Newsflash
Diverse

Antibiotice noi şi chimioterapie translaţională

de Prof. dr. Mihai NECHIFOR - dec. 12 2013
Antibiotice noi şi chimioterapie translaţională
La jumătatea lunii noiembrie, s-a desfăşurat la Istanbul al patrulea congres sud-est european de chimioterapie (SEEC), organizat de Societatea Internaţională de Chimioterapie (ISC) în colaborare cu mai multe societăţi naţionale europene de profil, între care şi Societatea Română de Studiu al Chimioterapicelor (SRSC). La congres au participat cercetători şi cadre didactice universitare din 25 de ţări. Au fost 16 sesiuni de prezentări orale şi o sesiune de lucrări prezentate sub formă de poster, tematica vizând unele dintre cele mai actuale probleme ale terapiei antiinfecţioase. S-au evidenţiat progresele, dar şi dilemele majore ale acestui domeniu esenţial al medicinii. Atmosfera în care s-au desfăşurat lucrările congresului a fost aceea a unui optimism moderat şi a relevării, cu obiectivitate bazată pe dovezi, atât a succeselor, cât şi a dificultăţilor. Prezentăm câteva din principalele probleme ştiinţifice, care au făcut obiectul lucrărilor congresului.
O sesiune a fost consacrată terapiei endocarditelor bacteriene şi infecţiilor sângelui. S-a pus accentul pe importanţa leziunilor cumulative endoteliale subclinice determinate de bacteriile care ajung pe diferite căi în torentul circulator şi pe faptul că peste 41% din cazurile de endocardite sunt determinate de stafilococi patogeni meticilino-rezistenţi (MRSA). A fost subliniat rolul numeroaselor dispozitive şi sisteme implantabile (tot mai utilizate) în vehicularea acestor bacterii patogene. Au fost aduse numeroase date care arată cât de importantă este instituirea corectă a terapiei antibacteriene cât mai precoce, în cazul endocarditelor, orice întârziere reducând şansele de supravieţuire: întârzierea instituirii unei terapii adecvate creşterea mortalităţii la 15–25% şi chiar mai mult. O altă problemă este alegerea corectă a antibioticului şi administrarea de doze adecvate. Aceste doze trebuie să fie mai mari decât cele uzual utilizate pentru antibioticele antibacteriene. Astfel, doza de daptomicină trebuie să fie de 8 mg/kg/zi, iar cea de meropenemă de 1g x 4/zi pentru adult. În cazul vancomicinei utilizate în endocardite, raportul AUC/MIC trebuie de asemenea să fie mai mare de 400, ceea ce impune creşterea dozei.
Congresul a abordat probleme legate de relaţiile PK/PD în cazul antibioterapiei antibacteriene şi importanţa lor pentru succesul terapeutic, dar şi pentru reducerea ritmului de apariţie a rezistenţei bacteriene. Datele comparative prezentate au susţinut ideea că utilizarea de doze mai mari şi o durată mai scurtă a terapiei reduc apariţia şi dezvoltarea rezistenţei bacteriene, doza totală de antibiotic administrată pe parcursul terapiei rămânând aceeaşi (Francesco Scaglione, Italia ). În cazul medicaţiei antifungice, cercetările referitoare la relaţiile PK/PD au adus argumente puternice pentru a considera antifungicele imidazolice medicamente a căror acţiune este dependentă de timp, caspofungina şi substanţele înrudite au o acţiune dependentă de raportul AUC/MIC, iar amfotericina B are o acţiune dependentă de concentraţie (adica de raportul Cmax/MIC). Aceste date sunt importante, deoarece ne arată că la unele medicamente antifungice este necesar să creştem doza pentru a obţine efectul dorit, iar pentru altele este necesar să creştem timpul de expunere a fungilor la acţiunea medicamentului. (Teresita Mazzei, Italia).
Realizarea de noi antibiotice antibacteriene din diferite clase şi cu mai multe mecanisme de acţiune şi utilizarea de noi asociaţii medicamentoase antibacteriene a fost discutată sub mai multe aspecte. De exemplu au fost prezentate rezultate clinice asupra terapiei cu avibactamă şi aztreonam în infecţii severe cu Pseudomonas aeruginosa şi date promiţătoare despre eficienţa asocierii dintre avibactamă (un nou inhibitor de beta-lactamaze ) şi ceftazidimă. Unele studii au evidenţiat faptul că daptomicina este mai bactericidă decât glicopeptidele, precum şi eficienţa unor cefalosporine noi, cum sunt ceftarolina şi ceftobiprol în terapia infecţiei cu stafilococi multirezistenţi. Se caută tot mai mult antibiotice antibacteriene care să aibă şi o acţiune antibiofilm, promiţătoare în acest sens arătându-se dalafloxacina. Sunt în curs de cercetare două molecule care inhibă diguanilatciclaza bacteriană şi anume rotterina şi molecula L3134, care previn formarea  biofilmului bacterian. (Sambanthamoorthy şi Eric, SUA).
Reevaluarea şi reintroducerea în terapie a unor antibiotice descoperite în urmă cu decenii, dar apoi abandonate din diferite motive, a constituit subiectul altor prezentări. După ce profesorul Kurt Naber (Germania) a prezentat studii clinice care atestă eficienţa şi utilizarea fosfomicinei în infecţiile urinare, s-a evocat posibilitatea folosirii (în forma iniţială sau cu modificări în moleculă) a pleuromutilinei. Acest antibiotic antibacterian descoperit în 1951 şi introdus în medicina veterinară după 1960 a fost apoi abandonat, dar se pare că are perspective de a fi în viitor utilizat în unele situaţii în clinica umană.
Una din marile probleme discutate a fost dificultatea translării în practică de zi cu zi a rezultatelor cercetării clinice şi de laborator în domeniul terapiei antiinfecţioase. Această translaţie dificilă, combinată cu indiferenţa unor colegi medici de a se perfecţiona în mod real şi de a asimila şi pune în practică cunoştinţe noi, este una dintre cauzele majore care determină dezvoltarea rapidă a rezistenţei bacteriene la antibiotice, ţara noastră fiind printre statele europene cu o rată înaltă a acestui fenomen. În această direcţie, prescrierea frecventă fără antibiogramă a antibioticelor, prescrierea de asociaţii medicamentoase frecvent decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, dar fără un control al corectitudinii prescrierii antibioticelor sunt tot atâtea cauze ce favorizează instalarea rezistenţei la antibiotice, determină adesea eşecul terapiei şi necesitatea înlocuirii antibioticului, crescând costul asistenţei medicale. Controlul riguros al modului de prescriere a medicaţiei antibacteriene este o cale sigură, dar puţin utilizată în România, de creştere a eficienţei terapiei şi de reducere a costurilor.
Congresul s-a bucurat de participarea mai multor personalităţi internaţionale în domeniu, între care profesorul Ian Gould (Marea Britanie), preşedintele ISC. Membru în Comitetul ştiinţific internaţional, subsemnatul a condus secţiunea Collateral effects of antibiotics şi a prezentat lucrarea: „Efecte colaterale ale medicaţiei antibacteriene în practica de spital – de la factorii de risc la problemele legate de cost“. A mai fost prezentată  comunicarea orală „Reacţiile adverse la antibiotic şi impactul lor asupra duratei şi costului spitalizării“ (Cristina Ghiciuc, Cătălina Luca, Adriana Pancu, Cristina Galeş, Mihai Nechifor – Iaşi). În prezentarea pe care am făcut-o, am abordat diferite aspecte ale factorilor de risc implicaţi în apariţia reacţiilor adverse la antibioticoterapia antibacteriană, prezentând datele obţinute de noi. Probleme referitoare la profilaxia infecţiei în chirurgia ginecologică şi urologică, progrese şi probleme în terapia hepatiei cronice de cauză virală, relaţiile dintre acţiunea medicaţiei antifungice, doza şi timpul de expunere la medicament, au fost alte subiecte interesante abordate. S-au purtat numeroase discuţii şi s-a realizat un amplu schimb de idei şi de experienţă.
Următorul congres SEEC va avea loc anul viitor la Bled (Slovenia). Societatea Română de Studiu al Chimioterapicelor va fi din nou una dintre societăţile implicate în organizarea acestui congres. Sperăm într-o cât mai amplă participare românească, cu cercetări atât clinice, cât şi de laborator.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe