Newsflash
Diverse

Cardiologii români, spre mai multă vizibilitate pe plan european

de Dr. Cristian TEODORESCU - sept. 17 2015
Cardiologii români, spre mai multă vizibilitate pe plan european

Al 54-lea Congres Național de Cardiologie se va desfășura în perioada 17–19 septembrie 2015, la Centrul Internațional de Conferințe „Casino“ Sinaia. Cele 77 de sesiuni, cu doi moderatori și patru speakeri fiecare, presupun un număr de 462 de variabile care nu trebuie să se suprapună, motiv pentru care, dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, președintele Societății Române de Cardiologie (SRC), compară organizarea acestui eveniment cu echivalentul rezolvării cubului Rubik.

 
 
 
 

Cifrele necesare soluțiilor

 

     – Care este tema principală a congresului?
     – Tema principală a congresului este cardiologia, ca specialitate interdisciplinară, pornind de la faptul că mai toți pacienții pe care îi avem nu sunt pacienți cardiaci pur, ci sunt pacienți care au afecțiuni cardiovasculare combinate cu alte afecțiuni, sau prezintă factori de risc care aparțin altor specialități, de pildă pacient fumător – legat de pneumologie, pacient obez – legat de nutriție, diabet și boli metabolice, sau pacientul cu tulburări endocrine. Aceasta este tema principală și motivul pentru care avem 12 sesiuni interdisciplinare în trei zile de congres, realizate în colaborare cu alte societăți profesionale.

 

     – Care sunt principalele obiective pe care Societatea Română de Cardiologie și le-a propus cu ocazia acestui congres?
     – Obiectivele noastre pentru acest congres fac parte dintr-un program mai amplu, programul Societății de Cardiologie pentru intervalul 2015–2017, iar tema dominantă a acestui program este cardiologia aplicată. Am ajuns la un nivel al manifestărilor științifice și educative destul de bun în ultimii ani și ceea ce am considerat că ar trebui să facem mai mult este implicarea directă a SRC în politica de sănătate a României, în crearea de programe naționale menite să reducă incidența bolilor cardiovasculare și rata mortalității prin boli cardiovasculare în România. Prima cale este încercarea de a identifica problemele în patologia cardiovasculară la noi, ceea ce facem prin intermediul registrelor și avem în momentul de față vreo zece registre în curs de completare, iar pe baza datelor colectate vom veni cu soluții concrete de implementare de programe operaționale, în special alături de cei care au factorii de decizie, în speță Ministerul Sănătății și Ministerul Educației. Un astfel de program este programul național de tratament intervențional al infarctului miocardic acut, deschis în august 2010, un exemplu de cooperare între o societate profesională de cardiologie și factorul decizional (Ministerul Sănătății). A dus la reducerea mortalității intraspitalicești în decurs de trei ani și este programul cu cel mai mare succes din ultimii 25 de ani. Lui i se alătură contribuția pe care o vom aduce la programul de combatere a mortalității prin moarte subită în România. Astfel, a crescut semnificativ numărul de stimulatoare cardiace și defibrilatoare, țara noastră fiind până de curând foarte deficitară la acest capitol. Apoi, preocuparea noastră imediată se desfășoară pe două direcții: prevenția bolii cardiovasculare și cardiologia pediatrică.

 

     – Concret, cum sunt materializate aceste două direcții?
     – Din perspectiva cardiologiei pediatrice, facem eforturi pentru a pune pe picioare și a finaliza un registru de boli congenitale la copii. Încercăm să furnizăm ministerului cifre pe baza cărora să-și facă politica în acest domeniu. Pe partea de prevenție avem programe concrete pentru prevenirea principalilor factori de risc ai hipertensiunii arteriale, pentru combaterea sedentarismului, pentru lupta antifumat. Pentru fiecare am dezvoltat o aplicație. Încercăm, de exemplu, să popularizăm aplicația online pentru autodiagnosticul hipertensiunii arteriale, pentru ca toți românii să știe să-și măsoare singuri tensiunea arterială, să primească indicații până când se duc la doctor, pentru că, oricât de mare ar fi personalul medical, nu vom reuși să măsurăm tensiunea arterială a tuturor, dar oricine poate s-o facă singur.

 

     – Care sunt temele cele mai fierbinți în cardiologie la momentul actual, care vor fi dezbătute și în cadrul acestui congres?
     – Sunt probleme de cardiologie de vârf, în momentul de față s-au făcut pași foarte mari în imagistică și astfel de lucruri vor fi discutate, iar, pe de altă parte, s-au făcut progrese importante și în cardiologia intervențională, atât în ceea ce privește bolile coronariene, cât și aritmiile, și vom avea sesiuni dedicate acestor teme, cu colegi reprezentând nume foarte cunoscute pe plan internațional. O sesiune româno-israeliană va fi dedicată tratamentului intervențional în coagulopatii, vom avea o sesiune româno-italiană care va aborda la rândul ei coagulopatiile și intervențiile în aritmii.

 

     – Ce discuții începute la Congresul Societății europene de cardiologie vor continua la Sinaia?
     – La Londra au fost discuții între membrii boardului Societății europene de cardiologie și nu numai, pentru dezvoltarea participării la registrele europene comune. Există un registru de boală cardiacă ischemică stabilă în care este cuprinsă și România, avem un studiu care va fi desfășurat în infarctul miocardic acut și cursuri organizate în România de SRC cu figuri importante din Societatea europeană de cardiologie, cursuri de educație care continuă o tradiție instalată în urmă cu doi-trei ani.

 

     – Ce invitați din partea Societății europene de cardiologie veți avea și în ce vor consta sesiunile de lucru la care participă aceștia?
     – Avem două sesiuni importante cu Societatea europeană de cardiologie, una dedicată infarctului miocardic acut, la care vor participa vicepreședintele Societății europene de cardiologie, prof. Dan Atar (Norvegia), prof. Frans Van de Werf (Belgia), prof. Dariusz Dudek (Polonia). A doua sesiune este legată de participarea României la registrele europene, ocazie cu care vor fi prezentate rezultate extrase din registrele europene pe pacienții introduși din România, deci despre situația României. Această sesiune este coordonată de prof. Aldo Pietro Maggioni (Italia). Un alt invitat important, care va susține conferința inaugurală a congresului, este prof. Gregory Lip din Marea Britanie. Vom avea și sesiuni comune cu societățile de profil din Ungaria, Israel și Italia.

 

Un viitor pol al cardiologiei europene

 

     – Anul acesta au apărut o serie de noutăți printre care acreditarea din partea European Board for Accreditation in Cardiology, cu 17 puncte de educație medicală continuă.
     – Am făcut eforturi pentru acreditare pentru că acest congres al SRC este cel mai mare din sud-estul Europei și încercăm să vedem dacă ar putea să devină nu doar un congres cu participare internațională, dar și un congres internațional, pentru că vrem să facem un pol al cardiologiei europene în această zonă a Europei. Este important pentru că această zonă este puțin văduvită din punctul de vedere al atenției acordate de societatea europeană. Acest pol este necesar și pentru susținere reciprocă în cadrul forurilor europene. România, spre exemplu, ca număr de membri ai Societății europene, este pe locul al 15-lea, din cele 46 de țări, deci în prima treime. De aceea încercăm să transformăm acest congres într-unul internațional, cu acreditare europeană, și să vedem dacă în viitorul apropiat colegii din țările vecine, mai ales cei tineri, vor avea interesul să trimită lucrări și să participe la congresul nostru cu abstracte, iar lucrul acesta să transforme congresul într-unul internațional.

 

     – Care sunt celelalte noutăți ale congresului?
     – Ceea ce este nou și foarte important este modul în care încercăm să fim în top cu organizarea și cu educația medicală pe termen lung. Astfel, sesiunile din sala principală vor fi înregistrate audio-video, o primă încercare am făcut-o la Sibiu și a fost cu un succes deplin, la Conferința grupurilor de lucru, iar în 24–48 de ore toate aceste sesiuni vor putea să fie vizualizate de colegi, indiferent de specialitate, pe site-ul nostru. La Sinaia vom face interviuri cu personalități importante ale cardiologiei, care vor fi de asemenea postate pe cardioportal.ro, iar cei care se vor ocupa nu sunt alții decât membri ai clubului tinerilor cercetători, deci medici tineri pe care i-am făcut jurnaliștii noștri. Posterele vor fi electronice, afișate pe plasme, și pentru prima dată vom avea sesiune de poster forum, în care vor fi discutate posterele cele mai importante, care vor fi premiate de o comisie specializată. Ca mod de organizare suntem imediat în spatele conceptului de organizare a Congresului european, care în momentul de față este cel mai bun.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe