Newsflash
Diverse

138 de ani de învățământ medical superior la Iași

de Dr. Florina Constantinescu - ian. 25 2018
138 de ani de învățământ medical superior la Iași
     Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a sărbătorit recent  138 de ani de existență. Au fost organizate două zile de manifestări, care au stat sub semnul culturii și rememorării. La fel cum și Majestatea Sa Regele Mihai I al României afirma, „lumea de mâine nu poate exista fără morală, credință și memorie”.
     Ceremonia de deschidere a avut loc joi, 7 decembrie, în aula „George Emil Palade” și a debutat cu un moment de reculegere în memoria regelui Mihai. A urmat cuvântul rectorului universității, prof. dr. Viorel Scripcariu, ce a evocat imaginea personalităților care au scris istoria învățământului medical ieșean – de la Leon Sculy, Ernest Juvara, Grigore T. Popa, Eugen Mironescu, Nicolae Hortolomei, Vladimir Buțureanu, Gheorghe Chipail, Jules Nițulescu, Leon Ballif, Ioan Enescu, până la modelele generației sale – profesorii Constantin Negoiță, Gheorghe Scripcaru, Victor Strat și mulți alții. Rectorul i-a îndemnat pe cei prezenți să cunoască istoria înaintașilor, susținând că „fără acești oameni – medici cu har, care s-au dedicat întru totul profesiei și pacienților și care aveau la ei în permanență ceea ce astăzi lipsește multora – o busolă morală, nu am sărbători acum 138 de ani de învățământ medical superior de excelență la Iași”.
     Aniversarea din acest an a stat sub semnul centenarului Războiului pentru Reîntregirea Neamului, iar istoricul Cătălin Turliuc a ales să încânte audiența cu o conferință intitulată „Iașiul în Marele Război”. „Din cele 58 de spitale care au funcționat în cursul războiului, vreo 30 erau aici, împrejurul Iașiului. Toate colegiile naționale de astăzi au funcționat ca spitale. (…) Iașiul a găzduit toate instituțiile fundamentale ale statului român, le-a făcut să trăiască, le-a dat substanță. Pentru că aici, la Iași, au fost votate modificări ale Constituției. Aici, la Iași, România, care-și propusese încă înainte de război modernizare și democratizare, a ajuns să le înfăptuiască”, a afirmat universitarul ieșean, subliniind importanța corpului medical ce a dat cel mai mare tribut morții, după cum se scria în presa vremii. A punctat și saltul uriaș pentru medicină care a avut loc în Primul Război Mondial. Dr. Richard Constantinescu a prezentat proiectul multianual al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore. T. Popa”, al cărui coordonator este. Acesta face parte din programul Centenar al Primăriei Municipiului Iași. Medicul a evocat una din personalitățile uitate astăzi, Mihai Ștefănescu-Galați (1874–1945), fost decan al Facultății de Medicină din Iași, profesor și publicist. A fost unul din întemeietorii urologiei românești, care în timpul Marelui Război a fost șef de ambulanță și de spital mobil. S-au publicat la editura „Grigore T. Popa” două volume: „Răniți și ranițe. Chirurgia Marelui Război” și „Amintiri din Marele Război” – editate și prefațate de dr. Richard Constantinescu, autor și iatroistoriograf, de la disciplina de Istorie a Medicinei din cadrul UMF Iași. Doctorul Constantinescu a vorbit despre bucuria descoperirii unui model și a unui scriitor apreciat de însuși Garabet Ibrăileanu.
     Cătălin Botoșineanu, cercetător la Arhivele Naționale ale României, Filiala Iași, a remarcat importanța editării acestor volume, declarând că „«Răniți și ranițe» este o carte scrisă cu entuziasm, care prefigurează și anticipează Primul Război Mondial. «Amintiri din Marele Război» este o carte a deznădejdii, a amintirilor”. Istoricul ieșean a apreciat și inițiativa dr. R. Constantinescu de a realiza colecția „Etica memoriei”, în cadrul editurii universității, unde au apărut cele două volume.
     Invitații au avut ocazia să îl „cunoască” pe medicul-erou Jean Clunet (1878–1917), prin intermediul unei expoziții foto realizată de dr. Richard Constantinescu. Aceasta a fost realizată în parteneriat cu Institutul Francez din Iași și a fost dedicată centenarului morții doctorului Clunet și  Misiunii Militare Franceze. Dr. J. Clunet era membru al Misiunii Militare Franceze în România, condusă de generalul Berthelot. Medicul a condus un spital, în vila „Greierul”, din Bucium (Iași). A murit de tifos exantematic în 1917, fiind înmormântat ca un adevărat erou, alături de alți membri ai Misiunii Franceze. „A fost o lovitură grea. Speram din toată inima să-și revină, el, care se ocupase de tot spitalul, care cu o energie neobosită și un curaj admirabil rânduise totul bine și luptase împotriva unor greutăți înfricoșătoare. Iar acum a murit și el, victimă a propriului devotament, a propriei abnegații“, scria regina Maria în celebrul ei jurnal. În memoria eroilor francezi, căzuți la datorie pe tărâm românesc, dr. Richard Constantinescu a realizat un film, pe care l-a proiectat cu acest prilej în aula universității.
     Inspirată de cele două volume semnate de Mihai Ștefănescu Galați, artista Alexandra-Cecilia Ruja, studentă la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, a realizat expoziția „Culorile Marelui Război”. Au fost expuse zece picturi impresionante, în acuarelă, la Muzeul de Istorie a Medicinei.
     Rectorul universității, profesorul Viorel Scripcariu a inițiat la începutul anului universitar proiectul „Conferințele «Grigore T. Popa»”, din dorința de a deschide comunitatea academică medicală ieșeană înspre spațiul socio-cultural. Astfel că, în a doua zi a sărbătorii universității, la 8 decembrie, a avut loc prelegerea sociologului Vasile Dîncu – „Imaginea medicului în societatea contemporană. Reprezentări sociale și mari provocări actuale”. Profesor, scriitor și politician, acesta a prezentat – în premieră – rezultatele unei cercetări sociologice, susținând că „astăzi este nevoie de organizarea comunității medicale, de solidaritate și de răspuns la cerințele societății”. Vasile Dîncu a precizat că rezultatele studiului său neagă anumite prejudecăți. La întrebarea legată de încrederea în medic, două treimi din respondenți au afirmat că au multă sau foarte multă încredere în aceștia. „Într-o societate a neîncrederii, faptul că două treimi din populație spune că are încrede în medicii de aici, este un lucru foarte important”, a subliniat sociologul clujean. La întrebarea despre ce calități ar trebui să aibă un medic, intervievații au răspuns că este important profesionalismul, dar și abilitățile de comunicare și empatie. Un rezultat neașteptat a fost cel legat de percepția asupra pregătirii medicilor, 48% dintre ei spunând că ar alege România dacă ar trebui să se opereze sau să se trateze pentru o maladie gravă, asta chiar dacă ar avea posibilitatea financiară pentru a merge la un spital în străinătate. În privința principalelor probleme ale sistemului sanitar, 20% dintre respondenți au plasat pe primul loc corupția la nivelul administrației centrale. Referitor la condiționarea actului medical, 87% au precizat că au dat bani sau bunuri personalului medical din proprie inițiativă, în timp ce 11% dintre ei au spus că acestea au fost solicitate. Șase din zece intervievați spuneau că se tem că, dacă nu oferă bani sau alte bunuri medicilor, aceștia îi vor trata cu mai puțin interes.
     Privitor la imaginea medicului în societate, sociologul a vorbit despre lipsa unei strategii de construcție a imaginii publice pentru medici: „Toate profesiile și-au făcut astfel de strategii, în diverse forme. Niciodată medicii nu au avut această idee, de sănătate a imaginii, încât să-și proiecteze propria imagine, să se gândească la propria imagine. Cred că este foarte important să vedem modul în care se proiectează în conștiința publică importanța medicului și relația medicului cu sistemul”.
     După această conferință-dezbatere, prof. dr. Victor Scripcariu a dezvelit un basorelief vechi descoperit de profesorul Eugen Carasevici în subsolul Institutului Regional de Oncologie. Basorelieful îl înfățișează pe marele chirurg Eugen Lucinescu (1900–1939). Acesta a murit la vârsta de 39 de ani, într-un accident de mașină. Dr. Richard Constantinescu, care a studiat acest subiect, a precizat că „Eugen Lucinescu a fost unul dintre colaboratorii cei mai dragi profesorului Grigore T. Popa”. De asemenea, profesorul fusese și secretar al revistei „Însemnări ieșene”. Un moment important a fost lansarea noii serii a acesteia, una din revistele simbol ale Iașiului, înființată în 1936 de Grigore T. Popa, alături de Mihail Sadoveanu și George Topîrceanu. Publicația este în prezent coordonată de dr. Richard Constantinescu – iatroistoriograf, de la disciplina Istoria Medicinei, prof. dr. Eugen Târcoveanu – directorul editurii „Grigore T. Popa” și de prof. dr. Viorel Scripcariu – rectorul Universității de Medicină și Farmacie. Primul număr al acestei noi serii este dedicat Centenarului Marelui Război. Profesorul Eugen Târcoveanu a prezentat revista ca fiind „copilul” lui Grigore T. Popa, precizând că „în urmă cu aproape un an am promis, având acordul rectorului, că o să reînviem această revistă. Este o publicație care a apărut în 1936 și a fost editată până în 1940. Însemnări ieșene a rămas puternic în mintea și inima ieșenilor”.
     Sărbătoarea s-a bucurat și de lansarea a patru cărți medicale: „Genetica medicală” (ediția a III-a revăzută integral și actualizată), sub coordonarea: Mircea Covic, Dragoș Ștefănescu, Ionel Sandovici, Eusebiu Vlad Gorduza (editura Polirom, Iași, 2017); „Nutriția și cancerul”, sub coordonarea lui Lucian Miron; „Electrocardiografia. De la studenți și pentru studenți”, coordonată de Maria Floria și Teodor Șerban; „Ophthalmology for students” (Oftalmologia pentru studenți), editor: Camelia-Margareta Bogdănici. Cele trei volume au fost publicate de editura „Grigore T. Popa”.
     Conducerea universității a oferit colegilor, la finalul evenimentelor, un concert de operă. Pe scena Teatrului Național din Iași, sub bagheta dirijorului Emil-Octav Ambrosă, orchestra și soliști ai Operei Naționale Române din Iași au interpretat uverturi, arii și preludii din opere clasice. În deschidrea galei su fost decernate premii. Rectorul universității, prof.  dr. Viorel Scripcariu și președintele Senatului universității, prof. dr. Ioana Grigoraș au oferit distincții câtorva universitari pensionari – onorați cu titlul de profesor emerit sau onorific.
     Activitățile inițiate în ultimul an dovedesc, încă o dată, că Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași promovează atât știința, cât și cultura. În perioadele dificile, „singurul remediu este să se intensifice cultura” (Grigore T. Popa, „Pericolul neisprăviților”).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe