Newsflash
Diverse

Anul pancreasului, la AMR

de Dan Dumitru MIHALACHE - apr. 30 2015
Anul pancreasului, la AMR
   La Academia Română s-au desfăşurat, în perioada 16–18 aprilie a.c., lucrările ediţiei a noua a congresului Asociaţiei Medicale Române (AMR). În cele trei zile, au avut loc mai multe sesiuni de prezentări şi conferinţe ştiinţifice, cu subiecte la zi, pe probleme de genetică medicală, epigenetică şi bioinformatică, diabet, hipertensiune arterială şi boală cardiovasculară, patologie metabolică. Evenimentul a găzduit, de asemenea, o sesiune dedicată aniversării a 15 ani de la primul transplant hepatic efectuat în România şi una acordării premiilor anuale ale AMR. Ediţia din acest an a avut ca temă principală pancreasul: „Este anul pancreasului“, spunea prof. dr. Constantin Ionescu-Tîrgovişte, preşedintele AMR (foto).
   Evenimentul a stat sub semnul interdisciplinarităţii, întrucât, aşa cum explica preşedintele AMR, trăim un moment în care supraspecializările au condus la „supra-supraspecializări“ şi este nevoie ca, din când în când, să existe astfel de reuniuni, în care punctele de vedere diferite să se centreze pe anumite patologii, într-un cadru organizat. El spune că, prin statutul său, AMR – cea mai veche asociaţie a medicilor români şi una dintre cele mai vechi din Europa, fondată în 1857, din iniţiativa lui Nicolae Kretzulescu, Gheorghe Polizu şi Carol Davila – încearcă să aducă la masa discuţiei medici din toate specialităţile şi să ia iniţiative. O astfel de iniţiativă a fost aceea de a milita pentru reactivarea Institutului Cantacuzino, care, potrivit profesorului Tîrgovişte, se află într-o stare de „semimoarte“ şi trebuie readus la viaţă, la nevoie chiar prin contribuţii personale pentru constituirea unui fond de salvare: „Dacă statul nostru nu este în stare, atunci va trebui să ne substituim noi, ca persoane fizice, şi să ajutăm această instituţie să depăşească impasul prin care trece. Sper ca prin această intervenţie să tragem semnalul de alarmă, pentru a nu rata un simbol al medicinii româneşti, vizat de interesele postdecembriste care au interferat cu cele private, de distrugere a industriei noastre medicamentoase, pentru a importa din afară inclusiv vaccinurile“. Iniţiativa a devenit recomandare, în cadrul adunării generale a AMR de la finalul congresului, şi a fost adresată ministrului sănătăţii, primului-ministru şi preşedintelui ţării.
   Nu în ultimul rând, AMR a acordat premiile anuale ale asociaţiei pentru „performanţă în domeniul medicinii“. Au primit distincţii Societatea de Obstetrică şi Ginecologie din România, prof. dr. Irinel Popescu, prof. dr. Dafin F. Mureşanu, spitalele Sanador şi Ponderas, fundaţiile „Viaţă fără hipertensiune“ şi „Acad. Marin Voiculescu“, dr. Daniela Lixandru ş.a. Premiul pentru întreaga activitate a fost împărţit de profesorii Leonida Gherasim şi Alexandru Oproiu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe