Bucureştiul a găzduit, de curând, al optulea Congres Romtransplant, ce a marcat 15 ani de transplant hepatic în Institutul Clinic Fundeni. Temele principale ale reuniunii, dar şi paşii care mai sunt de făcut pentru a putea obţine progrese în domeniul donării de organe sunt trecute în revistă de dl prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele Congresului, în interviul acordat dnei dr. Maria Dragotă.

"> Aniversări şi probleme administrativ-organizatorice în activitatea de transplant - Viața Medicală
Diverse

Aniversări şi probleme administrativ-organizatorice în activitatea de transplant

de Dr. Maria DRAGOTĂ - oct. 25 2012
Aniversări şi probleme administrativ-organizatorice în activitatea de transplant

Bucureştiul a găzduit, de curând, al optulea Congres Romtransplant, ce a marcat 15 ani de transplant hepatic în Institutul Clinic Fundeni. Temele principale ale reuniunii, dar şi paşii care mai sunt de făcut pentru a putea obţine progrese în domeniul donării de organe sunt trecute în revistă de dl prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele Congresului, în interviul acordat dnei dr. Maria Dragotă.

   În perioada 26–29 septembrie a.c., în Capitală, a avut loc, în organizarea Asociaţiei Romtransplant, a UEMS (European Union of Medical Specialists) – Secţiunea de chirurgie, Divizia de transplant –, a Academiei de Ştiinţe Medicale şi a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, al VIII-lea Congres Romtransplant cu participare internaţională, cu tema „Actualităţi în transplantul de organe şi ţesuturi“. A fost o ediţie aniversară, ce a marcat 15 ani de transplant hepatic în Institutul Clinic Fundeni, cu 350 de pacienţi transplantaţi, şi 20 de ani de transplant renal la Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, în care s-au efectuat 1.500 de operaţii. În cadrul reuniunii, pentru prima oară în România, s-a desfăşurat examenul pentru diploma europeană de transplant, derulat de Divizia de transplant a UEMS, şi examenul pentru obţinerea diplomei europene în medicina de transplant, organizat de EBTM (Boardul european pentru medicina de transplant).

   Manifestarea a debutat cu sesiunea susţinută de Agenţia Naţională de Transplant (ANT), în care dr. Dan Luscalov, director executiv ANT şi coordo­nator de transplant la Cluj, a prezentat activitatea de transplant de la donator în moarte cerebrală, punc­tând progresele şi pro­blemele, iar dr. Victor Zota a creionat planul de redre­sare a acesteia. Printre măsurile necesare se numără îmbunătăţirea ati­tu­dinii populaţiei faţă de donarea de organe, comu­nicarea mai bună cu mass-media, armonizarea legis­laţiei naţionale cu cea europeană privind drepturile pacienţilor transplantaţi, adoptarea directivei privind stabilirea standardelor de calitate în domeniul schimburilor de organe între statele membre UE, promovarea înţelegerilor bilaterale, stabilirea unor criterii unitare de evaluare a rezultatelor posttransplant, definirea foarte strictă a donatorilor marginali, promovarea unui sistem comun de acreditare a programelor de donare, procurare şi transplant de organe, stabilirea unor criterii unice de evaluare şi acreditare a centrelor de excelenţă. Dr. Corina Popoviciu, coordonatorul de transplant de la Târgu Mureş, a descris atribuţiile acestei funcţii şi dificultăţile cu care se confruntă. Coordonatorul de transplant organizează procesul de transplant: identificarea potenţialilor donatori, evaluarea şi îngrijirea pacienţilor în moarte cerebrală (împreună cu specialistul ATI), verificarea existenţei unei opţiuni exprimate a pacientului, stabilirea contactului cu familia pentru a solicita acordul de prelevare, organizarea procesului de recoltare a organelor şi ţesuturilor şi coordonarea echipelor din mai multe centre, asigurarea controalelor postoperatorii şi supravegherea pacienţilor transplantaţi. Managementul potenţialului donator de organe – atitudinea terapeutică în Serviciul de urgenţă şi terapie intensivă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea – a fost prezentat de dr. Carmen Pantiş, coordonatoarea de transplant de aici, iar dr. Raluca Neagu a discutat despre particularităţi ale activităţii din Centrul de Transplant Iaşi.

   • În cadrul sesiunilor care au abordat transplantul de ficat, prof. dr. Imre Féhervári (Ungaria) a realizat o actualizare a informaţiilor despre transplantul combinat de ficat şi rinichi. Indicaţii: infecţia cu virusurile hepatitice B sau C asociată cu glomerulonefrită, boală polichistică renală cu insuficienţă cronică hepatică, fibroză periportală congenitală şi insuficienţă renală, boli metabolice precum hiperoxaluria, cistinuria, deficitul de a1 antitripsină. Scorul MELD nu este utilizat pentru selecţia acestor pacienţi. Nivelul creatininei în momentul transplantului este corelat cu supravieţuirea. Transplantul pediatric combinat de ficat şi rinichi a fost prezentat de prof. dr. Waldo Concepcion (SUA). Prof. dr. Patrizia Burra (Italia) a discutat despre transplantul de ficat pentru afecţiuni hepatice alcoolice, iar dr. Martin Oliverius (Republica Cehă) – despre transplantul hepatic pentru tumori. Dinamica listei de aşteptare pentru transplant hepatic în Institutul Clinic Fundeni a fost creionată de conf. dr. Liana Gheorghe. Transplantul hepatic cu ficat întreg la adult a fost tema abordată de dr. Doina Hrehoreţ. Despre dificultăţi chirurgicale în transplantul de pancreas a vorbit prof. dr. Vassilios Papalois (Marea Britanie), iar prof. dr. Daniel Casanova (Spania) a prezentat rezultatele pe termen lung ale transplantului de pancreas şi efectul asupra calităţii vieţii.

   • În domeniul transplantului renal, prof. dr. Mihai Lucan a trecut în revistă activitatea de două decenii de la Cluj-Napoca, ce a însumat o experienţă de 1.500 de transplanturi renale, iar într-o altă prezentare a discutat despre recoltarea minim invazivă a rinichiului de la donatorul viu în era chirurgiei robotice. Tratamentul antihipertensiv în transplant renal a fost sistematizat de prof. dr. Eugen Moţa. Iată câteva recomandări: pacienţii cu boală cardiovasculară aterosclerotică, insuficienţă cardiacă şi diabet zaharat trebuie să primească betablocante în perioada perioperatorie; hidralazina este utilă la pacienţii spitalizaţi datorită duratei scurte de acţiune; diureticele de ansă sunt utile în managementul celor cu edeme sau hiperkalemie; se evită utilizarea inhibitorilor enzimei de conversie a angiotensinei sau a sartanilor până la trei-şase luni de la transplant. Nefropatia endemică balcanică a fost detaliat prezentată de prof. dr. Mircea Penescu, iar particularităţile tratamentului anemiei în transplantul renal au fost subliniate de prof. dr. Mihai Voiculescu.

   • Pentru transplantul de inimă, situaţia din România este foarte dificilă, după cum a apreciat prof. dr. Radu Deac. Odată cu desfiinţarea Institutului de Cardiologie şi Transplant Cardiac din Târgu Mureş, o instituţie performantă, unica din ţară în care se făcea acest tip de transplant, nu s-a mai realizat nicio operaţie de acest fel, ceea ce este îngrijorător. Colectivul de la Tg. Mureş a prezentat tehnica actuală şi managementul înlocuirii cardiace, precum şi rezultatele transplantării cardiace în tratamentul insuficienţei cardiace.  

   Transplantul de celule, prepararea şi crioprezervarea grefonului medular în condiţii de bancă, înfiinţarea primei bănci publice de celule stem hematopoietice în Institutul Clinic Fundeni au fost prezentate de dr. Alina Daniela Tănase şi colab. Transplantul de celule stem hematopoietice a fost supus atenţiei participanţilor de dr. Smaranda Arghirescu. Dr. M. Polonska a descris activitatea băncii publice de celule stem hematopoietice din Republica Slovacă.

   • În ceea ce priveşte transplantul de ţesuturi, despre valoarea medicală, morală şi socială a transplantului tisular (os–ligament) a vorbit prof. dr. Andrei Firică. Necesitatea băncii de ţesut în ortopedie şi traumatologie a fost subliniată de conf. dr. Cristian Stoica, iar conf. dr. Horia Orban a discutat despre utilizarea alogrefelor în chirurgia ortopedică. Prof. dr. Dan Enescu şi colab. au împărtăşit experienţa proprie în domeniul crioprezervării alogrefelor tegumentare. Actualităţi în transplantul perforant cornean au prezentat dr. C. Tătaru şi colab. La finalul sesiunii, dr. Corina Popoviciu a lansat întrebarea: pe când în România transplantul de ţesuturi compozite?

 

Progrese cu paşi mici
Interviu cu prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele Congresului Romtransplant

 

  Ce noutăţi sunt în domeniul transplantului? Cum arată bilanţul activităţii de transplant la noi?
   – Nu sunt noutăţi spectaculoase, dar cele mai puţin specta­culoase pot fi mai importante. În ultima vreme, transplantul de organe şi ţesuturi a fost concentrat pe câteva tipuri de activităţi: creşterea numărului de donatori şi creşterea numărului de organe pentru transplant, capitol la care, din păcate, România continuă să fie codaşă. Au fost făcute unele progrese, însă total insuficiente, pentru că numărul de aproximativ cinci donatori la un milion de locuitori, faţă de o medie europeană de 20 (care a crescut simţitor în ultimii ani), ne arată cât de departe suntem. Aceasta în condiţiile în care, în ultimul timp, în ţări situate geografic nu foarte departe de noi, cum ar fi Croaţia, s-a ajuns la cifre impresionante – anul trecut 100 de donatori la o populaţie sub cinci milioane de locuitori. De asemenea, în alte ţări, a apărut conceptul de donator aşa-zis non-heart beating, fără activitate cardiacă, pe care în România încă nu am reuşit să-l introducem. Poate că singurul progres pe care l-am făcut este că am reuşit să identificăm cauzele acestui fenomen. Multă vreme s-a considerat – în mod nejustificat – că ele ţin de atitudinea populaţiei faţă de donarea de organe, şi nu este aşa, din contră, atitudinea populaţiei e favorabilă donării, în schimb s-a constatat că în România există doar câteva spitale de unde provin donatorii, în ultima perioadă doar două, Spitalul Clinic Judeţean Oradea şi Spitalul Clinic Judeţean Timişoara, ceea ce arată, şi asta e îmbucurător, că şi în România se poate implementa un model de succes precum modelul croat, se poate să existe activitate de identificare, diagnosticare, obţinere de consimţământ şi în final prelevare de organe de la donatori aflaţi în moarte cerebrală. Modelul celor două spitale e foarte încurajator, doar că el ar trebui reprodus şi de celelalte mari unităţi spitaliceşti din România, multe din ele cu potenţial mai mare decât al acestora două. Programul de transplant hepatic e până la urmă programul care a înregistrat progresele cele mai importante, în primul rând numărul – anul trecut, 65 de operaţii de transplant hepatic, anul acesta am ajuns la 56, sperăm să fie 80 până la sfârşitul anului. Rezultatele continuă să fie la acelaşi nivel, constant bune. Referitor la progrese, unele sunt de ordin calitativ, ţin de îmbunătăţirea tratamen­tului imunosupresor, au apărut de câţiva ani anticorpii monoclonali, care au redus necesitatea imunosupresiei cu cortizon, considerată cu multe efecte secundare. De asemenea, în afara inhibitorilor de calcineurină cunoscuţi, tacrolimus şi ciclosporina, au apărut medicamente noi, sirolimus şi everolimus, care au schimbat „faţa“ imunosupresiei, adică ne permitem să evităm multe din efectele clasice nedorite şi, pe termen lung, să obţinem o calitate a vieţii mult mai bună la pacienţii transplantaţi.
   Aţi abordat şi tehnici noi în transplantul hepatic?
   – Aş menţiona unele procedee cu totul speciale pe care le-am introdus şi care au fost efectuate cu succes în programul nostru, şi anume transplantul cu ficat împărţit, aşa-numitul split liver transplant, în care un ficat de la un donator decedat a fost împărţit în două, iar jumătăţile au ajuns la doi receptori, în acest fel, cu un singur organ, reuşind să salvăm două vieţi. În paralel, am continuat programul de transplant de la donator în viaţă la adult, cu lob drept, cu cifre în constantă progresie. Într-un caz în care lobul drept de la un donator (soră) nu a fost suficient, am prelevat şi lobul stâng de la mamă şi am realizat aşa-numitul transplant dual, în care două fragmente de ficat de la doi donatori diferiţi au ajuns la acelaşi receptor. Acestea au fost progresele tehnice. Sunt tehnici extrem de sofisticate şi avansate, posibile în destul de puţine centre internaţionale.
   Ce teme au fost discutate la acest congres?
   – La sesiunea dedicată donării de organe au fost prezenţi coordonatorii de transplant din ţară. Personalul din terapia intensivă e foarte ocupat, de multe ori, să salveze viaţa unor pacienţi cu şanse, deci cei aflaţi în moarte cerebrală poate că nu sunt priorităţi. S-a ajuns la concluzia că e nevoie de o persoană dedicată celor aflaţi în moarte cerebrală, identificării, diagnosticării, menţinerii lor în condiţie adecvată, obţinerii acordului familiei, aceasta e coordonatorul de transplant, o funcţie nou apărută în spitale, pe care în momentul de faţă cam toate marile spitale europene o au, pe care ar trebui s-o aibă şi cele din ţara noastră. Acesta este elementul-cheie al îmbunătăţirii situaţiei donatorilor. Vorbind despre modelul Oradea sau Timişoara, pentru ca aceste modele să poată fi reproduse, în primul rând este nevoie de coordonatori de transplant. La transplantul celular s-a discutat despre transplantul medular, care şi în România este în creştere, ca număr de proceduri. Nece­sităţile sunt foarte mari, dar şi costurile, acum există trei programe active, la Timişoara, al dnei prof. dr. Margit Şerban, unde a şi început transplantul medular în România, la Institutul Clinic Fundeni şi la Spitalul Clinic Judeţean Târgu Mureş. Sigur că marea problemă este că deocamdată în România se practică cu succes autotransplantul, în schimb, din păcate, nu s-a ajuns să avem acea bancă de date care să permită efectuarea alotransplantului, ca un pacient care are nevoie să-l poată găsi aici prin studierea compatibilităţii potenţialilor donatori aflaţi în bancă, acesta ar fi pasul următor. Iar ne izbim de cunoscutele dificultăţi cu conotaţie locală, de inerţie, mentalităţi. Slovacia a prezentat banca publică de celule stem hematopoietice şi este un model de urmat. Sesiunea de transplantare cardiacă a fost condusă de prof. dr. Radu Deac, care a subliniat în primul rând dificultăţile prin care trece România la acest capitol. Transplantul cardiac a debutat chiar spectaculos în 1999, la Spitalul de Urgenţă Floreasca, prin dr. Şerban Brădişteanu, apoi s-a izbit de mai multe dificultăţi, la care s-au adăugat în ultima vreme cele administrative, activitatea de transplant a ajuns de un an la cota zero, motiv pentru care e nevoie de măsuri urgente pentru remedierea situaţiei. La sesiunea de transplant hepatic am avut comunicările de la Institutul Clinic Fundeni, care au prezentat experienţa noastră, inclusiv detalii legate de transplantul cu ficat împărţit sau cu grefa duală; în plus, au fost prezentări din Ungaria, SUA, Republica Cehă şi Germania, care au adus date actuale legate de activitatea din centrele respective. La capitolul transplant de ţesuturi, România ar putea face mai mult pentru că, până la urmă, dacă donatorii de organe sunt în principiu cei aflaţi în moarte cerebrală şi abia acum se studiază posibilitatea de a trece la donator fără activitate cardiacă, în cazul ţesuturilor prelevarea se poate face de la aproape orice decedat, cu excepţia celor cu infecţii grave sau cancer. Aici, activitatea de prelevare şi stocare e condiţionată de prezenţa băncii de ţesuturi. Au fost discutate probleme legate de banca de ţesuturi, în mod special ortopezii au ridicat această problemă, pentru că transplantul osos se foloseşte frecvent, dar au fost abordate şi grefa tegumentară, precum şi transplantul în oftalmologie. Se împlinesc 20 de ani de la înfiinţarea programului de transplant renal la Cluj-Napoca, condus de prof. dr. Mihai Lucan, unul din cele de succes din transplantologia românească atât prin numărul de proceduri – 1.500 –, cât şi prin diversitatea lor. Echipa sa a realizat şi operaţii speciale, unele în premieră: transplant de rinichi cu anomalii anatomice, intervenţii minim invazive laparoscopice, robotice, transplant încrucişat etc.
    La această ediţie a congresului au avut loc, în premieră, examenele pentru obţinerea unor diplome europene. Despre ce este vorba?
   – Prof. dr. Vassilios Papalois, de la Spitalul Hammersmith din Londra, şi prof. dr. Patrizia Burra, de la Padova, sunt cei doi specialişti ce au condus examenul european pentru obţinerea diplomei de transplant în specialităţi chirurgicale, respectiv în specialităţi medicale. Examenul în specialităţile chirurgicale se dă de şase ani, pentru cele medicale este a doua oară. Din corpul de examinatori în specialităţile chirurgicale fac parte subsemnatul şi prof. dr. Mihai Lucan, avem şi noi trei candidaţi pe chirurgie şi doi pentru medicale. Această diplomă încununează o activitate de pregătire în transplant, care devine din ce în ce mai cuantificată şi mai instituţionalizată. De ce spun cuantificată? Pentru că există un anumit curriculum ce trebuie parcurs şi un anumit barem care trebuie îndeplinit. Baremul constă într-un număr de procedee pe care candidatul trebuie să le fi efectuat. Instituţionalizată, deoarece la nivel european se definesc – şi, la un anumit moment, vor deveni şi oficiale – centre de pregătire, care sunt marile centre de transplant europene, ce vor trece printr-un proces formal de acreditare şi în care Comisia Europeană, prin structurile ei specializate, îşi va da acordul să se efectueze activitatea de pregătire în transplantul de organe. În acelaşi timp, cei care trec examenul şi obţin diploma europeană sunt specialişti care vor avea dreptul să desfăşoare activitate de transplant la nivel european. Ea va deveni obligatorie şi valoarea ei va creşte din ce în ce mai mult în CV-ul profesional, în parcurgerea unor ierarhii, nu numai în transplant, ci şi în hepatologie, chirurgie.
    Ce e de făcut pentru extinderea activităţii de transplant la noi?
   – O persoană-cheie e coordonatorul de trans­plant. Acesta trebuie să existe în toate spitalele, dar, dincolo de asta, trebuie respectate nişte protocoale foarte clare. Lucrurile sunt extre­me de bine codificate, nu sunt chestiuni care să nu fie la îndemâna specialiştilor noştri, de nere­zolvat, e nevoie de o cooperare şi o comunicare mai bună cu marile unităţi spitaliceşti şi în mod particular cu serviciile de terapie intensivă.
    La acest moment activează doar şase coordonatori de transplant…
   – Da, e nevoie de angajarea unor persoane în această meserie, care nu este uşoară. De-a lungul timpului, o parte din cei care iniţial au dorit să ocupe această poziţie, să practice, şi-au dat seama, după o vreme, că nu sunt potriviţi meseriei, nu au suficiente afinităţi sau nu se pot angaja pe termen lung. Un asemenea profil profesional al unei cariere deloc uşoare cere pregătire deosebită, examene, dar, mai mult decât atât, cere devotament şi ataşament faţă de cauză. Primul lucru e ca din absolvenţii de facultate sau asistenţi să se selecteze cei care doresc cu adevărat să urmeze o astfel de carieră. La nivel naţional e posibilă o instruire a lor. Procesul necesită timp, acum avem câţiva oameni cu rezul­tate remarcabile, care au probat că o astfel de meserie poate fi urmată şi la noi.
    Se vorbeşte despre o reticenţă a medicilor privind donarea de organe.
   – Aşa cum am spus, sunt lucruri simple, un medic ATI nu are neapărat obligaţia să se dedice activităţii de identificare a donatorilor şi să devină parte integrantă a sistemului naţional de transplant. Dar are obligaţia – prin lege – să anunţe toţi potenţialii donatori. Asta înseamnă pacienţii cu cele două diagnostice majore care conduc la moarte cerebrală: traumatismele severe şi accidentul vascular cerebral hemoragic. Când aceşti donatori sunt anunţaţi, o mare parte din muncă poate fi preluată de coordonatorul de transplant. Această muncă trebuie plătită corespunzător. Donarea de organe ar trebui să diferenţieze şi spitalele. Acea clasificare a spitalelor de care vorbim, în raport cu care şi decontările făcute de CNAS şi MS prin programele lui sunt diferenţiate, în funcţie de poziţia pe care o ocupă spitalul respectiv în ierarhie. Criteriul donării şi prelevării de organe ar trebui să fie unul din cele mai importante. La acel moment, cu siguranţă, ar exista motivaţia necesară ca toţi potenţialii donatori să fie anunţaţi sistemului naţional de transplant.
    Care este atitudinea populaţiei?
   – Este pozitivă. De-a lungul timpului au existat reţineri, temeri, dar, odată cu prezentarea în mass-media a rezultatelor transplantului, s-a constatat că există o atitudine favorabilă, reflectată într-o rată de donare de accept de peste 50%, peste media europeană. Biserica ortodoxă, la rândul ei – şi mă bucură primirea, la Patriarhia Română, de către PF Daniel, patriarhul Bisericii ortodoxe române, a unei dele­gaţii de participanţi la Congresul Romtransplant – a fost pozitivă, pre­zenţa patriarhului Teoctist la congresul din 2000 a risipit multe îndoieli unor membri ai corpului bisericesc în legătură cu atitudinea ofi­cială a BOR faţă de transplant. Mesajul transmis, discuţia vin în aceeaşi linie, să întărească suportul religios faţă de actul creştin al donării de organe, prin care cineva care nu mai e printre noi salvează o viaţă.
   Legislaţia din România privitoare la transplant este concordantă cu cea europeană?
   – Din păcate, acum are o problemă, care sper să fie rapid remediată, din cauza unor inadvertenţe pe care mi-e greu să le explic, la nivelul MS. În ultima ordonanţă de urgenţă a guvernului în care se fac referiri la activitatea de transplant, există prevederi contrare directivelor europene, contraproductive şi dăunătoare activităţii de transplant. Am discutat problema cu decidenţii, există disponibilitate, dar simplul fapt că ele au apărut e îngrijorător, pentru că România, ca stat membru al UE, în materie de legislaţie de transplant nu are altceva de făcut decât să traducă directivele europene şi să le încorporeze în propria legislaţie. Sunt mai multe exemple, ele se referă la raporturile dintre Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională de Transplant, în materie de organizare a transplantului. În toate ţările europene, organizarea, care include toate etapele – evaluare, acreditare, funcţionarea unui centru, existenţa aprobărilor necesare, organizarea activă pe teritoriul ţării, distribuţia organelor etc., sunt atribuţii ale ANT. La noi, sunt prevederi care transferă atribuţiile MS. E regretabil că sunt inadvertenţe, cu efecte negative directe: expun România chiar la un infringement la nivel european, pentru că încalcă legislaţia europeană. La ANT, e necesară restabilirea situaţiei de dinainte de 2009, când avea o organizare, un număr de salariaţi, un potenţial uman care să-i permită să funcţioneze. Acum funcţionează în bună parte pe bază de voluntariat.
   Anul acesta, Congresul Romtransplant s-a desfăşurat în paralel cu Congresul naţional de hepatologie.
   – Da, iar o parte din specialişti au participat la ambele manifestări. Îi mulţumesc profesorului Mihai Voiculescu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Studiul Ficatului, pentru ocazia pe care ne-a oferit-o, de a realiza un schimb de opinii şi de specialişti între cele două congrese, care au arătat multiple zone de interferenţă între hepatologie şi transplantul hepatic. Faptul că două manifestări de asemenea ţinută au avut loc simultan a întărit valoarea ştiinţifică a fiecăreia.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe