Newsflash
Diverse

Afecţiuni funcţionale pe axa neuro-gastrointestinală

de Dr. Irina CIORTESCU - nov. 28 2013
Afecţiuni funcţionale pe axa neuro-gastrointestinală
Continuând tradiţia iniţiată în 2005, NeurogastRO, reuniunea bienală a Societăţii Române de Neurogastroenterologie, s-a desfăşurat la sfârşitul lunii octombrie la Cluj-Napoca, în organizarea profesorului dr. Dan Dumitraşcu, preşedintele de onoare al Societăţii. Manifestarea s-a bucurat, ca de fiecare dată, de invitaţi din ţară şi din străinătate, lideri de opinie în neurogastroenterologie, ceea ce a atras un număr mare de participanţi, medici  gastroenterologi, endocrinologi, psihiatri, medici de familie şi psihologi.
Evenimentul a debutat cu expunerea profesorului Giovanni Barbara, preşedintele Societăţii Europene de Neurogastroenterologie, despre modificările „organice“ din bolile funcţionale gastrointestinale. A urmat prelegerea susţinută de profesorul  Piero Portincasa, de la Facultatea de Medicină din Bari (Italia), personalitate de marcă a neurogastroenterologiei mondiale, care a abordat o tematică actuală – influenţa microbiotei la subiecţii sănătoşi şi la cei cu sindrom de intestin iritabil. Sesiunea adresată patologiei funcţionale a tractului digestiv superior a fost moderată de prof. dr. Cristian Gheorghe (Bucureşti) şi de conf. dr. Vasile Drug (Iaşi). Au fost prezentate actualităţi în patologia funcţională a tractului digestiv superior, metodele de ultimă generaţie în diagnostic (pHmetria cu impedanţă), rolul alimentaţiei, situaţii particulare la pacienţii obezi şi rezultatele unui studiu realizat de Iulia Mureşan, referitor la testarea distensiei gastrice în dispepsia funcţională.
Un excelent studiu epidemiologic despre constipaţia cronică a fost prezentat de prof. dr. Paul Enck, secretarul Societăţii Europene de Neurogastroenterologie şi Motilitate şi al Societăţii Germane de Neurogastroenterologie şi Motilitate. Sesiunea dedicată sindromului de intestin iritabil a fost moderată de prof. dr. Dan Dumitraşcu (Cluj) şi conf. dr. Ciprian Brisc (Oradea). Au fost prezentate rolul inflamaţiei şi suprapopulării bacteriene, precum şi aspectele etice ale colonoscopiei la aceşti pacienţi. Echipa de la Cluj a prezentat un sistem expert pentru diagnosticul sindromului de intestin iritabil. Conf. dr. Adrian Goldiş (Timişoara) a prezentat un studiu deosebit de interesant despre rolul calprotectinei în diagnosticul diareei funcţionale.
Ultima sesiune a primei zile a fost dedicată tulburărilor funcţionale ale tractului digestiv inferior, moderatori fiind conf. dr. Laurenţiu Nedelcu (Braşov) şi conf. dr. Dorin Farcău (Cluj). S-au atins subiecte variate de la utilitatea calprotectinei fecale, rolul videocapsulei endoscopice în evaluarea timpului de tranzit intestinal, la noutăţi în tratamentul motilităţii gastrointestinale şi prezentarea rezultatelor studiului multicentric (Bucureşti, Braşov, Iaşi, Sibiu, Cluj-Napoca) despre relaţia sindromul de intestin iritabil–suprapopulare bacteriană.
A doua zi a debutat cu sesiunea referitoare la abordarea psihosomatică în afecţiunile funcţionale gastrointestinale, moderatori – prof. univ. Adriana Baban şi conf. dr. Ovidiu Frăţilă (Oradea). Au fost expuse atât punctele de vedere ale gastroenterologilor, cât şi cele ale psihiatrilor şi psihologilor. Tineri doctoranzi au prezentat rolul cogniţiilor disfuncţionale în sindromul de intestin iritabil şi metode de cuantificare a nivelului de stres. Sesiunea a doua a abordat inflamaţia în intestin şi dismotilitatea, moderatori fiind prof. dr. Cristina Cijevschi Prelipcean (Iaşi) şi prof. dr. Petru Adrian Mircea (Cluj). Au fost prezentate situaţii particulare în bolile inflamatorii intestinale: colita ulcero-hemoragică formă severă, relaţia inflamaţie–displazie–cancer, infecţia cu Clostridium difficile în bolile intestinale inflamatorii, boala celiacă şi suprapopularea bacteriană. Ultima sesiune, Varia, moderată de conf. dr. Simona Vălean (Cluj) a cuprins  lucrări de interes maxim prin noutăţile aduse, utile în practica de zi cu zi, cum ar fi simptomele digestive asociate chimioterapiei, managementul esofagitei eozinofilice, asocieri între stilul de viaţă şi activităţile paraoxanazei 1, utilitatea testului GastroPanel în explorarea dispepsiei.
Reuniunea de la Cluj-Napoca s-a bucurat de un real succes datorat calităţii lucrărilor prezentate, organizării de excepţie şi atmosferei deosebit de calde şi prieteneşti, fapt recunoscut de toţi participanţii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe