Newsflash
Diverse

Aspirina și tratamentul anticoagulant în valvulopatii

de Dr. Camelia Cristina DIACONU - oct. 13 2017
Aspirina și tratamentul anticoagulant în valvulopatii

     În perioada 20–23 septembrie 2017 s-a desfășurat a 56-a ediție a Congresului Național de Cardiologie, la Sinaia, organizat de Societatea Romană de Cardiologie (SRC). Manifestarea s-a desfășurat pe parcursul a patru zile iar festivitatea de deschidere a avut loc în sala de teatru a Cazinoului Sinaia, fiind invitate numeroase personalități din România și internaționale. Aplicația pentru smartphone a congresului a permis participanților descărcarea directă pe telefon sau tabletă a programului științific și social actualizat și a oferit posibilitatea de a adresa întrebări moderatorilor și lectorilor.

 

Tratamentul avansat al pacienților cardiaci

 

     În prima zi a congresului, a avut loc Cursul de resuscitare cardiopulmonară, dedicat medicilor care lucrează în Unitatea de supraveghere și tratament avansat al pacienților cardiaci critici (USTACC). Cursul a fost creditat cu credite EMC, având un număr limitat de locuri, ceea ce a permis o mai bună interacțiune a participanților între ei și cu moderatorii cursului. În prima zi au mai avut loc și alte cursuri: „Școala hiperlipemiei: a fi sau a nu fi... un bun cardiolog!”, „Reducerea riscului cardiovascular la pacienții diabetici”, „Sarcina și bolile cardiovasculare”, „Comunicarea eficientă cu pacientul – parte integrală a actului medical”, „Aritmiile: de la pacient... înapoi la electrofiziologie”, „Electrocardiografie pentru asistentele din USTACC”, „Tehnici ecocardiografice avansate în practica clinică”, „Sesiunea asistentelor”.
     Una dintre sesiunile de mic dejun, „Trecut, prezent și viitor în pregătirea cardio­logilor din România”, moderată de dr. Gabriel Tatu-Chițoiu (București) și prof. dr. Dragoș Vinereanu (București), a adus în discuție pregătirea în rezidențiat a viitorilor specialiști în cardiologie, care durează șase ani.

 

Ecografie 2D sau 3D?

 

     În zilele următoare, s-a desfășurat un training – „Sesiune practică de stimulatoare cardiace”, organizat sub forma unor aplicații practice prin intermediul cărora fiecare participant a trebuit să dobândească elementele de bază necesare pentru implantarea unui stimulator cardiac.
     Sesiunea organizatorică a grupului de lucru de ecocardiografie și alte metode a cuprins Raportul de activitate 2014–2017 al grupului de lucru de ecocardiografie și patru conferințe pe tema „Ecocardiografia pentru decizii terapeutice”. Prima prezentare „Ecografia transesofagiană 3D pentru valvulopatii” a relevat importanța ecocardiografiei 3D și avantajele acesteia față de ecocardiografia 2D. Ecocardiografia 2D este utilizată în scopul aprecierii morfologiei valvelor, în timp ce ecocardiografia 3D cuantifică gradul de stenoză valvulară. Ultima este considerată investigația de elecție pentru evaluarea complicațiilor legate de protezele valvulare: trombi, dehiscență, endocardită, leak paraprotetic. Prezentările „Ecografia pentru cardiologie intervențională” și „Ecografia cardiacă pentru resincronizarea cardiacă” au relevat importanța efectuării unei ecocardiografii corecte anterior procedurilor intervenționale sau de resincronizare cardiacă, pentru a facilita intervenția ulterioară, și a unei bune colaborări între ecografist și cardiologul intervenționist, respectiv electrofiziolog. Lucrarea intitulată „Ecografia transesofagiană intraoperatorie” a subliniat importanța realizării ecografiei intraoperatorii, ce are rolul de a ghida pașii operatori și de a facilita munca chirurgului.

 

Sindromul coronarian acut în boala cronică renală

 

     În cadrul sesiunii organizatorice a Grupului de lucru de cardiologie intervențională s-a prezentat în prima parte Raportul de activitate 2014–2017 al Grupului de lucru de cardiologie intervențională, iar în a doua parte au fost dezbătute cazuri clinice cu tema „Complicații în laboratorul de cateterism” – având drept complicații lezarea și perforarea arterelor coronare în timpul intervenției.
     Sesiunea comună a Grupului de lucru de cardiologie intervențională al SRC și The European Bifurcation Group (EBC), moderată de Ș. Moț și de G. Stankovic, i-a avut ca invitați pe G. Stankovic (Serbia) și pe A. Lafont (Franța) și a cuprins următoarele prezentări: „Documentul de consens al EBC: Tratamentul bifurcațiilor coronariene” (G. Stankovic), „Tratamentul leziunilor situate la nivelul bifurcațiilor coronariene prin tehnica Culotte” (M. Postu), „Stenturile bioresorbabile: lecții și direcții viitoare” (A. Lafont), „Folosirea BVS off label” (Ș. Moț).
     Sesiunea comună Societatea Română de Cardiologie – Societatea Română de Nefrologie a tratat două patologii frecvente, respectiv sindromul coronarian acut și fibrilația atrială, atât din punctul de vedere al medicului cardiolog, cât și din punctul de vedere al medicului nefrolog. În cazul unui sindrom coronarian acut la un pacient cu boală cronică de rinichi, riscul de morbiditate și de mortalitate este mai ridicat, boala cronică de rinichi fiind un factor care agravează prognosticul. Totodată, boala cronică de rinichi reprezintă o contraindicație relativă a tratamentului intervențional, în acest caz fiind necesară punerea în balanță a avantajelor și dezavantajelor angioplastiei percutane și alegerea tratamentului optim, medicamentos sau intervențional. A doua temă adusă în discuție a fost fibrilația atrială la pacienții cu boală cronică de rinichi. Acești pacienți necesită administrarea tratamentului cu anticoagulante orale, însă nu pot beneficia de ele întrucât acestea sunt contraindicate în boala cronică de rinichi. Singura opțiune terapeutică este reprezentată în acest moment de antagoniștii de vitamina K.

 

Hipertensiunea în sarcină

 

     Sesiunea „Provocări în hipertensiunea arterială – Cum tratăm situații particulare în hipertensiunea arterială?” a adus în discuție situații particulare în care apare hipertensiunea arterială. Aceasta poate să apară pe fondul unor alte patologii preexistente, cum ar fi o neoplazie, tratată cu chimioterapice, a căror cardiotoxicitate este bine cunoscută, hipertensiunea arterială fiind o reacție adversă frecventă a chimioterapiei. În cazul hipertensiunii arteriale stadiul I, pacientul poate continua tratamentul antiangiogenic. În stadiul II se inițiază tratamentul antihipertensiv, însă pacientul poate continua tratamentul antiangiogenic, iar în stadiul III se sistează tratamentul antiangiogenic și se începe tratamentul antihipertensiv. Pe de altă parte, hipertensiunea poate să apară într-o stare fiziologică precum sarcina, putând fi vorba atât despre complicarea unei hipertensiuni preexistente sarcinii (caz în care se menține tratamentul, cu excepția inhibitorului enzimei de conversie, blocantului receptorilor de angiotensină, diureticelor), cât și despre aparițiade novo a hipertensiunii în sarcină – „Gravida hipertensivă”. Alfa-metildopa reprezintă terapia de elecție în sarcină. De asemenea, labetalolul și urapidilul sunt indicate. Celelalte două lucrări prezentate în cadrul acestei sesiuni au fost „Pacientul cu hipertensiune renovasculară” și „Pacientul cu hipertensiune arterială rezistentă” .

 

Sesiuni comune și medicină personalizată

 

     Au existat mai multe sesiuni comune cu alte societăți naționale de cardiologie și anume societățile: rusă, germană, japoneză şi cu Heart Failure Society of America, American Heart Association, Societatea maghiară de cardiologie, Societatea europeană de cardiologie sau Societatea Națională de Medicina Familiei. Sesiunea comună cu Societatea Română de Pneumologie a reluat problema fumatului și efectele politicilor antifumat. O altă sesiune, desfășurată împreună cu Societatea de Neurologie din România, a avut ca temă accidentul vascular cerebral, această patologie fiind prezentată atât punctul de vedere al cardiologului, cât și al neurologului. S-au făcut referiri la rolul terapiei antihipertensive în prevenția primară și secundară a AVC, prevenirea AVC la pacienții cu fibrilație atrială, deciziile terapeutice la bolnavul cu epilepsie și fibrilație atrială. Sesiunea comună cu Academia de științe Medicale a adus în atenția participanților prezentul și viitorul medicinei personalizate.

 

Ce spune ghidul de valvulopatii

 

     La Sinaia a fost dezbătut și noul Ghid ESC (European Society of Cardiology) de Valvulopatii 2017, într-o sesiune moderată de B. A. Popescu (București) și E. Donal (Franța), fiind discutate valvulopatiile mitrale, aortice, tricuspidiene și protezele valvulare. Una din principalele recomandări oferite de acest ghid este evaluarea corectă și completă a valvulopatiilor din punct de vedere clinic și paraclinic – ecocardiografie, test de efort, rezonanță magnetică, tomografie computerizată, biomarkeri și investigații paraclinice invazive – angiografie coronariană, cateterism cardiac, dar și evaluarea și managementul comorbidităților pacientului – boala cardiacă ischemică, fibrilația atrială. Altă recomandare este profilaxia endocarditei bacteriene la pacienții cu proteze valvulare în cazul unor intervenții la nivel dentar, cutanat.
     În cazul în care este necesară intervenția chirurgicală, decizia trebuie să fie luată în urma analizării cazului de o echipă multidisciplinară formată din cardiolog, chirurg cardiovascular, anestezist, ecografist, radiolog. Alegerea tipului de proteză, mecanică – necesită tratament anticoagulant ce presupune riscuri hemoragice sau embolice, sau biologică – deteriorarea protezei. Protezele biologice sunt de preferat la pacienții a căror durată de viață este estimată a fi mai mică decât durabilitatea pe care se presupune că ar trebui să o aibă proteza, mai ales dacă vor necesita alte intervenții chirurgicale din cauza comorbidităților. La cei cu risc hemoragic înalt și la femeile care doresc o sarcină riscul de trombembolism crește în cazul protezelor metalice.
     Tratamentul antitrombotic post-intervenție de înlocuire a valvei este altă recomandare a ghidului. În cazul protezelor biologice se preferă aspirina în doză mică. În cazul protezelor metalice se indică tratamentul anticoagulant, inițial heparină nefracționată, apoi tratament cu antagoniști de vitamina K pe termen lung. INR trebuie monitorizat, deoarece riscul de sângerare majoră crește când valoarea INR-ului este mai mare de 4,5. Când INR este mai mare de 6 se administrează vitamina K, 1-2 mg. În absența sângerărilor, se sistează administrarea de antagoniști de vitamina K și se așteaptă să scadă valoarea INR-ului, după care se reia terapia. Terapia anticoagulantă nu se întrerupe în cazul unor intervenții chirurgicale minore în care sângerarea poate fi ușor controlată, cum ar fi extracțiile dentare. În cazul unor intervenții chirurgicale importante, se întrerupe anticoagulantul oral, administrându-se heparină nefracționată intravenos.
     Aspirina în doză mică se adaugă la tratamentul anticoagulant doar la pacienții cu ateroscleroză sau cu embolism recurent, nefiind indicată de rutină. Tromboza obstructivă la nivelul protezei reprezintă o complicație cu multe riscuri, indiferent de acțiunea terapeutică – intervenția chirurgicală are risc înalt, deoarece se efectuează în condiții de urgență, iar tratamentul fibrinolitic are risc de sângerare, de embolism sistemic și tromboză recurentă (risc mai mare decât după intervenție chirurgicală), însă de obicei se recomandă înlocuirea de urgență a valvei, dacă pacientul nu are alte contraindicații pentru intervenția chirurgicală. În cazul trombozei non-obstructive, se ia în considerare intervenția chirurgicală dacă trombul are mai mult de 10 mm și este complicat cu embolism sau persistă în ciuda tratamentului anticoagulant optim. Și în acest caz se poate recomanda fibrinoliza dacă intervenția chirurgicală este contraindicată. Tromboza este o complicație care apare de obicei în cazul protezelor mecanice. Post-intervenția de înlocuire a valvei se monitorizează de rutină LDH, pentru a diagnostica o eventuală anemie hemolitică. Dacă aceasta este diagnosticată, se recomandă o ecocardiografie transesofagiană pentru a detecta un posibil leak paravalvular. Se indică reintervenția chirurgicală dacă leak-ul se datorează endocarditei sau dacă este cauza hemolizei severe ce necesită transfuzii repetate.
     Cu ocazia Congresului Național de Cardiologie, au fost lansate mai multe cărți: „Urgențe medicale” (Editura Medicală) – sub redacția prof. dr. Maria Dorobanțu, „Clinica de Cardiologie «Prof. Dr. C.C. Iliescu»” – prof. dr. Eduard Apetrei şi „Hipertensiunea pulmonară” (Editura Medicală Antaeus) – prof. dr. Carmen Ginghină. în mapele participanților la congres s-a regăsit și volumul „Insuficiența cardiacă”, avându-i coordonatori stiințifici pe Ioan Mircea Coman și Ovidiu Chioncel.
     Această ediție a congresului a încheiat mandatul de președinte al SRC al dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, viitorul președinte pentru intervalul 2017–2020 fiind prof. dr. Dragoș Vinereanu. Votul membrilor SRC l-a desemnat ca viitor președinte pentru mandatul 2020–2023 pe prof. dr. Bogdan Alexandru Popescu.
     Ca în fiecare an, crosul cardiologilor de la Sinaia a reunit numeroși participanți. Congresul național de cardiologie s-a încheiat cu un spectacol susținut de medici sub genericul „Cardiologii au talent!”, transmis în direct de Cardio TV SRC, primul canal de televiziune dedicat educației medicale continue a profesioniștilor în domeniul medical și a publicului larg.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe