Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  Evenimente  »  Diverse

„Clubul BPOC“ de la Birmingham

Viața Medicală
Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN miercuri, 4 iulie 2012
   În perioada 20–22 iunie a.c., la Birmingham, a avut loc a opta Conferinţă de BPOC, o reuniune de specialitate care se organizează la fiecare doi ani. Directorii conferinţei au fost prof. dr. Rob. Stockely şi prof. dr. S. L. Hill, iar vorbitorii străini au fost din acelaşi club select care a patronat şi comitetul ştiinţific, cu care deja ne-am obişnuit, dacă ne gândim că au participat somităţi precum: prof. dr. Alvar Augusti, prof. dr. Sonia Buist, prof. dr. Peter Calverley, prof. dr. Bart Celli, prof. dr. Peter Barnes, prof. dr. Marc Miravitles, prof. dr. David Price etc.
   Particularitatea manifestării din acest an a fost legată de decizia comitetului ştiinţific de a adopta un format interactiv pentru sesiunile plenare, cu un panel de prezentatori moderat de Vivienne Parry, om de televiziune care a facilitat discuţiile şi a stimulat interacţiunea cu audienţa.
   Sesiunile plenare au fost organizate sub trei forme: sesiuni clinice, de medicină fundamentală, respectiv de îngrijiri practice. Nu au lipsit nici aşa-zisele „întâlniri cu experţii“ – tot atâtea ocazii de a discuta specific cu lideri de opinie probleme practice stringente, iar sponsorii majori au organizat diferite sesiuni, la rândul lor foarte interesante.
   S-au decernat, în deschidere, o serie de premii pentru merite deosebite în schimbarea sorţii pacienţilor cu BPOC, fie prin implicarea în organizarea de asociaţii de bolnavi, fie prin descoperiri medicale care au schimbat destinul pacienţilor cu BPOC. Aceste distincţii au fost primite de prof. dr. Yoshinosuke Fukuchi, prof. dr. Roberto Rodriques Roisin şi John Walsh (cel care a înfiinţat asociaţia pacienţilor cu deficienţă de alfa-1-antitripsină).
   În program, la ore matinale, au fost prevăzute sesiuni paralele cu tematică atractivă, dacă ne gândim doar la câteva dintre ele: noi terapii în BPOC, rolul infirmierei în optimizarea îngrijirilor pacientului cu BPOC, educaţia pacientului, ventilaţia non-invazivă acută, sfârşitul vieţii etc.
   Sesiunile plenare pe care le-am remarcat prin intensitatea dezbaterilor au fost: anul ştiinţific BPOC, infecţiile şi BPOC, modele de BPOC, exacerbările, poate fi tratată personalizat boala? etc.
   Dintre simpozioanele de companie farmaceutică, merită subliniate: „24 de ore din viaţa pacientului cu BPOC“ (Almirall), „Putem să nu urmăm ghidurile? Managementul exacerbărilor – realitatea în practica clinică“ (Boehringer Ingelheim), „Implementarea tratamentului după ghiduri – folosirea corticosteroizilor inhalatori“ (Novartis) şi „Aplicaţiile practice ale ghidului actualizat GOLD“ (GSK).
   Din 1998, aceste conferinţe rămân cele mai importante evenimente pentru lumea ştiinţifică preocupată de BPOC, chiar dacă provocările cărora le fac faţă clinicienii diferă foarte mult. De ce s-a numit această întâlnire „COPD 8“? Deoarece a urmat unei alte reuniuni a liderilor de opinie din SUA, la Washington, „COPD 7“, în decembrie 2011. Un meeting care s-a bucurat de un mare succes şi unde Fundaţia COPD a decis să existe şi o manifestare europeană, în Marea Britanie, realizându-se astfel o bienală. Acest club select pentru BPOC a devenit, astfel, şi un succes european, satisfăcând pe deplin cererile ştiinţifice ale organizatorilor şi aşteptările participanţilor.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC