Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  Evenimente  »  Diverse

Actualităţi în carcinomul hepatocelular

Viața Medicală
Dr. Mariana MIHĂILĂ vineri, 25 iunie 2010
Viața Medicală
Dr. Mariana MIHĂILĂ vineri, 25 iunie 2010

  În perioada 9–11 iunie a.c. s-a desfăşurat la Craiova cel de-al XXX-lea Simpozion Naţional de Gastroenterologie, Hepatologie şi Endoscopie Digestivă. În cadrul acestuia, s-a desfăşurat sesiunea „Actualităţi în diagnosticul şi tratamentul cancerului hepatic“, condusă de dl prof. dr. Mihai Voiculescu, şeful Centrului de Medicină Internă Fundeni. Temele dezbătute în cadrul acestei mese rotunde au fost: epidemiologia carcinomului hepatocelular în 2010; probleme de etiologie a carcinomului hepatocelular; optimizarea strategiilor de screening în carcinomul hepatocelular; diagnosticul diferenţial al nodulului hepatic cu ajutorul ecografiei cu substanţă de contrast; actualităţi în tratamentul carcinomului hepatocelular. (...)

   Epidemiologia carcinomului hepatocelular a fost pe larg abordată de dna dr. Laura Iliescu de la Centrul de Medicină Internă Fundeni. Dsa a arătat care sunt factorii de risc pentru apariţia carcinomului hepatocelular şi anume; ciroza de etiologie VHC, VHB, steatohepatita alcoolică şi nonalcoolică, bolile metabolice ereditare: hemocromatoza, deficitul de alfa-1-antitripsină, glicogenozele, porfiria cutanea tarda, tirozinemia, hepatita autoimună. În ceea ce priveşte epidemiologia carcinomului hepatic în România, pe un studiu efectuat de Centrul de Medicină Internă Fundeni: incidenţa CHC este de 5,29/100.000 pentru bărbaţi şi 9,99/100000 pentru femei (cu o rată medie de 7,79/100.000); în ceea ce priveşte etiologia, cauza cea mai frecventă a fost VHC (19,4%), urmat de VHB (28,%), alcool + virus hepatitic (11,3), VHB+VHC (7,3%), VHB+VHD (2,4%); vârsta cea mai afectată a fost în decada 61–70 de ani. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC