Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Vârsta inocenţei

Viața Medicală
Paula ROMANESCU joi, 6 noiembrie 2014
   Universul copilăriei este mult prea vast cât să-l putem cuprinde în raţiunea noastră mereu parcă prea îngustă. Să fie întâmplător că pictoriţa Elena Demetrescu – medic, preşedintă a Cenaclului de Arte plastice al medicilor „Ion Ţuculescu“ – să-şi fi plasat actuala expoziţie de artă de la Sala Foaier a Cercului Militar Naţional din Bucureşti sub semnul jocului şi al poveştii?
   De dimensiuni restrânse, reduse până la esenţă, lucrările sale repovestesc „mituri şi legende din jocul lumii“, aprinzător de imaginaţii. Reţine atenţia polipticul „Peştele“, o metaforă policromă amintind deopotrivă de Iona, de nunta de la Cana Galileea, de masa săracului sau dorinţele niciodată împlinite pe care le mărturisim (la vârsta inocenţei) peştişorului de aur, nimerit din întâmplare în cârligul trestioarei care ne ţine loc de undiţă pe lacul din satul bunicilor, uitaţi de vreme în altă poveste, de foamea niciodată ostoită a omenirii, de adâncul mărilor de corali şi de albastru infinit.
   Lucrarea anulează cu suverană graţie tot ceea ce încearcă să refacă prin culoare şi desen restul lucrărilor pictoriţei Elena Demetrescu din întreaga expoziţie.
   Mă gândesc că dacă pentru Guernica lui Picasso n-a mai rămas loc în juru-i pentru alte „poveşti“ pictate, de ce-ar îngădui „Peştele“ din „jocul“ pictoriţei noastre să i se tulbure apele cu prezenţe oarecare? Răspunsul nu-l cunoaşte decât autoarea însăşi, absolventă în anul 2014 a Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, Secţia Artă Murală, în prezent masterand.
   Şi cum în artă mereu mai este ceva de spus, Elena Demetrescu a ales să ne prezinte vechea poveste ca într-un joc pe un portativ curcubeu.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.