Newsflash
Cultură

Ziua și noaptea cărților

de Dr. Raluca BULEA - mai 12 2017
Ziua și noaptea cărților
     Ziua internațională a cărții și drepturilor de autor a fost sărbătorită anul acesta pe 23 aprilie. În nota deja obișnuită a acestui sezon, vremea a fost schimbătoare, iar ceea ce părea că va fi o zi însorită s-a luminat „puțintel a ploaie”, cum bine zicea cândva Topîrceanu. Acest element ar fi putut încurca semnificativ o seamă de activități puse la cale cu dăruire și din drag de carte de organizatori. Din fericire, m-am bucurat să constat că acolo unde este dorință și entuziasm, aversele sau gradele puține din termometru nu ne pot sta în cale dacă vrem să înfăptuim ceva.
     Am pornit întâi spre strada Nicolae Crețulescu, acolo unde în urmă cu câteva săptămâni a fost inaugurat noul sediu al Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR), cu expoziția sa permanentă din nou la dispoziția publicului, după trei ani de stat în depozitele de la Casa Presei. Vegheați de spiritul marilor creatori ai neamului, am participat la ultimul act al celei de-a șasea ediții a Programului de carte, organizat de MNRL și asociația Euro CulturArt sub deviza „Citești și dăruiești”. Urmând un exemplu deja înrădăcinat în Spania, organizatorii au oferit tuturor participanților la serata literară câte o floare și o carte semnată de un autor român. Poetul Dan Mircea Cipariu, amfitrionul evenimentului, și-a îndemnat apoi distinșii invitați – poeții Ioana Crăciunescu, Florin Iaru și Eugen Suciu –, să ne ofere câteva mostre din scrierile lor. Și cum poezia se îngemănează adesea cu muzica, am avut parte și de intermezzo-uri sonore susținute de Maria Răducanu și contrabasistul Pedro Negrescu.
    Câteva ore mai târziu, în parcul de lângă spitalul Colțea, a început pentru a cincea oară „Noaptea cărților deschise”, eveniment organizat de editura Litera, anul acesta în parteneriat cu Muzeul Municipiului București (MMB). Publicul a fost invitat să ofere cărți care vor ajunge la cinci biblioteci școlare din țară, actul de generozitate fiind răsplătit cu o carte nouă din colecțiile editurii organizatoare și cu o vizită gratuită, în aceeași noapte, la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, parte a MMB. Am ajuns la locul de întâlnire cu câteva minute după ora la care s-a dat startul manifestării și am avut plăcuta surpriză să constat că  veniseră deja mulți bucureșteni dornici să dăruiască și să primească, să petreacă un timp alături de prieteni sau în compania unei cărți incitante, în ciuda frigului și a ploii care ne amenința. Așteptarea a fost înfrumusețată cu un fond muzical, ceea ce m-a făcut totuși să mă gândesc dacă, în spiritul zilei, nu ar fi fost mai potrivit să se organizeze momente de lectură pu­blică, pe care să o susțină participanții obișnuiți, dar și persoane publice și actori – așa cum se întâmplă la un alt eveniment similar din Spania.
     După schimbul de cărți și nelipsitele postări însoțite de poze pe rețelele de socializare,  a urmat deplasarea până la Observator, iar șansa a făcut ca norii să se risipească, astfel ca cei curioși să poată vedea, cu ajutorul telescoapelor, stele și planeta Jupiter cu sateliții săi. Au existat însă și inconveniente, căci grupul mare de doritori nu permitea contemplarea tihnită a astrelor. Dar a fost un prilej bun pentru mulți să afle că pot veni la Observator în orice seară cu cer senin de la sfârșitul săptămânii pentru a vedea stele și planete sub îndrumarea competentă a personalului. Bilanțul nopții, așa cum l-au transmis organizatorii: peste 8.000 de volume donate pentru biblioteci și aproape 700 de vizitatori care s-au uitat la bolta cerească prin telescop. Dincolo de cifre, am avut parte de o noapte animată, veselă, în care ne-am gândit la cărți, la literatură, la lectură, la cei de lângă noi, și în care am aflat că două repere culturale ale Capitalei s-au redeschis pentru noi toți.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe