Newsflash
Diverse

Actualizarea legii sănătății mintale, o necesitate pentru România

de Cristina GHIOCA - iun. 29 2018
Actualizarea legii sănătății mintale, o necesitate pentru România
    România are nevoie de o lege a sănătății mintale adaptată vremurilor, fiind, de asemenea, necesare o strategie națională în domeniu, înființarea unui institut și a unor centre de sănătate mintală, a spus senatorul Emanuel-Gabriel Botnariu (membru al Comisiei de Sănătate Publică din Senatul României), în cadrul unei conferințe de presă organizată recent la Galeriile Arcub.
    Perspectivele de îmbunătățire a situației pacienților diagnosticați cu afecțiuni mintale au reprezentat centrul discuțiilor din cadrul reuniunii. Emanuel-Gabriel Botnariu și-a exprimat speranța că legea și strategia pentru sănătate mintală vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an, pentru a putea fi aplicate începând cu 2019, subliniind că actualul proiect legislativ nu a mai fost modificat din anul 2006. În noua lege ar urma să fie introduse noi capitole, precum sănătatea mintală a copilului și a adolescentului sau adicția. Potrivit acestuia, trebuie luate măsuri pentru a consolida promovarea sănătății și a prevenției, prin creșterea nivelului de conștientizare în rândul populației. De asemenea, sunt necesare investiții în sănătatea mintală și bunăstarea copiilor și a adolescenților, inclusiv prin programe eficiente, care să vizeze promovarea abilităților parentale și prevenirea violenței împotriva copiilor.
    La rândul său, dr. Dan Roșca, șef de secție în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”, a vorbit despre necesitatea revizuirii altor capitole din legea sănătății mintale, care „necesită o clarificare conceptuală, o adaptare a procedurilor descrise, la practica din România”. Unul dintre acestea este reprezentat de internarea nonvoluntară. Potrivit doctorului Roșca, modificările trebuie să țină cont de exigențele din legislația europeană în domeniu și de toate convențiile și tratatele internaționale. În opinia sa, legea trebuie să reglementeze și practica de refacere a sănătății mintale, care este deopotrivă psihologică și medicală și care are în centru psihiatria. Doctorul Roșca susține că legea va încerca să cuprindă opiniile specialiștilor din psihiatrie, din domeniul social și al organizării statale, toate transpuse în norme precise. El a insistat asupra faptului că în România există tratamente pentru persoanele cu afecțiuni mintale, însă lipsește capacitatea de a sprijini reintegrarea în societate a acestora. Centrele de reabilitare ar trebui să devină o verigă în reinserţia bolnavilor în comunitate, a adăugat dr. Dan Roșca.
    Referitor la acest aspect, dr. Sorin Pletea, coordonatorul Programului național de sănătate mintală, a afirmat că în managementul afecțiunilor mintale este important să fie implicate și persoanele diagnosticate, alături de medicul specialist și de aparținători. Potrivit acestuia, implicarea activă în luarea și înțelegerea deciziilor terapeutice poate creste șansa de acceptare și de urmare a medicației. În acest context, medicul psihiatru a explicat că foarte mulți pacienți își întrerup voluntar medicația, deoarece bolile de care suferă le afectează o anumită parte a creierului și, astfel, ei ajung să creadă că nu sunt bolnavi și nu înțeleg de ce au nevoie de tratament. Doctorul Pletea a insistat asupra faptului că medicația continuă are un rol esențial în reinserţia socială a pacienților și posibilitatea de a avea un trai independent.
    În completare, Christian Rodseth, Managing Director Janssen Romania, a spus că pentru o viziune integrată asupra subiectului sănătății mintale sunt necesare programe de informare a bolnavilor și de prezentare a opțiunilor de tratament, dar și de facilitare a accesului la ele. O altă problemă pe care acesta a adus-o în discuție este stigmatizarea persoanelor cu afecțiuni mintale în general și schizofrenie în particular. La nivel mondial, incidența schizofreniei este de 1%, după cum a spus dr. Sorin Pletea. Potrivit acestuia, deși în România nu există o statistică a acestor pacienți, raportat la situația mondială, 150.000 de români ar suferi de această afecțiune. Pe de altă parte, datele prezentate de Christian Rodseth arată că aproape 69% din români nu ar împărți același spațiu de locuit cu o persoană care suferă de afecțiuni mintale.
    Stefan Bandul, președintele Asociației de Pacienți ARIPI, a spus că, alături de familie și de medicul specialist, rolul societății în sprijinirea persoanelor diagnosticate cu afecțiuni mintale este în egală măsură important. El și-a exprimat speranța că actualizările la legea sănătății mintale vor ajuta la clarificarea și îmbunătățirea anumitor aspecte cu care pacienții se confruntă în prezent.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe