Newsflash
Cultură

Viața și moartea lui Gacel: codul de onoare al tuaregilor

de Geo VASILE - ian. 22 2016
Viața și moartea lui Gacel: codul de onoare al tuaregilor
     Alberto Vázquez-Figueroa este un romancier, jurnalist și inventator spaniol, având în palmares peste optzeci de cărți publicate. După mai bine de treizeci de ani de la tipărirea miticului său roman „Tuareg“, autorul se întoarce la tema pe care o cunoaște atât de bine, la viața stăpânilor nisipurilor și la perpetua lor luptă pentru a salva străvechile obiceiuri, tradiții, ierarhii, coduri morale, toate acele lucruri care le-au adus admirația și respectul lumii.
     Ultimul tuareg aduce în scenă nu numai un protagonist de excepție, un adevărat erou ce amintește de personajele lui Hemingway, ci și noul context geopolitic din nordul statului Mali, un loc strategic al extremiștilor tentați să creeze un califat islamist. Protagonistul Gacel, imohag de cea mai nobilă spiță, este tot o călăuză de caravane, în noul roman întruchipând un camionagiu al deșertului. Totul părea să decurgă liniștit și predictibil în viața protagonistului, alături de mamă și de viitoarea logodnică, Alina, iar singurele pericole care îl amenințau uneori erau fie răbufnirile furtunilor de nisip, fie briganzii deșerturilor. Viața lui Gacel se va schimba total odată cu apariția jihadiștilor fanatici și a mercenarilor profesioniști.
     Eroul aparține tribului Zebra, o grupare de tip paramilitar care își propusese păstrarea cu orice risc a onoarei milenare a poporului vălului. Fiind vizitat de Hassan, emisarul liderilor tuaregi, Gacel primește misiunea care îl va transforma într-un pion oarecare pe o imensă tablă de șah. Puțini vor reuși să scape, printre care și Omar el Kebir, căpetenia grupului, un tuareg renegat și sicar plin de cruzime, un filon narativ alternativ celui reprezentat de Gacel. În imensa singurătate a deșertului va avea loc un duel orb între protagonist și mercenari, eliminând unul câte unul. La rândul lor, supraviețuitorii lui Kebir vor ataca beduinii, însă masacrul nu rămâne nepedepsit de către Gacel, care împreună cu Ameney, un somalez antijihadist, reușesc să le pecetluiască soarta.
     Odată cu desfășurarea acțiunii, apariția unei serii de personaje ne vor ajuta să înțelegem realitățile terifiante ale continentului african, situate la granița dintre viață și moarte.
     Autorul propune cititorilor mai multe teme de gândire: extremismul religios, adoptat inclusiv de occidentali convertiți la jihadism, destinul omului umil, demnitatea pierdută a unor comunități etnice, imigrarea ilegală, problema apei, piața neagră a medicamentelor, lupta pentru petrol și uraniu sau interesele puterilor occidentale în țări precum Mali, Niger, Ciad. Gacel se supune obligației de a duce la bun sfârșit o misiune care pune în pericol atât viața lui, dar și a celor dragi. Deși ajunge în fața unei răscruci morale cu o soluție chinuitoare, nu are de ales, pentru că se afla în slujba inexorabilului cod de onoare al tuaregilor: după faptă și răsplată. Cuvântul de ordine transmis de Hassan, oarecum consolator pentru Gacel, era „ucide fără ranchiună“.
     „Ultimul tuareg“ este un thriller pe fundalul unei intrigi aventuroase, menite să tensioneze scriitura de la un capitol la celălalt și, implicit, atenția cititorului pe tot parcursul romanului. Vázquez-Figueroa păstrează un ritm epic multiplu, al maximei alerte și agilități comportamentale, al răsturnărilor spectaculoase și al suspansului. Culmea este că în acest univers de cruzime, violență, de nesiguranță extremă, în locații cu vagi urme de civilizație, scriitorul nu ezită a implementa dialoguri ce au puterea de a portretiza. Ele nu exclud tușa umoristică, paremiologia, compasiunea umană sau, dimpotrivă, replici ce sună ca o condamnare la moarte. Ficțiunea și realitatea, de o extremă actualitate, sunt amalgamate într-o rețetă de succes.
     Nu putem încheia aceste însemnări fără a-l aminti pe Suilem Balade din Kidal, cărturar, învățător, sfătuitor și scrib al scrisorilor tuaregilor analfabeți și necăjiți din acel mizer orășel, căsătorit cu Ghalia Mendala, căreia autorul îi atribuie frumusețea și înțelepciunea unei divinități africane, dar totodată o fragilitate umană necruțătoare. În casa acelui antijihadist se va ascunde Gacel, alias „justițiarul din Ettebel“. În Kidal, Gacel va executa rând pe rând, în preajma și în timpul unei nunți, căpetenii precum canadianul Sad Al Mani și complici ai islamiștilor sub acoperire. Ultima misiune al lui Gacel este într-o imensă galerie părăsită unde fusese sechestrat un grup de occidentali. Justițiarul reușește să îi elibereze pe ostatici, știind că asta îi va aduce sfârșitul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe