Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  Evenimente  »  Diverse

Cel mai mare congres de pneumologie

Viața Medicală
Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN joi, 31 octombrie 2013
Deşi urmează unei alte manifestări de excepţie, congresul ATS (American Thoracic Society), şi deşi expansiunea americană pe continentul european începe să fie din ce în ce mai vizibilă în dorinţa de a acapara şi monopoliza tot ce înseamnă pneumologie pe mapamond, liderii europeni îşi continuă parcursul tradiţional anual al Societăţii Europene de Pneumologie (ERS) prin organizarea cu regularitate a acestor manifestări. În 2013, gazda congresului ERS a fost pentru a treia oară Barcelona, oraşul unde s-a născut „Archivos de Tisiologia“, prima revistă de pneumologie spaniolă şi unde a fost fondată Societatea de Pneumologie şi Chirurgie Toracică Spaniolă (SEPAR). Participarea a fost pe măsură – peste 16.000 de înscrişi, fiind în final cel mai mare congres mondial despre activităţile în domeniul pneumologiei.
A fost o reuniune cu multiple oferte şi noutăţi, din care merită să fie amintite: actualizarea „Cărţii Albe“ lansată cu această ocazie, ce rămâne o oportunitate unică de eficientizare a avertizărilor legate de bolile respiratorii prin actualizările aspectelor epidemiologice, profilactice, clinice şi educative; sesiunile comune cu reviste cunoscute incluse în program (ERR, JAMA, Lancet, NEJM) sau cu alte asociaţii profesionale (ELF, OMS, SEPAR, ALAT). La capitolul „Ofertă ştiinţifică“ am remarcat prezenţa unui program educaţional variat, cu 20 de cursuri de perfecţionare, 13 întâlniri de tipul „meet the expert“, şase seminarii matinale, nouă workshopuri educative şi, bineînţeles, examinarea anuală de „Medicina respiratorie a adultului şi copilului“, în cadrul programului Hermes. La acestea s-a adăugat şi „Simulatorul de ventilaţie non-invazivă“. Şcoala ERS şi-a adus contribuţia prin proiecte care s-au bucurat de atenţia auditorului: lansarea resurselor de e-learning, ameliorarea site-ului ERS, extensia seriei de cărţi publicate cu cea de medicină respiratorie pediatrică, cele şapte cursuri de „state of the art“, cele şase cursuri  de iniţiere în diferite teme practice, modulele interactive de înaltă ţinută, producţia de demonstraţii video legate de procedee medicale performante etc.
În structura congresului au intrat, ca de obicei, acele sesiuni tradiţionale pe teme de vârf  ca: deficitul de alfa 1 antitripsină, noi frontiere în bronhoscopie, căile aeriene mici în astmul bronşic etc. S-au bucurat de un larg interes simpozioane cu teme precum: ventilaţia de lungă durată la domiciliu, viitorul pneumopatiei interstiţiale idiopatice, noi recomandări ATS-ERS pentru testul de provocare bronşică, tumorile pulmonare, bolile induse de mediu etc. Interesante au fost şi întâlnirile de lucru pe grupuri de interese, toate şi cu participare românească. Aici s-au discutat politici şi strategii viitoare la TbPanNet, la şedinţa COPD Audit, la sesiunile reprezentanţilor naţionali GOLD şi GINA etc.
Delegaţia românească a participat cu peste 20 de postere, comunicări orale, iar cinci colegi au fost moderatori la sesiuni de comunicări orale, postere sau sesiuni majore. Am fost prezenţi, ca în fiecare an, cu două standuri – al Societăţii Române de Pneumologie şi al unui ONG de foşti pacienţi de tuberculoză – la „National Village“ din incinta congresului.
Barcelona s-a dovedit un oraş primitor, o gazdă perfectă, iar congresul o minunată oportunitate pentru schimburi de informaţii între reprezentanţii diverselor ţări.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.