Newsflash
Diverse

Cancerul de rinichi, tot mai agresiv

de Demostene ŞOFRON - sept. 17 2015
Cancerul de rinichi, tot mai agresiv
     Puține zile ne mai despart până la debutul celei de a șasea ediții a Conferinței internaționale „Progrese în uro-oncologie“ – organizator principal Spitalul municipal Cluj-Napoca. Conferința va fi onorată de aproape 200 de participanți, peste 50 dintre ei fiind de peste hotare (Franța, Italia, Israel, Grecia, Polonia, Cehia, Polonia, Republica Moldova, Ungaria, Serbia).
     Lucrările de anul acesta vor aborda teme precum cancerul de rinichi, patologie, ca să-l citez pe dr. Nicolae Crișan, „cu o frecvență în creștere, patologie cu o agresivitate tot mai crescută și implicații mari pentru viața pacientului, dar și a sistemului de sănătate în general. Este o abordare multidisciplinară, pe lângă urologi participând oncologi, radioterapeuți, anatomopatologi, imagiști“.       Doctorul Crișan a avut amabilitatea să ne prezinte, în avanpremieră, câteva elemente privind cancerul de rinichi.

 

     – Ce indică statisticile în privința cancerului de rinichi?
     – Statistici în privința cancerului de rinichi nu se țin în sensul pe care-l atribuim cuvântului în sine. În Uniunea Europeană este a zecea malignitate diagnosticată, practic 88.400 de cazuri noi în ultimii cinci-șase ani. Cât ne privește pe noi, mă refer la Spitalul municipal Cluj-Napoca, pot afirma că numărul de cazuri de cancer de rinichi a crescut de patru ori. În stadiul metastazic, acest tip de cancer este incurabil. Tratamentele care asigură o creștere a supraviețuirii de doar câteva luni sunt foarte costisitoare și nu toți pacienții și le pot permite. Faptul că pacienții au la îndemână mijloacele imagistice este de un real folos, acest lucru face posibilă evidențierea din timp a cazurilor aflate în faze incipiente. Faptul că s-au dezvoltat foarte multe tehnicile chirurgicale, de tratament minim invaziv, este un alt avantaj major.
     – Puteți aminti câteva ?
     – Amintesc aici nefrectomia parțială robotică, nefrectomia parțială laparoscopică 3D, ablația percutană, tehnici care protejează rinichiul, conservându-l. Astfel, este îndepărtată doar masa tumorală, evitându-se dializa.
     Vor fi prezenți la Cluj-Napoca cei mai importanți specialiști ai momentului în domeniul cancerului de rinichi: Agnese Cecconi, Andrei Nadu, Bogdan Feciche, Victor Deliu, Franco Orsi, Gabriel Kacso, Giusseppe Renne, Ioan Coman, Ivan Colombo, Jean Romain Gautier, Krzysztof Szkarlat, Ottavio de Cobelli, Piotr Chlosta, Salvatore Pece, Vassilis Poulakis, Zeno Spârchez și alții, toți dornici să standardizeze atitudinile de diagnostic și tratament.
     Vom fi conectați cu centre de excelență din Europa, cum este Institutul european de oncologie din Milano, de unde vom avea intervenții chirurgicale efectuate de colegii italieni. La noi vor fi efectuate intervenții chirurgicale robotice și laparoscopice 3D.
     Concomitent cu această conferință, se vor desfășura și lucrările celei de-a treia ediții a Conferinței SARUS (Studentsʼ Association of Robotic Urologic Surgery). În cadrul acestei confiențe, studenții își vor prezenta lucrările de cercetare științifică, pe rol fiind cinci workshopuri de laserterapie aplicată în urologie, chirurgie urologică avansată, chirurgia laparoscopică, noduri și suturi sau radioterapie.
     Mai mult, cei prezenți vor putea lua parte la prezentări de tip „state of the art“ ale unor lectori din Marea Britanie, Franța, Italia, Israel.
     Toți cei prezenți vor putea urmări transmisiile live pe teme științifice realizate pe axa Milano–Cluj-Napoca.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe