Newsflash
Diverse

A ajuns la maturitate chirurgia robotică din România?

de Dan Dumitru MIHALACHE - oct. 30 2015
A ajuns la maturitate chirurgia robotică din România?
La șapte ani distanță de la începuturile chirurgiei robotice în România, practicanții și aspiranții la acest tip de chirurgie au posibilitatea să participe la a patra ediție a Congresului sud-est european de chirurgie robotică, organizat anul acesta la București, în perioada 29–31 octombrie, de Societatea sud-est europeană de chirurgie robotică (SEERSS) împreună cu Fundația „Dan Setlacec“ și Asociația română pentru chirurgie endoscopică și alte tehnici intervenționale (ARCE).
Prof. dr. Irinel Popescu, președintele reuniunii, apreciază că acesta poate fi considerat un moment de sinteză pentru chirurgia robotică din România. Mai multe detalii ne oferă în interviul următor.

 

 
 

 

     Sistemele robotice sunt atributul unui domeniu de nișă, care nu poate fi accesat decât de centrele de chirurgie avansată. Pe cine vizează acest congres și ce tematică va fi abordată?
     – Vizați vor fi în primul rând cei care se ocupă și practică efectiv chirurgia robotică, dar și toți cei interesați de acest domeniu de vârf al chirurgiei. Tematica este vastă, pentru că în prezent prin chirurgie robotică se rezolvă afecțiuni din multe domenii. Se vor parcurge majoritatea domeniilor chirurgiei generale – chirurgie esogastrică, colorectală, hepato-bilio-pancreatică, endocrină etc. Vor fi sesiuni în care va fi abordată chirurgia urologică, unde prostatectomia radicală prin abord robotic este considerată în prezent standard în toată lumea, chirurgia ginecologică, care devine un domeniu de mare interes de aici înainte, chirurgia ORL și altele.

 

     Ce doriți să realizați prin acest congres?
     – Mai întâi, se continuă o tradiție care, iată, a devenit atât de interesantă încât și alte țări din Europa doresc să extindă această asociație sud-est europeană și s-o transforme într-una europeană. În momentul de față nu există o societate europeană de chirurgie robotică, iar modul de organizare al edițiilor precedente ale congresului sud-est european a impus un anumit model și la nivel european, pe care și ceilalți vor să-l urmeze. În al doilea rând, România este onorată pentru că aici a fost înființată SEERSS. Apoi, cred că este și un moment de sinteză pentru chirurgia robotică din România, care – la fel ca în alte țări – a provocat, încă de la început, dezbateri mai ales legate de finanțarea insuficientă a sistemului de sănătate românesc și de locul unei astfel de chirurgii într-un sistem de sănătate cu finanțare relativ deficitară. Pentru România, acest congres marchează un moment de maturitate a chirurgiei robotice, fapt certificat și de participarea profesorului Constantinos A. Constantinides (Grecia), președintele SEERS, care a fost prezent încă din 2008, la primele intervenții de chirurgie robotică efectuate în Institutul Clinic Fundeni și cu care am colaborat permanent.

 

     Care este situația chirurgiei robotice în prezent în țara noastră?
     – Cei șapte ani care s-au scurs de la primele operații arată că lucrurile au evoluat: la nivel național, s-a ajuns la aproximativ 1.700 de intervenții robotice, iar Institutul Clinic Fundeni a ajuns în acest an la o mie de intervenții. După centrul nostru, a apărut un al doilea centru puternic, la Cluj, cu profesorii Ion Coman și Nicolae Constantea, la care s-au adăugat alte trei centre din București: Spitalul Clinic de Urgență „Prof. dr.Agrippa Ionescu“ (dr. Lucian Alecu), Spitalul Clinic de Urologie „Prof. dr. Theodor Burghele“ (prof. dr. Viorel Jinga) și Spitalul Clinic de Urgență (dr. Sorin Păun). Alte două centre au apărut mai recent, la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila“ (dr. Florin Săvulescu) și la Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara (prof. dr. Lazăr Fulger), unde sistemele robotice au fost achiziționate prin proiecte europene. Centrul de la Timișoara este dotat chiar cu cel mai nou tip de robot existent la nivel european, din generația „Xi“; sisteme standard sunt la „Theodor Burghele“, „Agrippa Ionescu“ și Floreasca. S-a trecut apoi la sistemele „Si“, cum sunt la Fundeni, la Cluj și la Militar.

 

     Sunt definite indicațiile pentru operații cu robotul?
     – Noi, la Fundeni, am reușit să definim aceste indicații. Sunt operații care se fac numai pe cale deschisă, cum ar fi transplantul de ficat, de exemplu. Sunt operații care se fac doar prin laparoscopie, unde nu avem de ce să folosim robotul – un exemplu este colecistectomia. Și sunt operații la care robotul face o diferență semnificativă. Aici pot să includ cancerul de rect, cancerul genital, operațiile pentru hernie hiatală și acalazia. Cu siguranță mai sunt și altele în curs de a fi definite. Deciziile de atribuire a roboților puteau fi făcute, dacă vreți, mai clar către centrele care nu numai că și-au manifestat dorința să le aibă, dar le-au și folosit și au reușit să definească indicațiile respective și să ajungă la un volum important de operații. În ce privește soluțiile de finanțare, România trebuie să le găsească; în America, acesta este unul din criteriile de clasificare a spitalelor. Spitalele din categoriile superioare sunt cele care au sisteme robotice și le utilizează. În chirurgia minim invazivă, robotul vine și completează fericit celelalte tipuri de abord. Dacă se respectă indicațiile, în acele cazuri robotul chiar face o diferență și soluțiile de finanțare până la urmă se găsesc.

 

     – Și totuși, în România sunt probleme cu finanțarea. Cum stăm cu consumabilele?
     – Sunt bani acolo unde se dorește a fi. Din calculele pe care le-am făcut noi, un set de consumabile poate să adauge costuri suplimentare – adăugând și service-ul – undeva între 1.500 și 2.000 de euro pe operație. Dar să vă spun un lucru: pacientul din ziua de azi este unul pretențios. Noi îi pierdem în fiecare zi, pentru că se duc în Turcia, Austria sau pe unde mai vor. Dacă plecăm de la filosofia că nu avem bani de așa și de așa, o să-i pierdem pe toți. Cei șapte ani de chirurgie robotică la Fundeni și anii de la Spitalul Municipal Cluj-Napoca și din celelalte locuri arată că pacienții au nevoie de aceste intervenții, unii chiar solicită expres asta și plătesc suplimentar. Sunt niște pacienți avizați, instruiți și informați. Dacă le vom spune că sistemul n-are bani și suntem săraci, am coborât deja pe o treaptă inferioară, care e dată de mentalitate și nu de lipsa de bani, iar ei se vor duce în alte părți. Părerea mea e că trebuie să rămânem pe treapta pe care suntem, mai ales că am muncit foarte mult pentru asta.

 

     De ce nu există un program național de chirurgie robotică?
     – S-a pus problema ca fostul program de tehnologie avansată să fie transferat integral de la Ministerul Sănătății la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, care să acopere complet costurile chirurgiei robotice. Deocamdată nu s-a reușit acest lucru, dar sperăm să se reușească în viitor. Însă cel puțin costul intervenției pe cale laparoscopică îl acoperă Casa. Este o perioadă de tranziție, dar este nevoie de un program național de chirurgie robotică. Știu că la CNAS se lucrează de cel puțin șase luni la o manieră de structurare a acestui program. Poate că pentru anul viitor o vor realiza și va demara un astfel de program.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe