Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  Evenimente  »  Diverse

Când pneumologia se personalizează

Viața Medicală
Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN joi, 14 noiembrie 2013
   În calendarul Societăţii Române de Pneumologie s-a detaşat recent o manifestare cu peste 200 de participanţi, care a avut loc la Bucureşti: prima conferinţă de medicină respiratorie personalizată.
   Întâi a fost ideea; ulterior, organizatorii şi iniţiatorii, după o dezbatere îndelungată legată de modalităţile de transpunere a ei în practică, au considerat pe bună dreptate că este vremea să testăm reacţia audienţei pneumologice de la noi din ţară oferind şi altceva decât ghiduri, protocoale, standarde, cu atât mai mult cu cât bolnavul respirator adesea sparge tiparele şi îşi personalizează debutul sau evoluţia bolii, fapt care impune şi medicului o pliere şi repliere terapeutică. Aceasta a fost şi ideea cuvântului introductiv care a deschis prezentările, unde am trecut în revistă definiţia şi aşteptările celor care încearcă să personalizeze: cercetători, practicieni, autorităţi.
   Desfăşurată în două săli în paralel, manifestarea a disecat rând pe rând afecţiuni mai mult sau mai puţin prevalente care presupuneau nuanţe diferite de abordare ieşite din tipare – tuberculoza pulmonară, bronşiectazii, BPOC, tabagism, cancer pulmonar, pneumonii comunitare şi nosocomiale, pneumopatii interstiţiale fibrozante, mucoviscidoză şi deficienţele de alfa 1 antitripsină.
   Fiecare sesiune a avut o ierarhizare a intervenţiilor care a presupus personalizări ale mecanismelor fiziopatogenice, ale diagnosticului şi terapiei. A fost singura standardizare impusă prezentatorilor. Audienţa afla concomitent de ce nu sunt acceptate unele ghiduri, de ce nu găsesc răspunsurile aşteptate acolo, ce medicamente noi au apărut, care sunt în testări experimentale şi care ar putea fi reacţiile aşteptate din partea pacienţilor. Nu s-a uitat cu această ocazie şi o evidenţiere a genotipurilor, a fenotipurilor şi endotipurilor pentru acele afecţiuni unde medicina a ajuns în această fază de aprofundare a patologiei. Din rândul temelor prezentate, remarc: „Fumatul: personalizare – femei vs.bărbaţi“ (Antigona Trofor), „Personalizarea mecanismelor patogenice în cancerul bronhopulmonar – Mutatia EGFR“ (Ruxandra Ulmeanu), „Mucoviscidoza – particularităţi de diagnostic şi tratament“ (Cristian Popa), „Vaccinarea antipneumococică – o cale de profilaxie ţintită“ (D. Vancea), „Aspecte clinice particulare în bronşiectazii“ (Constantin Marica), „Personalizarea diagnosticului în astmul bronşic“ (Doina Todea), „Personalizarea diagnosticului imagistic în BPOC“ (Gabriela Jimboreanu) etc. Lista celor care s-au evidenţiat este fără doar şi poate mult mai lungă, pentru lectori noutatea tematicii a fost concomitent o provocare şi un stimulent pentru a se autodepăşi.
   În paralel, independent şi poate nu întâmplător, a avut loc şi lansarea unui nou bronhodilatator – indacaterolul, o apariţie aşteptată pe piaţa românească după ani întregi de vid în domeniul medicaţiei adresate pacienţilor cu BPOC.
   Reuşita acestei conferinţe personalizate reprezintă dovada că avem nevoie de astfel de reuniuni, neîncorsetate în standarde şi protocoale. Ele ne încurajează să continuăm pe aceeaşi linie cu oferte generoase, unde aşteptăm şi alte specialităţi.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.