Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  Evenimente  »  Diverse

Anotimpul bilanţului în Endocrinologia românească

Viața Medicală
Dr. Raluca TRIFĂNESCU vineri, 27 noiembrie 2009

Î n perioada 29–31 octombrie a.c., endocrinologii români s-au reunit la Sinaia, în cadrul celui de-al XVII-lea Congres Naţional de Endocrinologie cu participare internaţională. La poalele Bucegilor, între arămiul toamnei târzii şi primele ninsori ale iernii sosite grăbit, s-au dezbătut aprins propuneri de ghiduri în Endocrinologie, precum şi complicaţiile endocrine şi metabolice în boli sistemice. Nu au lipsit nici controversele cu privire la aspecte ale temelor puse în discuţie. (...)

La succesul lucrărilor a contribuit şi participarea unor personalităţi de prim rang ale Endocrinologiei europene. Profesorul Michael Sheppard, de la Universitatea din Birmingham (Marea Britanie), a prezentat rolul analogilor de somatostatin în tratamentul modern al acromegaliei. În contextul unei rate de succes a chirurgiei hipofizare ce nu depăşeşte 70–80% în cazul microadenoamelor şi respectiv 50% în cazul macroadenoamelor, tratamentul cu analogi de somatostatină reuşeşte să normalizeze valorile IGF I la 65% din pacienţi şi să determine distrucţie tumorală până la 82% din pacienţi. A fost subliniat şi rolul analogilor de somatostatină în pregătirea preoperatorie, atât în ceea ce priveşte controlul simptomatologiei, dar mai ales scăderea riscului anestezic, a complicaţiilor chirurgicale, a timpului de spitalizare, a evenimentelor aritmice, a hipertensiunii arteriale şi a ameliorării controlului glicemic. Conferinţa susţinută de prof. dr. Michael Sheppard a constituit un veritabil update al tratamentului modern al acromegaliei, care a reuşit să coboare rata standard a mortalităţii în această boală de la 2,25 la 1,48 în ultima decadă. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.