Newsflash
Diverse

Cel mai mare congres de cardiologie din lume

de Prof. dr. Mircea CINTEZĂ - oct. 16 2015
Cel mai mare congres de cardiologie din lume

     Anul acesta, Societatea europeană de cardiologie (ESC) și-a ținut congresul la Londra, capitala UK, cum le place britanicilor să prescurteze numele Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. Datele au fost 29 august – 2 septembrie. De mult suspectez că poziționarea congresului anual al ESC la sfârșit de august este menit să permită participanților să atașeze reuniunii, înainte sau după, câteva zile de vacanță prin Europa. Nu poate fi decât binevenită această intenție (sau coincidență), prin comparație cu celelalte două congrese de cardiologie cu rezonanță mondială, cele americane. Unul este în noiembrie, lună posomorâtă și care nu îndeamnă decât la știință și, poate, la un muzeu sau un concert, iar celălalt în martie, când în zona temperată sunt de admirat doar ghioceii și forsițiile. Pe când în preajma lui „sweet September“... câte destinații de vis din zona europeană pot fi văzute sau revăzute, mângâiate de un cer senin și de un paradis al florilor!

 

De ce să participi?

 

     După toate calculele, a fost al 37-lea congres al ESC, dar nimeni nu mai pomenește – de câțiva ani – numerotarea acestor congrese. Este suficient să ne bucurăm că este cel mai mare congres de cardiologie din lume, unul din cele mai mari – dacă nu cel mai mare congres medical (depășit poate, la concurență, de congrese de imagistică medicală) – și probabil al doilea cel mai mare congres al tuturor științelor, după cele de tehnologie a informației. Într-adevăr, la Londra au fost 32.773 de participanți, față de puțin peste 30.000 la congresul precedent, la Barcelona, în 2014. Din România au fost peste trei sute de participanți, iar Societatea Română de Cardiologie a avut, ca în fiecare an, stand propriu. Ambele congrese americane, cel organizat de American College of Cardiology primăvara și cel organizat de American Heart Association toamna și-au schimbat denumirea din congres în scientific sessions. Evident, nu recordul de participanți contează, ci bogăția de cunoștințe și impresii cu care aceștia revin la viața lor cotidiană, profesională și, de ce nu, personală. Din acest punct de vedere, congresele europene sunt ireproșabile.
     De ce ar dori un cardiolog să participe direct la un congres? Este evident că nu poți participa decât la câteva din miile de sesiuni științifice prezente la fiecare din aceste reuniuni. Le alegi pe cele din sfera ta de interes. Dar și câteva din cele ce promit să arate progrese recente ce vor sparge barierele meseriei. La aceste sesiuni vorbesc cei ce duc medicina și cardiologia înainte. De exemplu, la o sesiune dedicată tinerilor cercetători aflați în competiție pentru un mare premiu, a participat și a vorbit tuturor – tinerilor în primul rând – Elizabeth Blackburn, câștigătoare a Premiului Nobel pentru fiziologie și medicină în 2009 pentru descoperirea și descrierea rolului telomerilor. Aceștia sunt constituenți ai părții terminale a ADN și contribuie crucial la procesul de îmbătrânire a celulelor, dar și la alte probleme cum ar fi, în mod aparent surprinzător, prezența depresiei. Discuțiile de la sfârșitul conferinței au fost pline de substanță și, de ce nu, pline de emoția descrierii unei vieți științifice începute în îndepărtata Tasmanie din Australia și continuată azi cu strălucire în prestigioasa Universitate Berkeley din California.
     Esența participării directe la un astfel de congres este implicarea în discuțiile de la sfârșitul unor sesiuni care te interesează. Modul în care explică lucrurile neclare cei ce răspund la întrebări nu poate fi reprodus la fel de convingător în niciun material informativ. Alături de cufundarea în atmosfera generală științifică de mare emulație, alături de posibilitatea de a te întâlni direct cu vechi prieteni, cunoștințe, maeștri, întâlniri la care de multe oriPalatul Congreselor este situat într-o veche arie portuară apar germenii unor noi proiecte, participarea directă oferă dimensiunea emoțională pe care niciun mijloc de comunicare electronică nu o permite. Fără dimensiunea de emoție care stimulează imens resursele sufletești de energie, viața noastră profesională ar fi searbădă și, probabil, mult mai puțin eficientă.
     Revenind la cifre și date, congresul a acceptat peste 4.500 de lucrări pentru a fi prezentate oral sau poster, au fost comunicate pentru prima dată rezultatele a 18 studii clinice și a 20 de studii de registru. Deosebit de interesante au fost posterele comentate. Fiecare autor prezenta conținutul în cinci-șase diapozitive, apoi era bombardat de întrebări și comentarii de la ceilalți participanți, cu toții experți sau doar interesați de tema sesiunii respective. Din nou, un astfel de moment lămuritor pentru multe întrebări nu poate fi obținut prin mijloacele electronice de comunicare.
     Dar mijloacele electronice au rolul lor major. ESC are în prezent un site excepțional pentru diseminarea gratuită a datelor științifice ale fiecărui congres. Site-ul ESC Congress 365 reia toate temele importante de la reuniunea de anul acesta, dar și de la congresele precedente apropiate în timp. ESC pune, de asemenea, la dispoziție gratuit toate ghidurile de practică medicală. Există numeroase înregistrări video cu conferințe semnificative.
     Problema principală a medicului rămâne una singură. Cea general valabilă pentru întreaga societate de azi: să știi să alegi. Și, mai ales, să știi să te oprești la timp din alegeri. Altfel, îți vei petrece tot timpul alegând și nereușind să duci ceva până la capăt. Participarea directă la congres te ajută substanțial, prin audierea marilor conferințe, prin ascultarea părerilor exprimate la discuții, să știi să alegi.

 

Noile ghiduri

 

     La congresul din 2015 au fost prezentate cinci noi ghiduri ale ESC: de aritmii ventriculare și moarte subită cardiacă, de infarct miocardic acut fără supradenivelare de ST, de hipertensiune pulmonară (HTP), de endocardită infecțioasă, de boli pericardice. Acestea, ca de altfel toate ghidurile ESC, sunt prezente în întregime gratuit pe internet, multe însoțite de foarte folositoare sinteze pe seturi de diapozitive.
     Este greu de rezumat în câteva cuvinte noutatea din fiecare ghid. Ele trebuie parcurse cu atenție, învățate chiar, căci constituie esența activității zilnice a fiecărui practician. Aș menționa atenția cu care se recomandă folosirea colchicinei în tratamentul pericarditei idiopatice, prezentarea unor terapii noi în HTP, care trebuie totuși conduse în centre specializate, sau obligativitatea folosirii cardiologiei intervenționale în toate cazurile de infarct miocardic acut non-ST, ceea ce ar trebui să conducă la un program adecvat și în România pentru astfel de cazuri.

 

Studiile clinice

 

     Rezultatele a 18 noi trialuri clinice au fost comunicate la Londra. Chiar dacă niciunul nu va fi probabil bornă de hotar în evoluția cardiologiei, noutăți există totuși. De exemplu, în tratamentul hipertensiunii pulmonare (sitaxentan, macicentan, selexipag), în tratamentul insuficienței cardiace (ularitide, CD-NP), în domeniul anticorpilor monoclonali (alirocumab pentru LDL-C, gevokizumab în reducerea proteinei C reactive). Aceste exemple sunt validate la om pe loturi mici și ar putea intra curând în practica medicală de rutină.

 

Cardiologia fundamentală

 

     Adevăratele noutăți din acest an par să apară în științele biologice de bază cu aplicație în cardiologie. Kay-Tee Khaw, profesoară la Cambridge, arată că, în prezent, 93 de gene umane sunt cercetate în legătură cu influența lor în susceptibilitatea la boli cardiovasculare (sau relativa rezistență la factori de risc) și reacția individului la tratament (pozitivă sau negativă). Medicina personalizată, numită medicina de precizie, care ia în calcul genetica individului în raport cu factorii de risc și cu reacția la tratament a fost din nou evidențiată ca medicina viitorului apropiat, în contrast cu medicina bazată pe dovezi de astăzi, care este doar o medicină statistică.
     Terapia genică, din ce în ce mai aproape de aplicare în clinică, a fost comunicată cu rezultate preliminare în terapia insuficienței cardiace, a hipertensiunii pulmonare sau chiar a unor cardiomiopatii familiale.

 

Cardiologia clinică

 

     Rezultate clinice numeroase au fost prezentate în comunicări sau discutate în conferințe. Este evident că pot fi amintite aici doar puține subiecte, dar orice temă de interes poate fi căutată și studiată pe ESC Congress 365, portalul pe care sunt prezentate permanent și cu acces liber, ca text, diapozitive sau video, rezultatele cercetărilor principale prezentate la ultimele cinci congrese ESC, inclusiv cel din 2015.
     Aș începe prin a aminti o foarte interesantă controversă. W. Doehner (Berlin) a susținut că, în unele ocazii, obezitatea ușoară este dovedită a nu fi factor de risc cardiovascular, ci, dimpotrivă, factor de protecție! Ar exista o curbă U a greutății ca factor de risc, cu punctul cel mai favorabil la un index ponderal de 25 și câteva unități dedesubt, dar și deasupra. Mai departe de această zonă, deviația ponderală (fie în plus, fie în minus) ar deveni periculoasă din punct de vedere cardiovascular. Dan Gaiță, compatriotul nostru din Timișoara s-a opus, afirmând că obezitatea trebuie întotdeauna privită ca un pericol.
     În domeniul tratamentului dislipidemiilor, a existat ipoteza că, de fapt, succesul evident al tratamentului cu statine s-ar datora nu doar scăderii masive a LDL-C, ci, mai ales, reducerii concomitente a inflamației, indiferent ce statină folosim. H. Drexel (Feldkirch, Austria) combate această teorie, arătând că reducerea recentă a LDL-C cu alte produse, cum ar fi anticorpii monoclonali are același efect protector cardiovascular ca statinele, fără a influența însă inflamația.
Congress ladies     În domeniul clinicii sindroamelor coronariene acute se pune din ce în ce mai mult accent pe identificarea imagistică clinică a instabilității plăcii de aterom ca principal declanșator (trigger) al evenimentului acut. Așadar, nu mărimea obstrucției – pe care o folosim acum ca semn surogat al pericolului – este semnul major de diagnostic în riscul de accident acut coronarian. Identificarea corectă a instabilității ar putea conduce la obiectivul visat, dar neatins, al prevenirii în timp real și corect a evenimentelor trombotice acute.
     Maria Radu (Copenhaga) a analizat avantajele și dezavantajele ultrasonografiei intravasculare, a tomografiei de coerență optică și a spectroscopiei de infraroșu. Ca o concluzie, în prezent am putea identifica precis placa instabilă cu iminență de producere a trombozei doar combinând informațiile date de cele trei tehnici imagistice. Un cateter care să le cuprindă pe toate nu poate fi însă imaginat. De aceea, rafinarea informațiilor obținute de la fiecare în parte ar putea conduce la soluția mult așteptată.
     În domeniul fibrilației atriale (FA), mult așteptatele progrese de rafinare a tehnicii de ablație nu au dat în prezent rezultatele așteptate. În schimb, L. Di Biase (New York) a arătat că izolarea (ablația) apendicelui auricular a avut aproape aceeași eficiență ca izolarea venelor pulmonare în prevenție, dublând rata de non-apariție a fibrilației atriale față de lotul martor. El deduce că un trigger semnificativ pentru FA se găsește probabil și în alte regiuni decât cea a venelor pulmonare, una din aceasta fiind apendicele auricular.
     În domeniul hipertensiunii arteriale sistemice s-a accentuat mesajul că unul dintre cele mai bune antihipertensive, prea puțin utilizat astăzi, este spironolactona. Medicament pe cât de ieftin, pe atât de eficient, reduce TA în numeroase cazuri de HTA rezistentă la tratamentul combinat cu alte trei medicamente. Astăzi nu se mai admite punerea diagnosticului de HTA rezistentă decât dacă TA a rămas ca atare crescută după ce s-a asociat spironolactona la tratamentul combinat precedent.
     În domeniul insuficienței cardiace, o nouă abordare interesantă își face loc în clinică. Stimularea miocitelor în telesistolă, când ele sunt refractare la contracție, ar produce în schimb o „încărcare“ a lor cu energie, folositoare la următoarea contracție, fără a produce prin aceasta o scădere generală a rezervei de energie. G. Hasenfuss (Göttingen) a arătat că aceasta ar putea fi noua metodă de stimulare prin aparat pentru bolnavii cu insuficiență cardiacă și QRS îngust, care nu beneficiază de resincronizare.

 

Poluarea și bolile cardiovasculare

 

     Tema simbolică din acest an a congresului a fost relația dintre poluare și bolile inimii și vaselor – „Environment and the Heart“. Încă din 2012, Organizația Mondială a Sănătății atrăgea atenția că poluarea ar putea fi responsabilă de a opta parte a deceselor mondiale, fie prin boli pulmonare, fie prin cancer, fie chiar prin boli cardiovasculare. La ESC 2015 au fost peste o sută de subiecte dedicate poluării implicate în bolile de inimă. OSala de postere comunicare interesantă a fost a lui D. Newby (Edinburgh), care a reluat o analiză mai veche, din studiul Womens Health Initiative, cu peste 65.000 de participante, privind efectul cardiovascular al diverșilor poluanți. Dioxidul de sulf, dioxidul de azot, oxidul de carbon sau ozonul nu au avut un efect semnificativ. În schimb, nanoparticulele, acele particule sub 2,5 micrometri, inhalate în condiții experimentale, au produs ischemie miocardică la proba de efort și au scăzut puterea fibrinolitică a sângelui. Ca o tristă coincidență, o lună mai târziu a apărut imensul scandal al trucării gradului de poluare dată de unele automobile Diesel, ale căror emisii sunt de nanoparticule.
     Aș vrea să închei într-o notă optimistă. La începutul lui 2015, în ediția tipărită a European Heart Journal, a fost publicat Expert position paper on air pollution and cardiovascular disease, un fel de ghid al experților europeni privind efectele cardiovasculare ale poluării. Citind cu atenție acest articol, vom regăsi rolul medicului în educație, prevenție și tratament și puncte de vedere optimiste privind posibilitățile de rezolvare medicală și non-medicală în raport cu acest nou factor de risc cardiovascular. Sunt convins că aceste măsuri trebuie – și vor fi – luate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe