Newsflash
OPINII

Decese care pot fi evitate

de Dr. Valentin PANTEA - nov. 3 2023
Decese care pot fi evitate

Faptul că în România tindem să ne confruntăm cu o nouă epidemie de rujeolă și încă avem decese cauzate de tetanos este revoltător. Aceasta în condiţiile în care apariţia acestor boli poate fi prevenită prin vaccinare.

Potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) și ale Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC), în 2018, în lume, peste 140.000 de persoane au murit din cauza rujeolei. Dr. Tedros Ghebreyesus, directorul general al OMS, spunea atunci: „Faptul că un copil moare de o boală ca rujeola, ce poate fi prevenită prin vaccinare, este, sincer vorbind, revoltător și un eșec colectiv”.

Conform celor două surse, majoritatea deceselor au fost în rândul copiilor cu vârsta sub 5 ani. Se știe că sugarii și copiii mici sunt supuși celui mai mare risc de infecţie cu virusul rujeolei, cu potenţiale complicaţii, inclusiv pneumonie și encefalită, precum și dizabilitate pe viaţă – leziuni cerebrale permanente, pierderea vederii și a auzului. Să nu uitam însă și de imunodepresia pe termen lung provocată de rujeolă, care face copilul mult mai sensibil la alte infecţii.

Acoperire vaccinală scăzută

Cu toate că OMS recomandă o acoperire vaccinală de 95% pentru a preveni aceste decese, în 2018, la nivel global, rata de acoperire vaccinală era de 86% cu prima doză de vaccin și mai puţin de 70% cu a doua doză. Ţările cu cea mai mare incidenţă a bolii au fost Republica Democrată Congo, Liberia, Madagascar, Somalia și Ucraina (reţineţi, vă rog, Ucraina). Aceste cinci ţări au înregistrat aproape jumătate din toate cazurile de rujeolă din lume, în 2018. Din păcate, nici România nu stă prea bine. 

Între 2016 și 2019 am avut o epidemie de rujeolă, cu 20.204 cazuri înregistrate și 64 de decese – evident din rândul  copiilor nevaccinaţi. Epidemia a debutat în judeţele Arad, Timiș, Bistriţa-Năsăud și Mureș, iar ulterior a cuprins nord-vestul ţării și centrul Transilvaniei. Am avut noroc (dacă se poate spune „noroc” în această situaţie) cu pandemia de COVID, care, prin măsurile luate, a limitat deplasarea și contactele sociale. În final, ele au izolat și au stins și focarele de rujeolă.

Riscăm să revenim la situaţia antepandemică

În prezent, în România tindem spre situaţia de dinainte de COVID. Avem în desfășurare o epidemie de rujeolă cu aproape de 2.000 de cazuri. Doar în luna iulie au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” 25 de copii bolnavi de rujeolă, toţi nevaccinaţi. Situaţia actuală este cauzată de scăderea ratei de vaccinare. 

Din datele Ministerului Sănătăţii, anul trecut rata de vaccinare antirujeolă era de aproximativ 84%, din păcate, în scădere faţă de anii anteriori. În plus, avem și cazuri din import, mulţi dintre copiii veniţi din Ucraina fiind nevaccinaţi. E drept că și noi exportăm rujeola în ţările europene. Relativ recent, în regiunea Valonia a fost o epidemie de rujeolă care a început odată cu întoarcerea unei persoane din România.

Mă întreb oare ce părere au antivacciniștii despre aceste cazuri (repet, între 2016 și 2019 am avut 64 de decese provocate de rujeolă).  Să nu uităm nici de cazurile de tetanos soldate cu decese tot din cauza nevaccinării copiilor (da, încă avem copii nevaccinaţi, decedaţi din cauza tetanosului!).

Oare cum se simte un părinte când copilul lui moare din cauza unei astfel de boli care putea fi foarte bine prevenită printr-un simplu vaccin administrat la momentul oportun? Oare cum ar trebui să se simtă un părinte când copilul lui nevaccinat provoacă decesul unui sugar care încă nu a putut fi vaccinat sau al unui copil cu un sistem imunitar slab? Citându-l pe dr. Tedros Ghebreyesus, faptul că avem astfel de decese este revoltător.
 



Bibliografie selectivă:
1. https://cnscbt.ro/index.php/informari-saptamanale/rujeola-1
2. https://www.srm.ro/suceava-numarul-cazurilor-de-rujeola-in-continua-crestere/
3. https://www.srm.ro/20-de-milioane-de-copii-nu-au-fost-vaccinati-impotriva-rujeolei-difteriei-si-tetanosului-in-2018/
4. https://www.srm.ro/de-ce-se-recomanda-vaccinarea-la-interval-de-10-ani-a-adultilor/
5. https://www.cmb.ro/vaccinarea-un-drept-fundamental-la-sanatate-2/
6.https://www.medichub.ro/reviste-de-specialitate/farmacist-ro/vaccinarea-act-de-preventie-obligatoriu-sau-recomandat-id-4534-cmsid-62
7. https://timponline.ro/rromii-cortorari-din-reteag-si-ciceu-mihaiesti-au-raspandit-pojarul-in-doua-judese/?fbclid=IwAR2CAwxfk_XdZi91y1bndck-FfGe1yHPEBS0BofAFwP2mY-7-AZHZSAVHs0
8. https://www.mediafax.ro/social/alerta-de-epidemie-de-rujeola-7-decese-1-700-de-cazuri-confirmate-autoritatile-cer-scaderea-varstei-de-vaccinare-la-9-luni-16030404?fbclid=IwAR3FyuZcA0txE6kwJcCQYKnTg79iRhofxOP7d7oDCd_aZC0DcngzV6OLDDM
9. https://giphy.com/gifs/z5GFMf85iJtF6
10.https://www.sudinfo.be/art/1795805/article/2017-02-24/plusieurs-cas-de-rougeole-en-wallonie-l-aviq-appelle-a-la-prudence
11. https://www.unicef.org/romania/ro/comunicate-de-pres%C4%83/peste-140000-de-oameni-au-murit-din-cauza-rujeolei-iar-num%C4%83rul-%C3%AEmboln%C4%83virilor
12. https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/measles

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe