Newsflash
Diverse

Chirurgia cardiovasculară este finanţată suboptimal

de Dumitru ŞERBAN - sept. 19 2014
Chirurgia cardiovasculară este finanţată suboptimal

Devenit o tradiţională întâlnire anuală a specialiştilor în domeniile chirurgiei cardiovasculare, anesteziei şi terapiei intensive, cardiologiei, cardiologiei intervenţionale, circulaţiei extracorporale, al zecelea Congres naţional de chirurgie cardiovasculară se va desfăşura în perioada 18–21 septembrie 2014, la Iaşi. Ca la fiecare ediţie, manifestarea va permite schimbul de idei şi împărtăşirea experienţei profesionale proprii între reprezentanţi ai centrelor de chirurgie cardiovasculară din ţară, dar şi din afara graniţelor. Specialiştii vor prezenta rezultatele muncii de cercetare şi practicii din domeniul chirurgiei cardiace şi vasculare. La această ediţie sunt invitaţi medici nefrologi, infecţionişti şi diabetologi, cu care se vor discuta probleme legate de infecţii în chirurgia cardiovasculară, patologia renovasculară şi implicaţiile diabetului zaharat în patologia cardiovasculară. Despre toate acestea, dar şi despre situaţia sistemului medical românesc în ceea ce priveşte intervenţiile cardiochirurgicale, am discutat cu prof. dr. Grigore Tinică, preşedintele Societăţii Române de Chirurgie Cardiovasculară (SRCCV) şi al manifestării.  

Care sunt invitaţii con­gre­sului de anul acesta? Ce noutăţi va aduce el faţă de ediţiile anterioare?
Societatea Română de Chirurgie Cardiovasculară a luat fiinţă înainte de 1989, primul  preşedinte a fost prof. dr. Ioan Pop de Popa şi prima manifestare a avut loc la Bucureşti în 1987, dar acum zece ani societatea a căpătat personalitate juridică şi a fost condusă de prof. dr. Vasile Cândea; de la această dată, am început să calculăm şirul evenimentelor. Amintim şi simpozionul dedicat hiperten­siunii pulmonare şi ventriculului drept, dar şi urgenţelor coronariene, desfăşurat anul trecut la Chişinău, pentru că SRCCV, din punct de vedere ştiinţific şi profesional, a unit Republica Moldova cu România. Aşadar, colegii de peste Prut, chirurgi cardiaci şi cardiovasculari, sunt membri cu drepturi depline ai acestei societăţi, iar ea este asociată la Societatea Europeană de Chirurgie Cardiovasculară. Societatea noastră are aproximativ 200 de membri şi la congresul precedent au fost peste 700 de participanţi. Am schimbat conceptul de reuniuni ştiinţifice profesionale axându-ne şi pe probleme interdisciplinare, invitând cardiologi, respectiv anestezişti care activează în medicina cardiovasculară. Anul acesta vor fi prezenţi şi infecţionişti, deoarece avem puncte comune cu ei prin tratarea endocarditei; în acest context, vom avea un workshop comun. Pe lângă aceştia, vor fi şi medici de familie, cu care vom discuta probleme de pregătire a pacienţilor pentru intervenţiile chirurgicale, de tratament şi de urmărire a acestora după intervenţii chirurgicale. Ca şi anul trecut, vom avea simpozionul dedicat asistenţilor medicali şi asistentelor care lucrează în domeniul cardiovascular. Vor fi mulţi oaspeţi de peste hotare, din SUA, Marea Britanie, Grecia, Germania, Franţa, Italia, Polonia, Rusia, Republica Moldova, Turcia, Siria.
 
Chirurgii cardiovasculari români sunt pregătiţi corespunzător?
– Din punct de vedere profesional, sunt foarte bine pregătiţi şi cotaţi, atât în România, cât şi peste hotare. O parte din lucrări vor fi susţinute de chirurgi care lucrează în afara graniţelor, originari din România. Pe de altă parte, că medicii noştri sunt bine pregătiţi o demonstrează dorinţa altor specialişti din Europa şi nu numai de a fi prezenţi la acest congres. După 1989 s-a şters decalajul de pregătire profesională dintre chirurgii cardiovasculari români şi cei străini. Mulţi s-au specializat în afara graniţelor, unii au creat colaborări cu chirurgii din străinătate, iar spitalele româneşti, mai ales institutele de boli cardiovasculare au fost dotate cu aparatură de înaltă performanţă, similară celei din Occident.

 

– De ce în România sunt doar două centre în care se realizează transplantul de cord?
Transplantul cardiac la noi a început în 1999, realizat de dr. Şerban Brădişteanu (Bucureşti) şi apoi realizat de prof. dr. Radu Deac (Târgu Mureş). Institutul de la Iaşi şi-a deschis porţile în anul 2000 şi, ulterior, s-au pus restricţii în ceea ce priveşte transplantul cardiac şi au fost desemnate numai centrele care, în momentul respectiv, făceau astfel de operaţii. Restul nu au mai putut intra în acest program din motive financiare, pentru că sunt operaţii extrem de scumpe şi s-au pus condiţii dure pentru a intra în program. Şi în alte ţări, transplantul cardiac se efectuează numai în anumite centre universitare, pentru că operaţiile sunt foarte scumpe. Când am făcut pregătirea în Belgia (ţara cu cel  mai mare număr de intervenţii chirurgicale cardiace la milionul de locuitori), în anul 1998, erau 28 de centre de chirurgie cardio-toracică, dar numai câteva aveau atribuţiile de a face transplant cardiac şi transplant pulmonar.

 

– Cum este finanţarea serviciilor de chirurgie cardiovasculară?
În România, este suboptimală. Cu cât efectuezi mai multe intervenţii chirurgicale complexe, cu atât pierderea pentru spital este mai mare, deoarece tarifele şi costurile pentru manevrele specifice sunt inadecvate. Costul intervenţiei este mult mai mare decât tariful pe care ni-l propune CNAS. Este foarte bine că avem unele programe de boli cardiovasculare care compensează, într-o oarecare măsură, acest decalaj. Dar nu-l compensează suficient, iar spitalele trebuie să facă rezerve din alte activităţi medicale mai profitabile pentru a efectua aceste intervenţii chirurgicale. De aceea, milităm pentru o abordare mai atentă din partea Ministerului Sănătăţii şi a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în ceea ce priveşte finanţarea chirurgiei cardiovasculare.

 

– Care este costul unor astfel de intervenţii?
La Iaşi putem realiza intervenţii endovasculare sau endoprotezări, dar nu sunt decontate de CNAS şi, atunci, ori rişti „să dai o gaură“ în bugetul spitalului efectuând o astfel de intervenţie, ori pui pacientul pe drumuri către un spital privat. O treime din pacienţii care necesită protezare valvulară aortică, de exemplu în Germania, beneficiază de procedeul TAVI, de implantare de valvă aortică transcateter. De obicei, se face la pacienţi vârstnici şi cu multe morbidităţi, la care intervenţia chirurgicală clasică este prohibitivă şi atunci pacienţii rămân numai pe tratamentul medicamentos, cu speranţă de viaţă limitată. Cu acest tip de tratament, speranţa de viaţă creşte, iar intervenţia chirurgicală este miniinvazivă, cu mai puţine riscuri pentru pacient. În ţara noastră, se poate face numai episodic şi costă foarte mult. O intervenţie chirurgicală pe cord deschis, cu tot cu programul de boli cardiovasculare şi cu decontarea de la CNAS, ajunge la 2.500–3.500 de euro, dar în realitate costă mai mult. Aceeaşi intervenţie în ţările vest-europene ajunge la 40.000 de euro, în ţările foste socialiste, precum Croaţia, decontarea este de 11.000 de euro, în Slovenia – 17.000 de euro, în Marea Britanie – 30.000 de lire, în SUA – 65.000 de dolari. Când am întreprins demersurile pentru a creşte tarifele pentru astfel de intervenţii, mulţi mi-au spus că salariile personalului medical sunt mult mai mari în ţările respective. În institutul nostru, salariul medical reprezintă 35–36% din costul procedurii, restul constituie materialele sanitare, medicamentele, implantabilele, dispozitivele; aceste dispozitive sunt cumpărate din Occident, România nu le produce.

 

– Ce aşteptări aveţi de la acest eveniment?
Fiecare întâlnire a specialiştilor din orice domeniu este un pas înainte. În câteva zile faci cunoştinţă cu foarte multe procedee, noutăţi, tehnici operatorii, tipuri de abordare a pacientului, din diferite ţări. Prin interacţiunea dintre diferite concepte profesionale, chirurgicale, tehnologice, se găsesc noutăţi care pot fi implementate în mai multe centre odată. Comunicarea între specialişti din culturi diferite este foarte bună. Lumea care circulă învaţă mai mult, cea care stă pe loc nu progresează.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe