii speciale, constând în burse de doi ani la Academia Barenboim din Berlin, un premiu pentru cel mai bine clasat concurent român la secțiunea vioară, iar cel ce se va clasa pe primul loc va avea și șansa de a evolua în cadrul Festivalului „iPalpiti“ 2017, rezervat laureaților concursurilor internaționale, organizat la Los Angeles.
     Pe de altă parte, iubitorii de jazz au putut urmări la 13 iulie, la Institutul Cultual Român, ediția a zecea a Clubului de Jazz & Blues, de această dată propunerea fiind o „îngemănare între jazz și ritmul brazilian bossa-nova“. Prezentarea cunoscutului Florian Lungu referitoare la istoria celebrului ritm născut la Rio de Janeiro acum mai bine de jumătate de veac, a fost urmată de recitalul cântăreței Gabriela Costea și al chitaristului Alex Man, interpretând piese de gen. A fost o incursiune în teritorii atât de speciale, realizată în colaborare cu Institutul Cervantes, extrem de tentantă pentru mulți dintre consumatorii de jazz și nu numai.
     Sunt evenimente de care s-au bucurat sau se vor bucura spectatorii în lunile de vară, dar și la început de toamnă – o toamnă care, de asemenea, se anunță „plină“ de manifestări muzicale de anvergură, prefațând cumva deschiderea stagiunii curente.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.