Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Victoria celor învinşi

Viața Medicală
Dragoş BĂLDESCU joi, 10 noiembrie 2011
   În această toamnă, am văzut două echipe naţionale ale României jucând meciuri grele, în faţa unor adversari cu mult mai buni pe hârtie.
   Mai întâi, la 6 septembrie, fotbaliştii noştri au dat piept cu Franţa pe noul Stadion Naţional. Arenă superbă de altfel, o investiţie mare, făcută tocmai pentru a asigura, în sfârşit, echipei noastre naţionale, condiţii bune de joc. Lume multă, tribune aproape pline. Asta în ciuda preţurilor destul de mari la bilete şi a manierei comuniste în care acestea au fost vândute. Lumea a venit să vadă noul stadion, dar şi echipa României jucându-şi până la capăt ultima şansă realistă de calificare. Din păcate, nu pentru asta erau acolo jucătorii noştri şi nici antrenorul Piţurcă. Deşi victoria era obligatorie pentru a mai putea spera la ceva, românii au început meciul ultradefensiv, sfidând cei peste 50.000 de oameni din tribune, care le cereau să atace. Au continuat aşa până la final, speriaţi de numele mari ale francezilor. Asta deşi Franţa nu a arătat absolut nimic pe teren. În ultimele minute ale meciului, jucătorii noştri trăgeau de timp pentru a conserva un egal inutil, huiduiţi de propriii fani. La final, obişnuitele declaraţii: este un rezultat mare în faţa Franţei, am fost egalii lor, nu puteam risca etc. Ba chiar Victor Piţurcă a spus că spectatorii, care au crezut tot timpul că România putea să atace şi să obţină mai mult, sunt nişte amatori care habar n-au de fotbal…
   Patru zile mai târziu, echipa naţională de rugby a României întâlnea Scoţia la Invercargill (Noua Zeelandă), în primul nostru meci la Campionatul Mondial de Rugby 2011. Diferenţa teoretică de valoare între cele două echipe era infinit mai mare decât cea care ne separa de Franţa la fotbal. Scoţia este una dintre forţele de tradiţie ale rugbyului, în timp ce ai noştri au decăzut constant de la revoluţie încoace. Azi, România nu mai are decât o mână de jucători în marile campionate ale lumii. Grosul echipei este format din nume din campionatul intern, jucători prost plătiţi şi lipsiţi de experienţă internaţională. Înaintea meciului, casele de pariuri pronosticau o victorie scoţiană la 40–50 de puncte diferenţă. Începutul meciului părea să le dea dreptate, scoţienii marcând rapid un eseu. În jocul nostru se vede totuşi ceva: placajele sunt dure, grămada noastră o spulberă pe a lor, jucătorii dau totul pe teren, nu ne e frică de numele adversarului. La pauză suntem conduşi cu 18 la 11 şi ai noştri nu s-au dat bătuţi încă. Continuăm să luptăm, în repriza a doua, şi stadionul amuţeşte cu 15 minute înainte de final. Daniel Carpo tocmai a marcat eseul care duce România în avantaj, 24–21. Ar putea fi cea mai mare surpriza din istoria mondialului de rugby. Din păcate, rezervele noastre nu sunt la nivelul titularilor epuizaţi şi Scoţia marchează două încercări pe final. Se termină 34–24, dar până şi jucătorii scoţieni recunosc cu fairplay, după meci, că România merita mai mult. Căpitanul nostru, Marius Tincu, este ales omul meciului. Ulterior, un ziar neozeelandez scrie că Tincu a avut cea mai bună performanţă, în meciul cu Scoţia, a unui jucător dintre toate meciurile din faza grupelor de la Cupa Mondială. Jurnaliştii motivează alegerea prin dorinţa deosebită a căpitanului nostru de a învinge şi îl propun pe Tincu (alături de pilierul Mihai Lazăr) pentru un transfer în Super 15 (un fel de Ligă a Campionilor pentru echipele de rugby din emisfera sudică, cea mai spectaculoasă competiţie anuală din acest sport).
   Deşi învinşi, rugbiştii noştri au câştigat respectul întregii lumi. Deşi nu au pierdut, fotbaliştii noştri erau învinşi chiar înainte de lovitura de începere a meciului cu Franţa. Iar spectatorii care vor merge pe Stadionul Naţional din Bucureşti vor continua pentru un timp să încurajeze jucători care nu cred în ei înşişi. Din păcate, acolo nu se va putea juca niciodată rugby. Factorii de decizie au considerat că echipa noastră nu merita investiţia modică necesară pentru a lungi terenul cu câţiva metri…

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.