Newsflash
Diverse

Cât de sănătos este Moș Crăciun?

de - dec. 24 2021
Cât de sănătos este Moș Crăciun?

Taaare bine ar fi dacă Moșu’, înainte să pornească în călătoria-record din noaptea de Ajun, ar trece pe la un concierge doctor sau pe la medicul de familie.

mosChiar dacă nu îl supără nimic fizic, Moșul ar trebui să respecte recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, întemeiată pe rezultatele studiilor care arată eficienţa acestor măsuri preventive, respectiv, ca toţi oamenii, începând cu vârsta de 50 de ani, să meargă anual la medic pentru evaluarea stării generale de sănătate.

Iată ce ar trebui să includă această evaluare:

1. Anamneza cu privire la istoricul medical personal, istoricul medical familial, stilul de viaţă (fumat, regim alimentar, consum de cafea, de alcool, exerciţiul fizic);

2. Examenul fizic obiectiv pe aparate și sisteme, inclusiv măsurarea tensiunii arteriale și a alurii ventriculare;

3. Efectuarea de investigaţii.
Investigaţiile ar trebui să cuprindă:
- analize de laborator: hemoleucogramă, glicemie, creatinină, acid uric, colesterol total, colesterol HDL, colesterol LDL, trigliceride, TGO, TGP, GGT, TSH, calciu, feritină, PSA, examen sumar de urină;
- electrocardiogramă;
- ecografie abdomen general;
- ecografie tiroidă;
- colonoscopie;
- osteodensitometrie (>60 ani);
- chestionar MMS (>65 ani).

La final, se face un control, cu rezultatele investigaţiilor și cu concluzii diagnostice și terapeutice, dacă este cazul.

Când sănătatea Moșului „scârţâie”

În situaţia în care pe Moș Crăciun îl mai și supără câte ceva, cu atât mai abitir este de neamânat această evaluare.

PROBLEME ARTICULARE. Poate că îl dor articulaţiile și crede că frigul și bătrâneţea sunt de vină, caz în care, pe lângă consultaţia fizică, medicul va recomanda investigaţii suplimentare: radiografie, RMN regional, factor reumatoid, ANA etc. Sau poate că a avut vreo fractură apărută spontan, caz în care este nevoie de osteodensitometrie, dar și de dozarea 25 OH vitaminei D.

PROBLEME DIGESTIVE. În cazul în care are perioade dese de constipaţie, alternând cu diaree sau are sângerări rectale, se recomandă o colonoscopie. Dar, dacă îl tot doare burta deasupra buricului și crede că doar nu digeră bine, lista investigaţiilor trebuie completată cu endoscopie digestivă superioară și ecografie abdominală.

Dacă nu mai mănâncă alimente de origine animală, la lista de analize se adaugă dozarea de vitamina B12, sideremia și feritina. Iar dacă, dimpotrivă, îi place carnea dimineaţa, la prânz și seara, trebuie verificate acidul uric, folaţii și făcut, obligatoriu, un examen sumar de urină.

PROBLEME CARDIACE. Poate că pe Moș îl doare în piept când este frig sau când sacul este plin și greu. În acest caz, e nevoie de consult la Cardiologie, ECG, ecografie cord +/- test de efort și, eventual, coronarografie.

PROBLEME DERMATOLOGICE. Dacă la examenul clinic, medicul vede și leziuni cutanate, va recomanda un consult dermatologic și efectuarea unei dermatoscopii, eventual și a unei biopsii din leziunile suspecte.

PROBLEME NEUROLOGICE. Moșul va trebui să completeze un chestionar MMS dacă a început să uite sau să încurce numele copiilor și dorinţele lor.

PROBLEME RENALE. Iar dacă este nevoit să oprească des renii, să sară din sanie și să se grăbească spre prima baie – of, prostata! –, va fi cazul unui consult la Urologie, ecografie de prostată și dozarea PSA.

Ehh, și, după toate astea, cum să-i spui Moșului că frigul polar e prea frig, că tumbele pe horn o să-l ameţească rău sau că gustatul bucatelor și tăriei în perioada sărbătorilor o să-i înfunde arterele, umfle articulaţiile și o să-i strice ficatul?! Mai important este să-l ajute ochii și vadă bine în catastiful cu numele copiilor cuminţi, să rămână vesel și să ne spună ho-ho-ho în fiecare an.

Iar voi, cei care aţi ajuns la vârsta la care aţi putea interpreta rolul Moșului sau al soţiei lui pentru nepoţi sau pentru copiii prietenilor, nu ezitaţi să treceţi anual printr-o evaluare atentă a stării de sănătate, la medicul de familie sau la un concierge doctor, pentru a avea mereu sărbători liniștite.

Dr. Marinela Stănculete

Citiți și: Moș Crăciun și echipa lui

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe