Newsflash
Diverse

Bilanţul activităţii de transplant

de Dr. Maria DRAGOTĂ - sept. 19 2014
Bilanţul activităţii de transplant
Al IX-lea Congres Romtransplant cu participare internaţională, organizat de Asociaţia Romtransplant, Academia de Ştiinţe Medicale şi Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, se va desfăşura în perioada 29 octombrie–1 noiembrie a.c. în Capitală şi va avea tema „Actualităţi în transplantul de organe şi ţesuturi din România“.
Cele mai importante subiecte care vor fi dezbătute, dar şi situaţia transplantului în ţara noastră sunt temele interviului acordat de prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele asociaţiei Romtransplant şi al congresului.

 

 
 
 
 

 

Ce-şi propune con­gre­sul din acest an?
– Anul trecut a fost cel mai bun an din istoria transplantului românesc, în care am înregistrat un progres spectaculos. Aşa încât congresul îşi propune să rezume din punct de vedere ştiinţific bilanţul unei activităţi ajunse la un nivel pe care îl considerăm european. Pe fondul unor campanii de presă de susţinere a transplantului şi în condiţiile numirii de către Ministerul Sănătăţii a unor persoane responsabile de procesul de donare în marile spitale, numărul de donatori aproape s-a dublat în 2013 faţă de anul precedent, am ajuns la peste 130 de donatori, ceea ce reflectă în primul rând activitatea Agenţiei Naţionale de Transplant. Probabil cea mai spectaculoasă creştere a fost înregistrată la transplantul de ficat (122 anul trecut); de aceea, a fost necesară deschiderea în acest an a celui de-al doilea program, la Spitalul „Sf. Maria“ din Bucureşti, unde până acum s-au efectuat nouă operaţii de transplant hepatic, care se adaugă la cele 73 de la Spitalul Fundeni.

 

   – Care este situaţia celorlalte tipuri de transplant la noi?
   – Remarc experienţa considerabilă a programelor de transplant renal. Aş menţiona, în cazul programului de la Cluj, condus de prof. dr. Mihai Lucan, reluarea transplantului de pancreas; s-a dovedit că la bolnavul diabetic cu insuficienţă renală rezultatele cele mai bune se obţin prin transplant simultan de rinichi şi pancreas. În ceea ce priveşte transplantul cardiac, aşteptăm echipa de la Târgu Mureş, condusă de profesorul Radu Deac, unde activitatea a fost reluată; ne bucură faptul că în acelaşi timp activitatea continuă şi la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Va fi şi o sesiune de coordonare de transplant, în care dr. Victor Zota şi echipa vor prezenta stadiul actual al implementării în România a planului de acţiune al Comisiei europene privind activitatea de transplant. În program figurează şi o secţiune de transplant de ţesuturi (cornee, vase, tendoane, os etc.). Încă de la înfiinţare, din 1997, Romtransplant a fost şi asociaţie profesională, care a organizat congrese, de fapt bilanţuri ale activităţii de transplant şi comunicarea noutăţilor ştiinţifice, dar s-a ocupat şi de organizarea activităţii de transplant pe teritoriul naţional, până la înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Transplant, în 2005, care a preluat aceste sarcini de organizare şi coordonare a activităţii de donare.

 

   Ce invitaţi străini vor participa?
   Din domeniul transplantului renal, vor fi prezenţi profesorii Pasquale Berloco (Roma), Giulio Nicita (Florenţa), Luisa Berardinelli (Milano), Masimo Rossi (Roma), Raimund Mergreiter (Insbruck), Guido Persijn (Leiden), Marco Carricato (Roma). La secţiunea de transplant hepatic, invitaţii vor fi în primul rând din Italia, partenerii dintotdeauna ai programului de la Spitalul Fundeni, echipa de la Spitalul Niguarda din Milano, condusă de profesorul Luciano de Carlis. În congres vor fi prezenţi şi colegii de la Chişinău, din programul de transplant hepatic, la înfiinţarea căruia am contribuit şi noi.

 

   Care sunt noutăţile în domeniu?
   În cazul transplantului renal, au apărut noutăţi tehnice şi imunologice, medicaţie imunosupresoare mai bine tolerată şi cu efecte secundare mai puţine. La transplantul de ficat, am continuat eforturile de a diversifica tipurile de procedee chirurgicale. Am introdus şi încercăm să mărim şi numărul operaţiilor de la donator viu. Din punct de vedere anestezic, echipa condusă de dr. Dana Tomescu a introdus procedeul de extubare precoce a pacientului, metoda fast track, cu scurtarea perioadei de şedere în terapie intensivă, care înseamnă şi reducerea costurilor. De asemenea, aplică protocoalele de management al coagulopatiei care, în condiţiile binecunoscutei sângerări specifice transplantului de ficat, reuşesc să controleze mult mai bine această complicaţie redutabilă şi să limiteze efectele ei. Ca noutate în terapia intensivă, este de menţionat utilizarea filtrelor pentru absorbţia de citokine la pacienţii transplantaţi şi care au disfuncţie primară de grefă.

 

   – Procedura de transplant de organe este o adevărată cursă contracronometru…
   – Da. Acum se află în stadiu experimental, în studii de cercetare utilizarea maşinilor de perfuzat a organului în afara organismului. Când scoatem ficatul din organismul donatorului, îl introducem într-o pungă, într-un recipient şi îl conservăm la 4°C până în momentul implantării la primitor; acesta ne obligă de foarte multe ori la adevărate performanţe chirurgicale şi să sincronizăm foarte bine timing-ul operaţiei la donator cu operaţia la primitor. Aşa că în sala de operaţie, ficatul trebuie să fie deja explantat primitorului şi operaţia de implant să înceapă imediat ce a sosit ficatul donat. Maşinile de perfuzie extracorporală a ficatului extirpat de la donator permit extinderea acestei perioade, echipa nu mai e forţată să înceapă operaţia din timp. Maşina poate observa calitatea, aspectul, culoarea, funcţia ficatului ce trebuie implantat şi abia apoi se poate începe operaţia la primitor. În acest fel, aparatul permite evitarea non-funcţiei primare a ficatului.

 

   În ceea ce priveşte criteriile de alocare a organelor şi prioritizarea listelor de aşteptare, cum stau lucrurile la noi?
   – Este o problemă care ne preocupă în cel mai înalt grad şi ne asumăm întreaga responsabilitate pentru felul în care se face această repartizare. Ea pleacă de la câteva considerente: primează gravitatea cazurilor, iar aici trebuie nuanţat – în primul rând, nu cred că trebuie să se ajungă la situaţia puţin absurdă, care din păcate se întâlneşte câteodată în alte sisteme naţionale, în care arondarea se face strict pe criteriul gravităţii şi în care medicii curanţi, pentru ca pacienţii lor să beneficieze de transplant, le „cosmetizează“ în mod negativ analizele; în doilea rând, sunt pe lista de aşteptare bolnavi care, deşi nu au un scor MELD mare, au alte criterii de gravitate care îi fac să fie prioritari, de exemplu cei cu cancer sau cu boală polichistică. În al treilea rând, noi încercăm să facem o împerechere cât mai bună între donatori şi primitori, ţinem cont de vârsta şi sexul donatorului, de dimensiunile şi caracteristicile ficatului acestuia, aşa încât cel care primeşte ficatul să aibă cea mai bună potrivire cu donatorul, pentru că asta se reflectă în mortalitatea şi morbiditatea postoperatorie. În Spitalul Fundeni a crescut adresabilitatea pentru insuficienţă hepatică acută. În opinia mea, o insuficienţă hepatică acută gravă ar trebui de la început adresată unui centru cu posibilitate de a face transplant. Este încă loc de îmbunătăţire a activităţii, ne propunem în primă instanţă 15 donatori la un milion de locuitori. România are nevoie şi de transplant pulmonar şi există intenţii pentru deschiderea unui astfel de program în câteva centre. 

 

   – Ce e de făcut pentru creşterea numărului de transplanturi?
   – Soluţiile ţin şi de echipa medicală, dar în mare măsură şi de Agenţia Naţională de Transplant. Echipa medicală are datoria să fie la curent cu ultimele noutăţi, să ştie cât de mult poată să împingă limita folosirii şi utilizării oricărui organ disponibil. Noi am încercat unele procedee sofisticate, transplantul de la donator viu, de la donator marginal, transplantul de ficat împărţit. Restul ţine de Agenţia Naţională de Transplant, de creşterea numărului de donatori în sistemul naţional de transplant. Cred că trebuie mai curând întărită activitatea de identificare precoce a donatorilor, de diagnosticare precoce a morţii cerebrale şi de abordare a familiei în centrele deja existente decât creşterea numărului de centre.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe