Newsflash
Diverse

Chirurgia de urgență se pregătește pentru ce e mai rău

de Stud. Lavinia IFTENE - iun. 29 2017
Chirurgia de urgență se pregătește pentru ce e mai rău

Peste o mie de specialiști civili și militari din domeniul chirurgiei de urgență au participat, în perioada 7–9 mai, la cea de-a 18-a ediție a Congresului european de traumă și chirurgie de urgență „ECTES 2017”. Manifestarea, găzduită de Capitala țării noastre, a fost organizată de Societatea europeană de traumă și chirurgie de urgență (ESTES) în parteneriat cu Societatea Română de Chirurgie (SRC) și Societatea Română de Traumă și Chirurgie de Urgență (SRTCU).

 

 

     ECTES 2017 a adus laolaltă aproape o sută de personalități medicale din peste 87 de țări din Europa, Africa de Sud, SUA, Orientul Mijlociu și Îndepărtat, care au venit cu noutăți relevante pentru domeniile traumatologiei și chirurgiei de urgență. „Acest congres (...) conturează o imagine de ansamblu prin care am căutat să cunoaștem diversitatea, maniera de atitudine, performanțele tehnologice ale momentului, cum să ne pregătim tinerii și, poate cel mai important, cum să devii un bun partener”, a arătat prof. dr. Mircea Beuran, președintele congresului. El mai spune că atât urgențele cât și politrauma nu sunt apanajul unui singur medic, ci al unei întregi echipe: „Prin preocuparea de a onora acest congres și prin puterea de a arăta performanțele de acasă am reușit să ne apropiem ușor unii de alții, modelând astfel un nucleu de oameni actualizați la 2017, cu o deschidere internațională”.
     Jonathan Tilsted (Marea Britanie), președinte, până la acest congres, al Societății europene de traumă și chirurgie de urgență, aprecia că manifestarea științifică de la București a oferit o perspectivă integrativă asupra traumatologiei și poziției chirurgului în acest domeniu: a celui care lucrează în condiții cu mult diferite față de cele obișnuite ale sălii de operație clasice, chiar în iminența dezastrelor și a catastrofelor omenești. Participanților li s-a oferit oportunitatea de a asista la peste o sută de sesiuni privind managementul dezastrului și al politraumei, accesul la 26 de sesiuni plenare și posibilitatea de a dezbate sau comenta peste 450 de postere științifice.
     Congresul a coincis, de asemenea, cu aniversarea a peste zece ani de activitate a ESTES, prin această ediție marcându-se notorietatea uneia dintre cele mai puternice influențe academice din domeniul chirurgiei mondiale. Printre principalii invitați din străinătate s-au aflat prof. dr. Abe Fingerhut (SUA), specialist în patologia translațională a cancerului gastric, respectiv prof. dr. Christian Krettek (Germania), care au susținut două sesiuni dedicate fondatorilor societății, Sten Lennquist și Otmar Trentz. „Fondarea ESTES reprezintă răspunsul medical european apărut din cauza existenței amenințărilor actuale cu caracter catastrofal, dorința de reducere a consecințelor și pierderilor umane majore. Acest răspuns se bazează pe un profund schimb interprofesional în aria de activitate a traumatologiei și chirurgiei de urgență, multitudinea de discipline și condiții neprielnice de profesare ce însoțesc chirurgii, necesitând diverse niveluri de organizare perfecționate în permanență”, a declarat profesorul Pol M. Rommens (Germania).

 

Managementul situațiilor de urgență

 

     Gradul de dificultate al acestei arii de expertiză, ce vizează pacientul politraumatizat, reprezintă de foarte mult timp o adevărată dilemă, în special în ceea ce privește necesitatea colaborării între diferite arii de specialitate sau a suprapunerii direcțiilor de urmat elaborate de ghidurile internaționale de management și tratament. ECTES 2017 vine în sprijinul membrilor acestei organizații profesionale, dar și a partenerilor de pretutindeni, oferindu-le posibilitatea de a participa la dezbateri care să faciliteze accesul la schimbul de informație și de strategie în acest domeniu vast.
     În speranța atingerii unui numitor comun în ceea ce privește problematica actuală abordată multidisciplinar, tematica aleasă pentru acest congres reușește să surprindă diferite niveluri ale procesului de învățare dedicat abordării pacientului aflat atât în prezența cataclismelor naturale, cât și în cea a consecințelor dezastruoase, determinate de instabilitate geopolitică. S-au abordat subiecte diverse, precum: problematica principiilor destinate controlului dezastrelor, chirurgia în terapia acută, peritonita, managementul obstrucției colonice, leziunile vasculare, managementul leziunilor pancreatice, politraumele, sistemele de mobilizare și organizaționale în condiții de dezastre și, nu în ultimul rând și poate cel mai actual, arsurile colective.
     Nevoia de consolidare a conceputului de echipă multidisciplinară dar și de eficientizare a curbelor de învățare în rândul terapiilor și intervențiilor de urgență a adus o premieră în cadrul congresului: organizarea de cursuri și workshopuri precongres, găzduite de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București. Și inovația a avut locul ei în cadrul acestor cursuri. Pe lângă oferirea unui cadru prielnic de networking, cursurile au avut drept scop familiarizarea tinerilor medici cu noile proceduri și tehnologii, adoptarea unei atitudini versatile supuse influențelor internaționale, dar și familiarizarea cu perspectivele curente care vizează managerierea situațiilor de urgență. Printre acestea se numără cursurile ECMI despre managementul incidentelor cu victime multiple și MUSEC despre ultrasonografie, precum și un workshop pe simulator dedicat abordării politraumatismelor.

 

Inovație și consens

 

     Cele trei zile de congres s-au dovedit a fi edificatoare pentru comunitatea medicală cu preocupări în traumatologie și chirurgie de urgență. Chirurgi generaliști, ortopezi, plasticieni, neurochirurgi și medici de ATI deopotrivă s-au reunit în vederea discuțiilor privind ultimele tendințe în materie de inovații, dar și a evaluării prognosticelor, a noilor markeri utilizați în monitorizări postoperatorii. Nu în ultimul rând, au fost extrase și o serie de concluzii ale contextelor socio-politice actuale. Pentru a centraliza eficient rezultatele, experiențele diferitelor centre medicale europene confruntate cu situații generate de dezastre sau alte evenimente majore, dar și de a uniformiza indicațiile terapeutice și de management actuale în cazul pacientului politraumatizat, au fost organizate mese rotunde specifice ariilor de interes.
     Pe lista subiectelor de interes ale zilei s-au aflat și sesiunile de prezentări ale chirurgilor generaliști, concentrate în jurul pacientului bariatric cu patologie acută, dar și al complicațiilor acestuia. Sesiunile au fost coordonate de profesorii Cătălin Copăescu (București) și Ciprian Duță (Timișoara) și dr. Victor Tomulescu (București).
     În cadrul întâlnirilor organizate de Comitetul internațional preocupat cu patologia infecțioasă în cadrul aparatului osteoarticular au fost aduse în discuție prevalența infecțiilor intraspitalicești și a suprainfecțiilor, utilizarea noilor implanturi adaptate la o mai puternică protecție antibacteriană și utilizarea alografturilor în chirurgia septică. Redefinirea conceptului de politraumă, precum și revizuirea terminologiei în uz a reprezentat de asemenea unul dintre scopurile acestor întâlniri, alături de aprecierea noilor trepte de severitate utilizate în coagulopatiile induse posttraumatic și, nu în cele din urmă, încurajarea utilizării de noi parametri în monitorizarea pacienților asupra cărora s-a intervenit chirurgical. Unul dintre aceste studii, care a fost coordonat de prof. dr. Mircea Beuran și dr. Matei Bratu, alege chiar sepsisul ca parametru variabil determinant în alegerea intervalului optim de reintervenție.
     Lipsa de coordonare a unor traininguri specializate, precum și deficitul de cursuri care să pregătească specialiștii pentru situații neprevăzute au reprezentat un punct-cheie în discuțiile acestor zile. Profesorul Jonathan Tilsted a punctat necesitatea anexării programului de pregătire pentru obținerea certificatelor ATLS (Advanced Trauma Life Support) și EBSQ (European Board of Surgical Qualification) în curricula oricărui student aflat în an terminal și orientat către o specializare chirurgicală în orice centru european medical de predare, în vederea eficientizării și amplificării profesionalismului pregătirii în rândul chirurgilor de mâine.

 

Chirurgia militară și dezastrele

 

     Punctele culminante ale congresului au fost reprezentate de sesiunile plenare dedicate chirurgiei militare și managementului dezastrelor. Sesiunile au adus laolaltă specialiști militari și civili, care și-au împărtășit din experiențele acumulate în incidente majore, precum atacurile ISIS săvârșite în ultimul an la Nisa, Istanbul, München sau Bruxelles. Nici lecțiile desprinse în urma cazului Colectiv nu au putut fi omise de comunitățile chirurgilor plasticieni sau ortopezi autohtoni. Discuția s-a concentrat în jurul necesității uniformizării manierelor de abordare, din cauza lipsei unor criterii standardizate aplicabile la tipul pacientului ars, politraumatizat, precum și la trierea acestuia. Triajul s-a considerat util a fi în mod primar unul chirurgical, din cauza limitării sălilor, dar și a personalului insuficient. Cât despre pacienții implicați în conflictele cu caracter militar, problematica se schimbă în mod cert.
     Contextul variabil, dar și elementul surpriză contribuie la dezorientarea, încetinirea sistemelor informatice și întârzierea în a lua decizii. Rezultatele studiilor efectuate în lumina atacurilor teroriste recente a evidențiat faptul că, în medie, un pacient politraumatizat necesită atenția a minimum patru-cinci chirurgi. Chiar și țări precum Franța, Italia sau Turcia s-au confruntat cu probleme în gestionarea personalului și infrastructurii necesare în aceste evenimente.
     Odată cu numărul impresionant de cazuri, scade și suportul oferit de sistemele informatice disponibile în această eră galopantă spre tehnologizarea totală a câmpului de lucru medical. Astfel, judecata clinică, chirurgicală și deciziile prompte de moment rămân singurele variante disponibile pentru prioritizarea, ierarhizarea și reducerea sechelelor pacienților. Principala menire a acestei secțiuni a fost cea de aducere în vizorul comunității medicale a pierderilor și impedimentelor ce au însoțit atacurile teroriste recente și aceea de a redefini (sau nu) conceptul de chirurg militar. Col. dr. Mark W. Bowyer (SUA), directorul Departamentului de simulări chirurgicale și al celui de chirurgie din cadrul Centrului medical militar „Walter Reed” – Uniformed Services University, Maryland, SUA, a accentuat necesitatea introducerii educației pentru prevenirea traumelor, precum și a simulărilor în rândul populației generale. Aceasta, în special într-o zonă precum SUA, unde actualmente „există mai multe focuri de armă decât oameni pe metru pătrat”. El a vorbit despre necesitatea implementării proiectului TEAM – Trauma Evaluation and Management (Evaluarea traumei și managementul acesteia) în curricula de pregătire a oricărui chirurg militar sau civil. De asemenea, Mark W. Bowyer s-a referit și la noile metode de e-learning și necesitatea minimizării procesului de învățare tocmai pentru a preveni nesincronizări și de a putea utiliza la maximum potențialul tuturor specialiștilor unui centru medical.

 

Urmează Valencia

 

     Ceremonia de încheiere a evidențiat concluziile extrase din dezbaterile și întrebările ridicate pe parcursul congresului și a oferit cadrul oficial pentru anunțarea câștigătorilor concursurilor organizate cu ocazia acestei manifestări, câștigătorii secțiunilor de prezentări orale și postere. Lucrarea care s-a făcut remarcată prin potențialul de aplicabilitate ulterioară a studiului realizat, aparține unui tânăr rezident chirurg generalist de origine norvegiană, dr. Peter Einersen (Aurora, SUA), care a reușit să stabilească o corelație între caracterul prognostic al depleției relative de factor VIII ce aparține cascadei coagulării și estimarea ratei mortalității, dar și a masei transfuzionale necesare pacienților aflați în șoc hemoragic posttraumatic. Extinderea și particularizarea rezultatelor studiului în managementul pacienților aflați în șoc hemoragic, precum și în alte tipuri, ar putea deschide noi direcții atât în elaborarea opțiunilor de tratament, cât și în conturarea unor noi concepte în ceea ce privește utilizarea titrurilor diferite de factori ai coagulării în estimarea mortalității și prognosticului pacienților.
     Odată cu premierea și recunoașterea celor mai bune prezentări orale și postere, au fost dezvăluite locația și motto-ul următoarei ediții ale acestui „eveniment-edificiu”, marca ESTES. Astfel, între 6 și 8 mai 2018, orașul Valencia, din Spania, va „aduce în lumină” (Bringing the light) viitoarele provocări cu care traumatologia și medicina de urgență se vor confrunta, viitoarele paradoxuri, precum și alte contexte ce îi vor pune (sau nu) în dificultate pe specialiștii de mâine.

 


Foto: Ralcom

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe