Newsflash
Cultură

Viața din lemn

de Paula ROMANESCU - mai 12 2017
Viața din lemn
     Tânărul sculptor Liviu Brezeanu, format la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” – promoția 1984, clasa prof. dr. Geta Gheorghița Caragiu – începuse să figureze în expoziții colective încă din anii ʼ90. În opinia lui Gheorghe Vida, este un fel de Henry Moore „prin stilizările sale centrate pe figura umană”. Bine așezat în vara vieții, artistul aduce prin recenta sa expoziție de sculptură–grafică de la Cercul Militar Național măsura exactă a valorii și unicității sale.
     De parcă și-ar fi propus să dea viață nouă lemnului care a fost până mai ieri copac plin de seve, artistul sculptor Liviu Brezeanu a preschimbat trunchiuri de copaci în alcătuiri de poveste, care toate poartă parcă însemnul întâmplării aceleia ca o viață de om. De la lucrări de mari dimensiuni, foarte potrivite pentru a înnobila spații publice de sub cerul care ne știe, până la „broderii” și „dantelării” în febra lemnului, creațiile sale vorbesc despre eterna căutare a tinereții fără bătrânețe. Când viața fără moarte în artă se-mplinește, ea, arta, dă clipei pieritoare dăinuire măsurabilă și adresabilitate valabilă peste nemărginirea timpului – cum ar fi zis acel „Luceafăr răsărit din negura uitării”.
     În județul Dâmbovița – care-i este centrul universului –, pe str. Livezilor (un nume ca o promisiune de roadă dulce, mult așteptată) din orașul Pucioasa, artistul lucrează – rob fericit – învățând lemnul mort să se întoarcă la o nouă eternitate.
     Generos fiind, sculptorul este, cu începere din anul 1991, participant și organizator de tabere de sculptură și pictură, lucrările sale ajungând în colecții particulare din țară și, deopotrivă, din Franța, Luxemburg, Canada sau SUA.
     Cred cu tărie că operelor lui Liviu Brezeanu le-ar sta bine în Muzeul Național de Artă al României și în alte colecții publice din spațiul românesc. Este un deziderat pe care s-ar cuveni să-l îndeplinească Ministerul Culturii, Uniunea Artiștilor Plastici sau cine ar mai fi îndreptățit să se ocupe de promovarea și tezaurizarea artei naționale contemporane. Altfel vom asista inocenți la rătăcirea unor lucrări pe care generațiile viitoare le-ar răscumpăra, așa cum se întâmplă astăzi cu acea „Cumințenie a pământului” care nu-și mai află odată drum și loc în România.
     Cât mai suntem, cât mai avem oameni precum sculptorul Liviu Brezeanu, care creează astfel de minuni: gaudeamus igitur!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe