Newsflash
Cultură

"Zebra"...

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - dec. 5 2011
…cu Mihaela Dedeoglu de la RFI. Zebra este metafora străzii. N-o mai văzusem pe Mihaela de când era mică şi muncea, ca proaspătă şi talentată tehniciană, pe cabinele de la Radio România. Acum i-am văzut numele şi chipul pe internet, dar voiam s-o şi aud. Păstoreşte, în zilele lucrătoare, de la ora 10, la Radio France International, un program de trei ore intitulat „Zebra“. Acesta este scăldat din belşug în muzică. Transmite ştiri, anunţuri culturale şi câteva – nu prea multe – interviuri de substanţă. Când interviul e lung, Mihaela îl feliază şi-l transmite la intervale, pe parcursul întregului radioprogram. (Nu eram sigură că merge, dar merge, e chiar mai bine decât să fie transmis tot odată sau să fie scurtat.) Cântecele sunt în limba engleză şi franceză, n-am auzit, în acea zi de luni, decât două melodii româneşti. (Credeam că nu e bine, dar e bine, pentru că sunt cu atenţie alese şi valorificate.)
   O zebră, două zebre – pe post, în direct, sunt numai femei. Ele prezintă radiojurnale, buletine de ştiri şi actualitatea pe scurt. Aici e, totuşi, o problemă: vocile seamănă între ele, stilurile nu se deosebesc prea mult unele de altele. Vocile de bărbaţi sunt înregistrate. Ei cântă (dacă sunt cântăreţi) şi fac anunţuri de post, mai simple sau: „RFI – de 20 de ani în România – înţelege şi decriptează actualitatea“.
   Mihaela patronează desfăşurarea lucrurilor, nu iese în faţă (după anunţul cu numele ei se transmite, de obicei, muzică, chiar dacă dânsa nu cântă). Dar radioprogramul are o anumită eleganţă, textul rostit e succint, clar, obiectiv. Cu plăcere aflăm: • Institutul Cultural Român din Stockholm trudeşte pentru promovarea în Suedia a unor creatori români, organizează întâlniri cu Herta Müller, cu premiantul Nobel de anul acesta • Un DJ suedez, fan al muzicii româneşti, mixează muzică românească la postul public de radio de acolo • Ce lipseşte din manualele noastre de istorie? Istoria recentă. Cineva anume se străduieşte (aflăm, pe larg, cum) să umple acest gol • Anunţuri culturale, concursuri • Promo pentru un stagiu în serviciul european de voluntariat (Programul UE „Tineret în acţiune!“) • Matei Vişniec relatează ce scrie Le Monde despre Spania, despre investiţiile costisitoare rămase nefolosite, un adevărat „delir în gestiunea banilor“• Samuel Stan citeşte în The Guardian despre eventualitatea reducerii fondurilor americane pentru Devesel • Panorama literaturii române. Un moment Paul Cornea, care împlineşte 88 de ani • Vasile Damian prezintă un reportaj cu multe voci de copii care fac declaraţii pertinente despre expoziţia istoricului jocurilor video de la Grand Palais, din Paris…
   Ritmul „Zebrei“, radioprogram complex, bogat în informaţii, este unul… fiziologic. Informaţiile nu se succed fără pauze, nu circulă „bară la bară“, ca la atâtea alte posturi. Poţi urmări dinamica fiecăreia, poţi înţelege mai bine şi poţi ţine minte semnificaţia noutăţilor prezentate. E timp şi de gândire. Pe zebră nu se trece neîntrerupt. Până la culoarea verde, ai timp suficient pentru meditaţie.

Recomandări Radio România Cultural

   Sâmbătă, 26 noiembrie, începând de la ora 18,15, emisiunea „Dosarele PSI“ prezintă prima parte a convorbirii lui Dorin Bîtfoi cu Iulia Rugină (regizor) şi Georgiana Dobrescu (psihanalist) despre recenta participare a filmului de mediu-metraj „Captivi de Crăciun“ (regia: Iulia Rugină, 2010) la cea de a 6-a ediţie a Festivalul European de Film Psihanalitic de la Londra (desfăşurat la începutul acestei luni), prestigios eveniment, patronat de Bernardo Bertolucci. (A doua parte a discuţiei va fi difuzată la „Dosarele PSI“ sâmbătă, 3 decembrie.) 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe