Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  Evenimente  »  Diverse

Acoperire multidisciplinară

Viața Medicală
Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN miercuri, 23 mai 2012
     În Capitală, luna trecută, a fost organizată o conferinţă chiar în săptămâna mondială a alergiei. Precedată de un comunicat comun al societăţilor naţionale de alergologie şi pneumologie, acest eveniment ştiinţific a avut acoperire multidisciplinară, aşa cum a dovedit-o şi audienţa mixtă, compusă din pneumologi, alergologi, pediatri şi medici internişti. Lectorii au fost recrutaţi, de asemenea, din trei spe­cialităţi: prof. dr. Diana Deleanu şi conf. dr. Ioana Agache (alergologie), conf. dr. Mihai Craiu şi dr. Paraschiva Panţa Cherecheş (pediatrie), prof. dr. Voicu Tudorache şi prof. dr. Florin Mihălţan (pneu­mo­­logie). Fiecare a pledat pentru aspectele particulare ale spe­cia­lităţii pe care a reprezentat-o, în tangenţă cu forma severă a astmului bronşic şi cu noile terapii apărute în ultimii ani.
     Prof. dr. Diana Deleanu (Cluj-Napoca) a abordat Evoluţia terapiei biologice în astmul bronşic sever: aşteptări şi confirmări. A arătat, cu această ocazie, cele mai recente progrese în domeniul imunoterapiei şi al utilizării acesteia în astm. Conf. dr. Ioana Agache (Braşov), cu expunerea Omalizumab – de la mecanisme de acţiune la noi concepte patogenice şi terapeutice în bolile alergice, a aprofundat schimbările de concepte şi a încercat să integreze terapiile moderne, poziţionând rezultatele actualelor cercetări în derulare în posibili algoritmi terapeutici în formele de astm sever. Conf. dr. Mihai Craiu (Bucureşti) a continuat prin a plasa Tratamentul cu omalizumab în astmul sever IgE-mediat, abordând experienţa în populaţia pediatrică. Am remarcat, cu această ocazie, şi cercetările realizate de universitarul bucureştean, care au identificat temerile şi greşelile terapeutice cele mai frecvente din partea părinţilor şi copiilor. Nu putea să lipsească şi o trecere în revistă foarte documentată privind Siguranţa tratamentelor cu anticorpi monoclonali anti-IgE la copii, realizată de dr. Paraschiva Panta Cherecheş (Cluj-Napoca). În final, a fost rândul pneumologilor să analizeze eficienţa şi efectele adverse ale terapiei cu omalizumab la adulţi. Prof. dr. Voicu Tudorache (Timişoara) a de­monstrat că acest tratament, în  astmul sever IgE-mediat, are o eficienţă remarcabilă, cu condiţia să fie prescris în zona în care are indicaţii şi cu precauţiile care se impun, din punctul de vedere al monitorizării. Am încheiat această conferinţă cu o privire longitudinală a evoluţiei terapiei astmului în ultimii 200 de ani. Reluată după o idee din New England Journal of Medicine, prezentarea a avut misiunea de a marca progresele făcute în aceste două secole nu numai în terapie, dar şi în patogenie şi în domeniul investigaţiei şi monitorizării.
     În încheierea acestei manifestări, echipa de lectori a răspuns la o multitudine de întrebări adresate de colegi în zonele de interes ale celor trei specialităţi. Conferinţa a permis familiarizarea medicilor cu noi variante terapeutice şi a înregistrat un succes deplin, prin multiplele informaţii diseminate, legate de astmul sever.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.