Sănătate publică, biomarkeri, taxonomie, anticorpi antiamiloid, factori de creştere, scale de evaluare, antrenarea memoriei… Acestea sunt câteva din faţetele demenţei, discutate de dl prof. dr. Bengt Winblad, profesor de medicină geriatrică şi directorul Centrului pentru studiul bolii Alzheimer din cadrul Institutului Karolinska, într-un interviu realizat de dr. Aurel F. Marin.

 "> Discrepanţele ce prevestesc catastrofa - Viața Medicală
Interviuri

Discrepanţele ce prevestesc catastrofa

de Dr. Aurel F. MARIN - aug. 27 2012
Discrepanţele ce prevestesc catastrofa

Sănătate publică, biomarkeri, taxonomie, anticorpi antiamiloid, factori de creştere, scale de evaluare, antrenarea memoriei… Acestea sunt câteva din faţetele demenţei, discutate de dl prof. dr. Bengt Winblad, profesor de medicină geriatrică şi directorul Centrului pentru studiul bolii Alzheimer din cadrul Institutului Karolinska, într-un interviu realizat de dr. Aurel F. Marin.

 

Personalitate de vârf în studiul declinului cognitiv, Bengt Winblad este, din 1982, profesor de medicină geriatrică. După cinci ani la Universitatea din Umeå (Suedia), a ocupat aceeaşi poziţie la prestigiosul Institut Karolinska din Stockholm. Copreşedinte şi fondator al Consorţiului European pentru Boala Alzheimer, preşedintele consiliului ştiinţific şi medical al federaţiei mondiale a asociaţiilor Alzheimer – ADI (Alzheimer’s Disease International), reputatul profesor suedez a fost şi membru al Adunării Nobel din Institutul Karolinska. În prezent, conduce Centrul Institutului Karolinska pentru studiul bolii Alzheimer (Huddinge, Suedia), dar este şi directorul reţelei de cercetare Swedish Brain Power.
Dintre numeroasele distincţii primite de prof. dr. Bengt Winblad, amintim premiul Academiei Regale Suedeze de Ştiinţe Medicale pentru cercetare în domeniul demenţei (1997), premiul Alois Alzheimer (1997), premiile Sandeborg şi Thuréus (2001), Premiul Nordic pentru Gerontologie (2002), premiul Asociaţiei Psihogeriatrice Internaţionale (2005), alături de numeroase alte premii şi titluri academice onorifice. Din 2008, în cadrul Conferinţei internaţionale despre boala Alzheimer, se acordă anual Premiul „Bengt Winblad“ pentru realizări de excepţie în boala Alzheimer.
Profesorul Winblad a publicat peste 1.000 de lucrări originale de cercetare în domeniul demenţei/gerontologiei/geriatriei. În 2009, a fost declarat „cel mai prolific cercetător din lume în domeniul bolii Alzheimer“, pe baza unei analize scientometrice1. Indicele Hirsch (PubMed & Thomson Reuters) este 64.
 
            – Una dintre problemele cu care se confruntă societatea, prin îmbătrânirea populaţiei, este demenţa. Cum se reflectă ea în politicile de sănătatea publică?
            – Anul acesta, chiar şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recunoscut-o ca o problemă de sănătate publică, ceea ce înseamnă mult pentru importanţa care i se acordă acestei boli. Numărul cel mai mare de cazuri noi va veni cu siguranţă din ţările în curs de dezvoltare, unde, în prezent, populaţia este relativ tânără. Cum îmbătrânirea este cel mai important factor de risc pentru demenţă, în viitor vom avea o creştere mai puţin importantă în ţările foarte dezvoltate – în Uniunea Europeană, America de Nord – dar, în ţări precum Bangladesh, China sau cele din Africa, numărul de cazuri va exploda. Dacă, în lume, sunt astăzi 30 de milioane de oameni care suferă de demenţă, în 2050 vor fi 120 de milioane. Cifrele acestea sunt grăitoare în privinţa importanţei pentru sănătatea publică. Şi, dacă nu vom găsi strategii terapeutice bune, cred că sistemele de sănătate din multe ţări se vor prăbuşi. Mai ales în ţările noastre, mai dezvoltate. Chiar şi în Suedia, stat cu o economie destul de bună, nu prea putem face faţă creşterii costurilor pentru îngrijirea populaţiei vârstnice. Costurile pentru demenţă, în orice societate, sunt mai mari decât cele pentru bolile cardiovasculare (incluzând accidentele cerebrale vasculare) şi cancer la un loc. Iar aceasta se explică prin durata mare de evoluţie a bolii şi de nevoia de îngrijire instituţionalizată în fazele avansate. Cel puţin în ţările noastre. Olanda, spre exemplu, are unul din sistemele cele mai dezvoltate de îngrijire a vârstnicilor, astfel că o proporţie importantă a vârstnicilor afectaţi de demenţă ajunge în instituţii specializate.
            – Aţi vorbit despre ţările în curs de dezvoltare, Probabilitatea de a înregistra acolo o explozie a numărului de cazuri de demenţă vine şi din faptul că nu se intervine asupra factorilor de risc la populaţia tânără... Ce ar trebui făcut în privinţa factorilor de risc?
            – Factorii de risc sunt deduşi din studiile populaţionale longitudinale. Şi ce ne-au spus aceste studii? Că factorii de risc sunt cam aceiaşi ca pentru bolile cardiovasculare şi accidentele cerebrale vasculare. Desigur, nu-i suficient să cunoşti factorii de risc, ci să şi intervii asupra lor devreme în cursul vieţii. Este foarte important, pentru o ţară ca România, de exemplu, să ai un bun control al stării de sănătate a populaţiei de vârstă mijlocie. Dacă vorbim de factori de risc precum hipertensiunea arterială, hipercolesterolemia, diabetul zaharat, sedentarismul, indicele de masă corporală crescut, fumatul – toţi aceştia par să aibă o prevalenţă crescută aici, dar e prea târziu să mai intervii asupra lor când ai 65 de ani şi boala se manifestă clinic la 70. Trebuie intervenit mult mai devreme. Eforturile trebuie să se îndrepte către campaniile de sănătate publică care ţintesc populaţia tânără. Cred că medicii de familie din ţara dv. au o sarcină importantă, de a identifica diverşii factori de risc şi de a iniţia precoce tratamentul. Apoi, desigur, dacă medicamentele sunt prea scumpe, dacă nu puteţi trata hipertensiunea, hipercolesterolemia etc., trebuie să informaţi populaţia asupra obiceiurilor alimentare sanogene, exerciţiilor fizice, menţinerii unei greutăţi corporale optime...
            – De fapt, e mult mai ieftin să previi decât să asiguri îngrijirile de sănătate.
            – Din perspectiva societăţii, orice an cu care poţi întârzia debutul bolii reprezintă un câştig economic. Demenţa costă mult mai mult decât tratamentul hipertensiunii timp de 20 de ani.
            – Dar acest tip de intervenţii nu îşi arată roadele decât după vreo 30 de ani...
            – Da, dar trebuie să te gândeşti la beneficiile pe termen lung. Sper că politicienii se gândesc şi la viitor...
            – Nu cred că văd atât de departe.
            – Dar trebuie să o facă. Desigur, e datoria dv. să îi pregătiţi pentru asta, cu argumente. Având expertiza necesară, trebuie să promovaţi aceste idei, prin articolele pe care le publicaţi.
 
Visând la biomarkerul ideal
 
            – Referindu-ne la intervenţii, ce se poate face în fazele incipiente ale demenţei? Mă refer la stadiul afectării cognitive uşoare (MCI). Există vreo abordare fezabilă?
            – Fezabil ar fi să începi mult mai devreme. Afectarea cognitivă uşoară este o indicaţie că lucrurile nu sunt în regulă, că patologia deja există la nivelul creierului. S-a vorbit mult despre MCI şi oamenii au devenit conştienţi de faptul că problemele cu memoria ar putea fi un semn precoce de boală Alzheimer. Astăzi, la clinica noastră, pacienţii care vin cu astfel de simptome sunt tot mai tineri, media de vârstă a scăzut sub 60 de ani. Este şi bine şi rău. Bine – că vin de la primele semne, dar rău pentru că nu dispunem de un tratament. Nu există vreun medicament aprobat pentru MCI. Să nu uităm că primele şapte studii clinice în MCI, pe care le-am cuprins într-un review sistematic, nu au avut rezultate concludente. Dacă ar fi avut un design mai bun, s-ar fi putut demonstra că medicaţia colinergică ar putea avea efect şi în MCI, există indicii clare. Dar rezultatele de până acum nu au fost semnificative statistic.
            – Selecţia pacienţilor pentru acele studii clinice nu a fost bună?
            – Într-adevăr.
            – MCI nu înseamnă obligatoriu demenţă, poate fi un stagiu precoce al bolii, dar poate avea şi alte cauze, fără să evolueze apoi către demenţă.
            – Da, pot fi şi probleme psihiatrice... Dar şi acelea ar putea fi un semn de demenţă. Lucrurile sunt destul de complicate. MCI nu este o entitate în sine, dar, prin noile criterii de diagnostic, reprezintă un pas înainte către diagnosticul precoce al demenţei, şi cu ajutorul biomarkerilor.
            – Ce biomarkeri au un potenţial pentru diagnosticul precoce al demenţei?
            – La acest moment, este vorba de biomarkeri imagistici sau biochimici, din lichidul cefalorahidian. Încă visăm să dispunem cândva de un marker sanguin. De altfel, cercetarea în vederea identificării unui biomarker sanguin este foarte intensă. Se încearcă utilizarea profilului expresiei genice, dar rezultatele comunicate până acum, în reviste ştiinţifice importante, nu au fost încă repetate. Două companii europene au dezvoltat teste sanguine, însă sensibilitatea şi specificitatea lor nu sunt prea ridicate.
            – Ce s-ar putea determina în sânge, ca indicator al demenţei?
            – Cel mai simplu, cred, ar fi să putem examina celulele sanguine, şi ele ar trebui să fie afectate. Avem nevoie de un test cât mai simplu şi cât mai puţin invaziv. Mi-aş dori să existe un test pentru demenţă la fel de simplu ca determinarea hemoglobinei sau a celularităţii sanguine. Ceea ce se încearcă acum sunt teste foarte complicate, privind expresia genică, proteinele... Investigaţii scumpe.
            – Dar şi imagistica este foarte costisitoare...
            – Da, dar de ea deja dispunem. Vă spuneam ce mi-aş dori... Imagistica din prezent este incredibilă, dar nu toată lumea şi-o permite, dacă e să ne uităm la ţările în curs de dezvoltare. Cele mai multe ţări dispun de CT, dar discuţiile de astăzi se poartă pe IRM, se continuă cu aceeaşi investigaţie efectuată pe un aparat de trei tesla... Să spunem că obţin aprobarea pentru un anticorp. Efectele secundare ale anticorpilor sunt edemul vasogenic sau microhemoragiile. Autorităţile vor spune că tratamentul se poate face doar sub control IRM. Asta ar însemna că el nu va putea fi administrat în India, de pildă... Soluţia ar fi să găsim un test simplu. Biomarkerii din prezent sunt reprezentaţi de tehnici IRM avansate, care caută să evidenţieze atrofia cerebrală, volumul cerebral total, afectarea hipocampului sau modele de afectare funcţională. Pentru mine, un biomarker bun ar trebui să semene cu un examen EEG, neinvaziv şi nu foarte scump. Chiar există o serie de progrese încurajatoare în EEG.
            – Există indicaţii că electrodiagnosticul neurofiziologic ar putea deveni un biomarker pentru demenţă?
            – Da, aşa se pare. În toate evaluările de până acum, valoarea predictivă a electroencefalografiei nu a fost prea ridicată, ceea ce a făcut ca privirile să se îndrepte mai mult către IRM şi analiza LCR. Mie însă mi se pare mult mai atractivă această perspectivă, prin simplitatea ei. O metodă care se bazează pe acelaşi principiu, magnetoencefalografia – MEG – pare să fie foarte utilă pentru diagnostic, după cum rezultă din lucrările publicate de un grup olandez din Amsterdam. Desigur, este vorba tot de un echipament complex, dar potenţial poate fi redus la un simplu EEG. Revenind la metodele costisitoare, să amintim şi PET-CT, unde avem chiar markeri specifici – există deja pentru amiloid şi, probabil, vom avea şi pentru tau...
            – Dar poate fi utilizat în toate cazurile?
            – Nu, pentru mine este doar un instrument în cercetare. Dar, în SUA, investigaţia este acoperită de unele asigurări. Este de zece ori mai ieftin să faci un examen LCR, dar neurologii se tem să facă puncţia lombară...
 
Dubii şi ambiguităţi
 
            – Vorbind de modificările structurale şi funcţionale evidenţiate imagistic, profesorul Kurt Jellinger, reputatul neuropatolog austriac, îmi spunea într-un interviu, acum câţiva ani, că, deşi poate afirma fără dubiu că un pacient prezintă modificări specifice demenţei, nu poate face nicio afirmaţie privind gradul clinic de afectare a acestuia. În plus, cred că aşa-numitul „studiu al călugăriţelor“ a dovedit că nu există o bună corelare între patologie şi expresia clinică a demenţei...
            – Eu cred că studiile de patologie sunt foarte utile şi că există o corelaţie între patologie şi declinul cognitiv. Dar poate că histopatologic nu căutăm markerii care trebuie. Avem nevoie de biomarkeri funcţionali – şi un bun marker este FDG, utilizată în PET – dar avem nevoie şi de biomarkeri din LCR, apoi sinaptici... Fiecare neuron are zece mii de sinapse şi acestea sunt primele afectate. Sigur, ar fi bine să avem biomarkeri membranari sau veziculari...
            – Biomarkeri electrici, cum spuneaţi mai devreme... În altă ordine de idei, vorbim despre demenţă. Multe voci autorizate critică utilizarea prea largă a termenului de boală Alzheimer, propunând înlocuirea sa cu acela de demenţă senilă. Şi aceasta din cauză că, alături de modificările specifice bolii Alzheimer, concomitent există şi afectare vasculară. Cu excepţia unor boli genetice situate la extreme – CADASIL, respectiv APP şi presenilinele 1 şi 2 – nu există forme „curate“ de boală Alzheimer, respectiv de demenţă vasculară.
            – Desigur, americanii folosesc cu largheţe acest diagnostic. Tradiţia clinică europeană a fost mult mai precisă. Dar poate că ar trebui să avem şi o altă perspectivă, anume să includem o populaţie cât mai mare. În unele studii, poate fi important să ai o populaţie foarte omogenă, dar, dacă ne uităm la acest grup foarte mare, probabil că avem, în interiorul său, două foarte mici subgrupuri de demenţă vasculară, respectiv de boală Alzheimer. Iar restul, adică marea majoritate, au câte ceva din ambele afectări. Se poate reveni oricând asupra unui astfel de diagnostic, odată ce cunoşti detaliile imagistice, anamnestice, statusul cardiovascular etc.
            – Dar ajută clasificarea la ceva? Dat fiind că oricum nu există tratament, este util să defineşti cu exactitate un anumit tip de demenţă?
            – Şi da şi nu... Dacă aş dezvolta o nouă strategie terapeutică, aş vrea să cunosc cu exactitate ce tip de leziuni prezintă pacienţii. Poate că ar trebui să denumim boala după rezultatele biochimiei şi să clasificăm formele de demenţă în funcţie de agregarea proteinelor, ar fi mai util. Pasul următor ar fi, desigur, clasificarea genetică. Sunt paşi dificili, însă, pentru că în clinică suntem încă departe şi atunci ne întoarcem la termenul larg utilizat. Apoi, ştim prea puţine lucruri despre genetică, sunt doar câteva cazurile cu mutaţii autozomal-dominante...
            – Am văzut, nu demult, o reprezentare grafică a reţelei de gene potenţial implicate în demenţă...
            – Contribuţia individuală a fiecărei gene este foarte redusă...
            – Era vorba de o reţea foarte extinsă, implicând un număr uriaş de gene. Cât de fezabilă este, totuşi, abordarea genetică în acest caz?
            – Cu excepţia ApoE, contribuţia acestor gene la riscul global de demenţă este aproape infimă. Dar profilul genetic nu are aplicabilitate clinică. Medicii pe care îi coordonez nu recomandă nici măcar testarea pentru ApoE4, deoarece am văzut mulţi vârstnici ajunşi la 100 de ani, dar pozitivi pentru alela incriminată. La ce bun să împovărăm pacientul spunându-i că are un risc teoretic crescut de demenţă, atâta vreme cât nu dispunem de vreun tratament? O astfel de sentinţă îi poate influenţa inclusiv valoarea asigurării de sănătate. Discuţia etică despre sfatul genetic este foarte importantă: cum trebuie să procedăm în clinică şi cum în cercetare.
 
Vaccinul împotriva demenţei
 
            – Referindu-ne la posibilele strategii terapeutice, având în vedere numărul mare de cercetări în domeniu, care ar fi direcţiile cele mai promiţătoare?
            – Până la finalul acestui an, vom avea rezultatele câtorva mari studii clinice, în special privind imunizarea pasivă prin administrarea intravenoasă de anticorpi.
            – În vreme ce imunizarea activă...
            – ...Se află abia în studiu clinic de fază II.
            – Dar a fost un studiu ce implica vaccinarea şi care a trebuit să fie oprit înainte de data planificată...
            – Da, în urmă cu zece ani, s-a trecut foarte repede la studiul clinic, după rezultatele obţinute pe animale. Dale Schenk a publicat, în 2000, un studiu2 în care a arătat, la şoareci, că imunizarea pasivă a dus la dispariţia plăcilor de amiloid de la nivel cerebral. Tot în 2000, deja erau iniţiate studiile la om, prin imunizare cu molecula integrală de amiloid beta. Dintr-un lot de 300, parcă 23 de pacienţi au dezvoltat encefalită şi asta în condiţiile în care studiul a fost oprit într-o fază incipientă. Probabil că numărul ar fi ajuns chiar la 300, dacă toţi pacienţii primeau toate dozele din programul de imunizare. Mai mult, o parte din pacienţi au murit atunci. Foarte recent, am publicat în Lancet Neurology un articol3 privind o modificare a vaccinului. Este al doilea vaccin testat la om, pentru boala Alzheimer, după atâţia ani. Nu mai este vorba de injectarea moleculei de amiloid beta, ci doar a unei prime secvenţe de şase aminoacizi din capătul N-terminal, legată de un imunostimulant, o biosferă alcătuită din bacteriofagi. Injectat subcutanat, compusul stimulează răspunsul imun de producere a anticorpilor activi nu doar faţă de secvenţa amintită, ci şi faţă de amiloidul beta 1-42. Am inclus 58 de pacienţi în studiu, fără a înregistra nici un caz de encefalită. În două cazuri s-a notat o îngroşare meningeală, dar aceasta poate fi explicată şi prin puncţiile LCR repetate. Nu spun că soluţia propusă de noi este cea mai bună, poate că în viitor se va putea face o combinaţie de secvenţe N- şi C-terminale, dar vom învăţa multe din acest studiu clinic de fază II.
            – Amiloidul beta trebuie văzut ca o ţintă terapeutică în boala Alzheimer?
            – Ar trebui să fie una din ţinte. Nu spun că ar fi suficient. Din primul studiu, amintit mai devreme, au fost şapte sau opt cazuri de deces la care, deşi amiloidul fusese eliminat de anticorpii formaţi în urma tratamentului, deteriorarea a continuat.
            – Dar nu întâlnim amiloid beta şi la pacienţii vârstnici fără disfuncţii cognitive?
            – Ba da, dar într-un grad mult mai mic decât în boala Alzheimer. Aţi amintit mai devreme studiul călugăriţelor, dar şi în alte studii de patologie s-a observat acest lucru. Cred că, de fapt, există un nivel-prag. Aş vrea să menţionez un studiu4 pe care l-am publicat în revista profesorului Jellinger, Acta Neuropathologica, în care am cercetat conţinutul intracelular de amiloid beta. Am recoltat mostre de ţesut cerebral de la pacienţii decedaţi şi am analizat conţinutul celulelor cu ajutorul microdisecţiei cu captură laser. Am comparat atunci celulele piramidale din hipocamp, afectat în boala Alzheimer, cu celulele Purkinje din cerebel, rămas indemn. În ambele tipuri celulare am găsit concentraţii crescute de beta amiloid, în comparaţie cu grupul de control. Dar concentraţia din celulele piramidale era de trei ori mai mare decât cea din celulele Purkinje. Este, deci, vorba de intensitatea acumulării de beta-amiloid.
 
Situaţii impredictibile
 
            – O altă zonă de interes în privinţa posibilelor strategii terapeutice priveşte factorii neurotrofici. Ştiu că şi aici aţi publicat un studiu inovator. Despre ce este vorba?
            – Aş vrea să menţionez studiile privind factorii de creştere desfăşurate de două grupuri de cercetare. Al nostru, care este interesat de domeniu încă din anii ’90, şi grupul din California condus de Robert Tushinski. Echipa americană a utilizat fibroblaşti de la nivelul pielii, pe care îi modifică genetic. Au fost selectate celulele care produc mai mult NGF (nerve growth factor) şi apoi ele au fost injectate în parenchimul cerebral. Dezavantajul metodei este că nu poţi extrage celulele, în cazul în care apar efecte nedorite. Primul nostru studiu pe această temă a vizat demonstrarea beneficiilor NGF: pacienţii au relatat o ameliorare cognitivă, confirmată de PET-CT, prin stimularea nicotinică a sistemului colinergic, şi de testele neuropsihologice. A trebuit să ne oprim, din cauza unor efecte secundare severe – dureri, inapetenţă – şi în prezent am optat pentru montarea unui cateter cu membrană semipermeabilă. Celule modificate genetic produc NGF care difuzează intracerebral prin membrana semipermeabilă. Totodată, nutrienţii de la nivelul parenchimului cerebral traversează membrana. În prezent, după experimentele pe porci, a trecut deja un an de când am făcut prima implantare la pacient uman. Studiul este unul pur academic; dacă ar fi implicat companii farma, autorităţile ar fi impus realizarea cercetării pe două loturi de câte 40 de pacienţi – cu principiu activ şi placebo. Dar fiecare pacient necesită o intervenţie neurochirurgicală pentru implantarea dispozitivului, urmată de o recuperare postoperatorie greoaie. Până acum avem şase pacienţi, la care s-au adăugat recent alţi patru, şi asta cu eforturi uriaşe. Chiar şi aşa, am avut surpriza neplăcută ca rezultatele iniţiale să nu fie acceptate la publicare în Science sau Lancet, a trebuit să publicăm în Dementia [and geriatric cognitive disorders]5. Am fost foarte surprins... Măcar studiul privind imunizarea a fost preluat imediat de Lancet. Lucrurile sunt impredictibile. Regret doar că studiul privind NGF, deşi este cunoscut de specialişti, a rămas puţin ştiut de jurnalişti.
 
Gânduri... bune
 
            – În evaluarea demenţei sunt utilizate mai multe scale, începând cu mini-mental, dar cele mai multe sunt influenţabile de perspectiva evaluatorului. Sunt aceste scale instrumente de încredere?
            – Cred că pentru medicul de familie, de exemplu, este foarte util să dispună de o scală simplă, pe care să o utilizeze într-un mod standardizat. Pentru pacienţii aflaţi în stadii precoce ale bolii, poate că mini-mental este suficient. Dacă ai un pacient cu un deficit cognitiv sever, internat într-un centru de îngrijire, este utilă o scală observaţională, pe baza căreia personalul poate raporta medicului evoluţia pacientului. Avantajul acestor scale, în general, îl reprezintă standardizarea, prin care se poate obţine o calitate uniformă a evaluărilor, în grupuri populaţionale mari.
            – Dar nu pot fi utilizate singure la evaluarea unui tratament, de pildă...
            – Nu, dar sunt folosite şi astfel. Dacă priviţi diverse ţări europene, compensarea unui medicament se face în funcţie de unde se situează pacientul pe aceste scale. Şi evaluarea trebuie repetată la şase luni, pentru ca medicamentul să fie în continuare acoperit de asigurările de sănătate. Nu aş spune că dispunem de o scală ideală, chiar dacă am şi participat la dezvoltarea unor dintre ele.
            – Ce sfat le-aţi da medicilor de familie?
            – Cred că ar trebui să realizeze testul mini-mintal şi, poate, un test al desenării ceasului, atunci când suspectează un deficit cognitiv. Aceste evaluări nu sunt mari consumatoare de timp.
            – Care ar fi abordarea optimă pentru a preveni, trata şi îngriji demenţa?
            – Nu avem o metodă sigură de prevenţie – vreun medicament sau vreun vaccin, dar există recomandări asupra stilului de viaţă. Acestea nu sunt aşa de greu de urmat.
            – Dar pot fi puse în practică în grupuri populaţionale mari? Să spunem, la nivelul unei ţări.
            – Da. Dar nu toţi urmează recomandările. Nu ştiu cum poţi convinge populaţia, dar trebuie să faci aceste recomandări. Nu au fost încă raportate rezultatele vreunui studiu intervenţional. Sunt trei astfel de cercetări în desfăşurare în Europa, în prezent. Unul în Finlanda, condus de Miia Kivipelto6, un altul în Olanda7 şi al treilea în Franţa, la Toulouse, condus de Bruno Vellas8. Aceste studii sunt multimodale, combinând un stil de viaţă sănătos, activitatea fizică, antrenarea memoriei, fără a include medicamente. Când vom avea rezultatele acestor studii, atunci ne vom putea fundamenta recomandările privind dozarea pregătirii fizice, controlul tensiunii arteriale etc. În prezent, nu avem nicio dovadă în acest sens, sunt doar gânduri desprinse din studiile epidemiologice.
 
Planificare?
 
            – Aţi menţionat antrenarea memoriei. S-a dovedit vreun beneficiu asupra cogniţiei prin aceste exerciţii?
            – Nu. Exerciţiile acestea sunt eficiente şi se observă o îmbunătăţire în domeniul antrenat, dar nu putem generaliza. Efectul nu este unul sustenabil, antrenamentul trebuie repetat, altfel câştigul obţinut se pierde. Dacă ar fi să facem o metaanaliză a antrenamentului cognitiv, aş spune că se înregistrează, într-o primă fază, un câştig cert, dar acesta se pierde lent, în absenţa antrenamentului ulterior. Probabil că acest gen de antrenament nu dă rezultate dacă se face în spital, ci într-un mediu stimulant, asigurând şi confortul pacientului.
            – Aţi amintit campania de anul acesta a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Mesajul cheie este acela de promovare a îmbătrânirii active. Activitatea influenţează evoluţia declinului cognitiv?
            – Da, cred că da. În ţara mea, două sunt formele de activitate recomandate: plimbările şi consumul de cafea. Prima se adresează funcţiilor motorii, a doua celor sociale, interacţiunii. Sunt activităţi foarte stimulante.
            – Exemplele date de OMS păreau simple, dar eficace. Mi-a reţinut atenţia cazul unui orăşel din Italia, unde vârstnicii erau implicaţi într-un fel de forum social. Să fie aceasta calea de urmat? Pare simplu.
            – Da, dar este dificil. Pentru că unii vârstnici nu doresc să participe, alţii suferă de câte o afecţiune care le limitează participarea... Dar aşa ar trebui să stea lucrurile. Să luăm ca exemplu datele din modele experimentale, izolarea de grup are un impact puternic asupra stării de sănătate, pe când activitatea în societate are efecte benefice. Desigur, cu condiţia ca alegerea să-i aparţină individului.
            – Va fi demenţa „cancerul“ secolului 21?
            – Mă tem că da. Eforturile îndreptate către cercetarea în domeniu sunt disproporţionat de mici în comparaţie cu costurile pentru societate. Trebuie crescută intensitatea cercetărilor fundamentale şi translaţionale, altfel ne vom vedea curând în faţa unui număr de patru ori mai mare de persoane suferind de demenţă, fără a dispune de vreun tratament satisfăcător. Şi atunci va fi o catastrofă. Sunt pesimist, pentru că există o discrepanţă uriaşă între fondurile care merg către studiul cancerului sau al afecţiunilor cardiovasculare şi cele care merg către studiul demenţei, comparativ cu impactul lor asupra societăţii. Spuneaţi (anterior interviului, n.n.) că aveţi, la Bucureşti, 20 de profesori de cardiologie şi doar doi de geriatrie. Uitaţi-vă la costurile societăţii! Pare o planificare lipsită de logică9, ar trebui să fie invers. Să scrieţi asta, vă rog.

Notă autor:

1Sorensen AA. Alzheimer’s disease research: scientific productivity and impact of the top 100 investigators in the field. J Alzheimers Dis. 2009;16(3):451-65
2Schenk DB, Seubert P, Lieberburg I, Wallace J. beta-peptide immunization: a possible new treatment for Alzheimer disease. Arch Neurol. 2000 Jul;57(7):934-6
3Winblad B, Andreasen N, Minthon L, Floesser A, Imbert G, Dumortier T, Maguire RP, Blennow K, Lundmark J, Staufenbiel M, Orgogozo JM, Graf A. Safety, tolerability, and antibody response of active Abeta immunotherapy with CAD106 in patients with Alzheimer’s disease: randomised, double-blind, placebo-controlled, first-in-human study. Lancet Neurol. 2012 Jul;11(7):597-604
4Hashimoto M, Bogdanovic N, Volkmann I, Aoki M, Winblad B, Tjernberg LO. Analysis of microdissected human neurons by a sensitive ELISA reveals a correlation between elevated intracellular concentrations of Abeta42 and Alzheimer’s disease neuropathology. Acta Neuropathol. 2010 May;119(5):543-54
5Eriksdotter-Jönhagen M, Linderoth B, Lind G, Aladellie L, Almkvist O, Andreasen N, Blennow K, Bogdanovic N, Jelic V, Kadir A, Nordberg A, Sundström E, Wahlund LO, Wall A, Wiberg M, Winblad B, Seiger A, Almqvist P, Wahlberg L. Encapsulated cell biodelivery of nerve growth factor to the basal forebrain in patients with Alzheimer’s disease. Dement Geriatr Cogn Disord. 2012;33(1):18-28
6Finnish Geriatric Intervention Study to Prevent Cognitive Impairment and Disability (FINGER)
7Prevention of dementia by intensive vascular care (PreDIVA)
8Long-term Effects of Interventional Strategies to Prevent Cognitive Decline in Elderly. (MAPT-PLUS)
9În original, idiotic planning (eng.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe