Newsflash
Cultură

Vorbind despre iubire

de Sabina BĂLAN - sept. 10 2015
Vorbind despre iubire
     Patru tineri stau la o masă, vorbind despre iubire. La această scenă, spectatorul trebuie să fie precaut și să se întrebe ce știu tinerii despre iubire, subiect care predispune la romanțiozitate, pretențiozitate ori alte clișee. Din fericire, Iluzii de Ivan Vîrîpaev survolează cu grație și evită căderea în mlaștina acestor păcate, creând un eseu pe cât de poetic, pe atât de ironic și savuros despre două cupluri și poveștile lor de dragoste. Punerea în scenă a acestei opere la Godot Cafe-Teatru aduce în prim-plan o generație foarte bună de tineri actori precum Silvana Mihai, Cristina Juncu, Alexandru Voicu, Vlad Bălan, tineri bine pregătiți și maturi emoțional, capabili de a smulge zâmbete și a transmite emoții cu o flexibilitate actoricească de invidiat.
     Cele patru personaje, cupluri și prieteni de familie, își povestesc amintirile legate de relațiile lor și își destăinuie secrete, trecând ușor dintr-o convenție în alta, din trecut într-un prezent atemporal în care se desfășoară conversația lor. Aerul plăcut, de dolce far niente, care plutește peste întâlnirea lor, fără încordări sau dramatisme inutile, determină o detașare sentimentală pe care o va prelua spectatorul și permite inserarea unui minim fir filosofic. „Trebuie să existe o constantă în lumea asta schimbătoare...“, e mantra unuia din personaje, pe marginea căreia dezbat cu toții dacă dragostea este sau nu această constantă și, de fapt, cum definește fiecare acest concept. În același timp, ceea ce face deliciul publicului sunt tipologiile personajelor, ușor identificabile, ancorate în prezent, non-conceptuale, desprinse din cotidian și cu un fin umor ironic. Sunt eroi cu care se poate empatiza.
     Sandra, Margrette, Albert și Danny se zbat să iasă din această iluzie – „a fost sau nu dragoste?“, redefinind concepte precum căsnicia, prietenia sau triunghiul conjugal. Cu toate că spectacolul este static, fără aproape niciun moment de mișcare, scenografia constând într-o masă, patru scaune, patru cești de ceai și o scrumieră, nu există un singur moment de plictiseală. Atenția publicului este orientată în mod natural, fără artificii de lumină, de pe un personaj pe altul și de la un monolog la altul. E un spectacol recomandat oricărei categorii de vârstă, de la adolescenți care își vor primi câteva răspunsuri și, probabil, mai multe întrebări, până la veterani ai relațiilor, care vor rezona cu toate încercările personajelor de a-și gestiona sentimentele și cuvintele.
     Ceea ce recomandă acest spectacol, care impresionează prin sinceritate, este prestația actoricească. Ferit de glume ieftine, de banalități sau efuziuni inutile, spectacolul este o performanță de trăire a emoțiilor care încălzește inimi și trezește idei, regia semnată de Andreea Vulpe reușind să puncteze acele momente de impact asupra spectatorului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe