Newsflash
Diverse

Asociaţia de Podiatrie: primul pas spre recunoaşterea unei noi specialităţi (para)medicale

de Dr. A. M. - apr. 30 2015
Asociaţia de Podiatrie: primul pas spre recunoaşterea unei noi specialităţi (para)medicale

Pe 17 aprilie, la Cluj-Napoca, s-a lansat Asociaţia de Podiatrie, organizaţie a cărei misiune este de a promova şi dezvolta domeniul în rândul profesioniştilor din sistemul de sănătate, de a realiza recunoaşterea podiatriei ca specializare pentru asistenţii medicali şi de a promova îngrijirea picioarelor în populaţia generală, în special la pacienţii cu diabet.

 

 
 
 
 
 
 
   Prin lansarea Asociaţiei de Podiatrie, decidenţilor din sistemul românesc de sănătate li se oferă o opţiune nouă: aceea de a permite apariţia unui nou profesionist în domeniu, unul care să asigure apoi îngrijirea optimă a picioarelor, mai ales la pacienţii diabetici, căci mai mult de jumătate din aceştia suferă o amputaţie. Statisticile din ţara noastră indică o medie zilnică de 62 de amputaţii la diabetici, ceea ce înseamnă că formele avansate şi complicate de boală constituie o reală problemă de sănătate publică.
   Noua asociaţie are o structură simplificată, asemănătoare cu aceea a Societăţii de Neuropatie Diabetică (NeuroDiab), înfiinţată în 2012. Şi nu întâmplător, deoarece piciorul diabetic, care constituie (prin incidenţă) principala patologie podiatrică, este o complicaţie a neuropatiei (şi a vasculopatiei periferice). Fondatorii Asociaţiei de Podiatrie sunt Norina Alinta Gâvan (preşedinte), secretar general NeuroDiab şi manager general al reprezentanţei în România a unei companii farmaceutice, conf. dr. Ioan Andrei Vereşiu (vicepreşedinte), preşedintele NeuroDiab, şi dr. Bogdan Florea (secretar general), director ştiinţific NeuroDiab.
   Cei trei fondatori ai Asociaţiei de Podiatrie au avut alături, la lansare, o serie de invitaţi din ţară şi din străinătate şi, împreună, au reuşit să contureze o imagine clară a nevoii de podiatru pentru managementul optim al pacientului diabetic, dar nu numai. Au fost, astfel, prezenţi doi podiatri din ţările europene cu cei mai mulţi astfel de specialişti: Frank Bowling (Marea Britanie) şi Andreas Schmidt (Germania), dar şi un endocrinolog din Grupul internaţional de lucru în domeniul piciorului diabetic (parte din Federaţia internaţională de diabet), dr. Vilma Urbancic (Slovenia). Din România au mai participat un diabetolog, dr. Raluca Maria Popescu (Iaşi), şi doi chirurgi, dr. Paula Pavel (Cluj) şi dr. Eduard Catrina (Bucureşti). Asistenţii medicali au fost reprezentaţi de doi vicepreşedinţi OAMGMAR, Emil Buiga şi Viorel Spatariu, care au salutat iniţiativa noii asociaţii.
   Aceiaşi trei fondatori ai Asociaţiei de Podiatrie au publicat, cu doar o săptămână înainte de lansarea de la Cluj, un foarte interesant studiu care aduce date valoroase despre prevalenţa complicaţiilor diabetului la pacienţii români şi despre felul în care neuropatia diabetică afectează calitatea vieţii acestora. Coautorii cercetării din Journal of Diabetes and Its Complications(Elsevier) au fost Cosmina Bondor (biostatistică) şi soţii Etta şi Aaron Vinik (de la Eastern Virginia Medical School). Cei doi americani sunt autorii chestionarului Norfolk privind calitatea vieţii la pacienţii diabetici. Grupul român a preluat, tradus şi validat chestionarul, aplicându-l apoi unui lot foarte mare de diabetici români – 25.000; au primit 21.261 de răspunsuri. Spre surprinderea tuturor, aproape două treimi din pacienţi (65,2%) au răspuns afirmativ la întrebarea: „Aveţi neuropatie?“, iar mai mult de jumătate (52%) din cei care au răspuns negativ au prezentat scoruri ale calităţii vieţii sugestive pentru prezenţa Conf. dr. Ioan Andrei Vereşiuneuropatiei diabetice. Nu mai puţin de 14,8% din respondenţi (3.150) au avut unul sau mai multe episoade de ulceraţie, cangrenă sau amputaţie. Rezultatele studiului clujean sunt importante deoarece arată nu doar o prevalenţă foarte mare a neuropatiei la diabeticii români, ci şi o proporţie neaşteptat de mare a cazurilor de neuropatie diabetică încă nediagnosticate. O dovadă în plus că echipa multidisciplinară de îngrijire a pacientului diabetic (diabetolog, neurolog, medic de familie, educator, asistent medical, chirurg, chirurg vascular) trebuie să se completeze prin includerea podiatrului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe