Newsflash
Diverse

Biosimilarele, viitorul terapiei bolilor reumatologice?

de Dr. Ioana DRAGOMIR - nov. 1 2017
Biosimilarele, viitorul terapiei bolilor reumatologice?
     În perioada 4–7 octombrie, într-un cadru cu o istorie și eleganță aparte, la Palatul Patriarhiei, s-au reunit medici reumatologi din toată țara cu ocazia celei de-a douăzeci și patra ediție a Congresului Național de Reumatologie. Manifestarea științifică a fost un prilej perfect pentru prezentarea noutăților din domeniu, a provocărilor întâlnite în practica medicală zilnică, precum și a terapiilor aplicate în cazurile complexe. De asemenea, tinerii aspiranți la acest domeniu vast au avut ocazia de a împărtăși cu publicul studii clinice, sub forma unor postere electronice, sau a unor comunicări orale.
     Temele abordate în cadrul sesiunilor au stârnit interesul participanților, existând de fiecare dată întrebări suplimentare. De asemenea au avut loc dezbateri constructive pe subiectele analizate. Numeroase felicitări au fost adresate speakerilor, pentru calitatea informațiilor și tehnicilor inovatoare prezentate.

 

Afecțiunile reumatologice și sarcina

      Încă de la începutul congresului, conf. dr. Andra Bălănescu a abordat o temă controversată: sarcina în cazul pacientelor cu boli reumatice. Aceste paciente pot avea o sarcină fără complicații, dacă respectă anumite reguli. Cel mai important element este planificarea timpurie a sarcinii. De altfel, terapia constantă pentru boala reumatică, cu agenți biologici (blocanți TNF alfa), nu trebuie întreruptă pe parcursul sarcinii, aceasta fiind compatibilă atât cu graviditatea, cât și cu alăptarea. O constatare îmbucurătoare evidențiată de conf. dr. Andra Bălănescu este aceea că față de anul 2007, când majoritatea medicamentelor în afecțiunile reumatologice nu erau permise în sarcină, acum, după 10 ani, terapiile actuale nu mai sunt contraindicate în sarcină. Așadar, studiile medicației din sfera reumatologiei evoluează.

 

Dificultățile în relația medic-pacient

 

     Conf. dr. Gabriela Udrea a arătat cât de importantă este relația medic-pacient, prezentând un caz clinic. Un pacient în vârstă de 47 de ani, diagnosticat cu spondilită anchilozantă grad IV, în prezent aflat sub terapie cu blocanți TNF alfa, la care s-au evidențiat o serie de adenopatii supra- și infradiafragmatice. S-a decis efectuarea unei toracotomii pentru prelevarea ganglionilor. Inițial, s-a luat în calcul diagnosticul potențial de limfom, infirmat apoi de medicul hematolog. După mai multe diagnostice infirmate, s-a decis recoltarea altor probe, de această dată efectuându-se și testarea HIV. Pacientul însă a devenit nervos, agitat și a înțepat asistenta cu acul seringii. Rezultatul testului pentru infecția cu HIV a fost pozitiv. A fost evidențiat un grad sever de infecție, datorită numărului foarte mic de celule CD4+. Acest diagnostic a explicat agitația pacientului, aflat în stadiul terminal al bolii. Este posibil ca pacientul să fi ascuns medicului diagnosticul. Din fericire, asistenta, victimă a pacientului, este în prezent stabilă, sub tratament medicamentos. Conf. dr. Gabriela Udrea a subliniat că „imunosupresia trebuie evaluată la inițierea terapiei biologice (cu blocanți de TNF alfa)”, și a reamintit consecințele devastatoare ale infecției HIV, un exemplu fiind cazul prezentat.

 

Calculatorul riscurilor în artrita rematoidă
 

     Despre „Siguranța și monitorizarea terapiilor biologice” a vorbit dr. Corina Mogoșan. A fost prezentată evaluarea riscurilor artritei reumatoide, boală destul de frecventă în cadrul afecțiunilor reumatologice. Astfel, a fost prezentat și revoluționarul calculator online RABBIT- Rheumatoide Arthritis Risk Score, un registru german pentru monitorizarea pe termen lung a terapiei biologice, la pacienții cu artrită reumatoidă. Principala țintă a acestui calculator este aceea de a investiga siguranța și eficiența medicamentelor DMARDs (disease-modifying antirheumatic drugs), precum și înregistrarea efectelor adverse ale acestora.

 

Putem avea încredere în biosimilare?

 

     În cea de-a treia zi de congres, prof. dr. Ruxandra Ionescu, conf. dr. Cătălin Codreanu, dr. Florian Berghea, precum și prof. dr. Tore Kvien (Oslo, Norvegia) au discutat despre biosimilare și utilitatea clinică a acestora.
     Biosimilarele sunt de fapt identice cu medicamentele de bază, cu excepția că acestea provin din organisme vii, fără o sinteză chimică și în plus nu mai au nevoie de un brevet. La întrebarea „Why Bios?”, prof. dr. Tore Kvien a explicat că, deși acestea nu sunt superioare terapiei de bază, nu au nici efecte adverse și sunt mai ieftine. Acest lucru va determina utilizarea chibzuită a fondurilor din sistemul de sănătate și acoperirea mai multor bolnavi. Scăderea prețurilor va determina creșterea accesului la terapii optime pentru toți pacienții cu boli reumatice. Biosimilarele au revoluționat medicina și vor continua să o facă, fiind un domeniu foarte dinamic, ce oferă „speranțe reale pacienților cu nevoi speciale și afecțiuni complexe”. Deși specialiștii ne asigură că aceste medicamente sunt sigure, pe de cealaltă parte, în România, situația este departe de cea a țărilor nordice: în 2017, doar 3% din pacienți sunt tratați cu aceste preparate. Ponderea acestor pacienți a crescut doar cu un procent față de anul precedent.

 

Tehnici revoluționare de regenerare a cartilajului articular

 

     Dr. Vlad Predescu a captivat audiența cu prezentarea celor mai noi tehnici chirurgicale utilizate pentru regenerarea cartilajului articular. Acestea se bazează în principal pe: infiltrații cu PRP (platelet rich plasma – celule precursoare ale condrocitelor) sau transplanturi cu grefe artificiale. În ceea ce privește transplantul cu grefe artificiale, se folosesc metode precum: Chondro-Gide – prin intermediul unei membrane ce captează celulele stem, pe care le transformă în condrocite, ce apoi regenerează cartilajul hialin, sau ChondroFiller – prin intermediul unui gel cartilaginos, care se solidifică apoi. Dr. Vlad Predescu consideră că „refacerea completă a cartilajului articular reprezintă o adevărată provocare”, iar selecția pacienților la care se aplică aceste metode este una amănunțită. Totodată, tehnicile noi apărute în medicina regenerativă reprezintă o „abordare de primă intenție pentru pacienții tineri”, cărora le oferă speranță și rezultate foarte bune în timp, în ciuda tratamentului lung și deseori considerat frustrant pentru pacient.


Se poate preveni artrita?


     Conf. dr. Denisa Predețeanu, alături de conf. dr. Cătălin Codreanu au adus în discuție, prin intermediul unei sesiuni dedicate artritei, metodele prin care se poate realiza prevenția acestei boli. În primul rând, este fundamentală prezentarea la medicul reumatolog odată ce apar simptome precoce caracteristice artritei (durere, tumefacție, redoare). Cu cât se reușește identificarea timpurie a bolii, cu atât va fi mai ușoară tratarea acesteia, ca în cazul oricărei alte afecțiuni. Însă, în cazul artritei, există o perioadă de la începutul bolii, așa-numita „fereastră de oportunitate”, în care intervenția terapeutică promptă cu DMARDs (disease-modifying antirheumatic drugs) ar putea modifica soarta bolii pe termen lung. Conform unor studii efectuate în Olanda și Franța, perioada aceasta este destul de scurtă – sub trei luni – însă tratamentul este eficient și poate schimba semnificativ evoluția pacientului.
     Interesant este faptul că această posibilitate de profilaxie primară este destul de rar întâlnită într-o boală cronică. Sfatul medicilor este să se analizeze cu grijă manifestările de artrită ale pacienților, deoarece „trebuie să exploatăm orice detaliu” ce poate duce în final spre însănătoșire.

 

Tratamentul robotic și realitatea virtuală în reumatologie

 

     Realitatea virtuală este din ce în ce mai des folosită într-o gamă variată de domenii medicale: neurologie, ortopedie și bineînțeles, reumatologie. Astfel, aceasta poate fi folosită ca adjuvant în procesele de reabilitare clinică, prin intermediul unor exerciții fizice clasice. S-a demonstrat că pacienții sunt mult mai motivați prin astfel de jocuri virtuale, care le stimulează interesul și elimină monotonia din cadrul terapiilor de reabilitare. Un tip de sistem robotic performant, construit strict pentru reabilitarea membrelor superioare a fost de altfel prezentat la conferința dedicată terapiei ocupaționale din cadrul congresului. Acesta poartă denumirea de „Amadeo – TyroMotion” și este cel mai nou dispozitiv de terapie asistată robotic pentru degete și mână. Este indicat în gută, poliartrită reumatoidă, sau artroză. Același mecanism este prezent și în cazul sistemului „Diego TyroMotion”, destinat reabilitării umărului în artroze, sau periartrite scapulohumerale. Un lucru este cert: tehnicile avansează rapid, sistemele cu scop terapeutic devin pe zi ce trece mai performante pentru pacienții cu dizabilități, iar viitorul apropiat anunță apariția unui număr și mai mare de dispozitive destinate recuperării din afecțiunile reumatismale.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe