Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  Evenimente  »  Diverse

Colaborare şi medicină bazată pe dovezi

Viața Medicală
Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN vineri, 10 decembrie 2010

   În perioada 11–13 noiembrie a.c., la Palatul Patriarhiei din Bucureşti a avut loc, în organizarea Societăţii Române de Medicină Internă, o nouă Conferinţă naţională abordând „Medicina bazată pe dovezi“ în „Implicaţiile sistemice ale bolilor pulmonare obstructive cronice“. O primă tuşă de originalitate a acestei manifestări tradiţionale a constat în alegerea unei teme majore care a unit specialişti din domenii extrem de variate şi care a permis o colaborare fructuoasă între cele trei asociaţii profesionale implicate: Societatea Română de Medicină Internă, Societatea Română de Pneumologie şi Societatea Română de Cardiologie. (...)

Al doilea element – o noutate absolută într-o astfel de reuniune – a fost legat de alocarea unei întregi zile bronhopneumopatiei cronice obstructive (BPOC). Această alegere a permis discutarea în echipă a unor teme expuse de reputaţi profesori, care au analizat multiplele faţete legate de determinările sistemice ale acestei afecţiuni cronice. Mai reţinem şi prezenţa, în toate cele trei zile de conferinţă, a unei audienţe compuse din internişti, cardiologi, pneumologi, medici de familie etc.
   Prima zi a fost alocată unor teme la fel de provocatoare ca şi focalizarea asupra unei unice afecţiuni, deoarece s-a făcut o analiză a „actualităţilor în tratamentul obezităţii şi bolilor metabolice“, cu participarea unor cunoscuţi specialişti chirurgi, endocrinologi şi de alte specialităţi (C. Copăescu, Simona Fica, Simona Tivadar, G. Constantinescu). Tot în aceeaşi zi, s-a abordat în detaliu insuficienţa cardiacă acută (L. Gherasim, I. Bruckner) şi, în final, s-a ţinut cursul de „efort fizic – metodă de diagnostic“ (E. Apetrei, D. Gherasim, D. Zdrenghea, Fl. Mitu, Fl. Mihălţan) care a urmărit interferenţa nu doar diagnostică, dar şi în monitorizarea unor teste de efort în cazul fibrilaţiei atriale, a altor aritmii, a insuficienţei cardiace sau a unor afecţiuni cronice respiratorii. Interesul major al audienţei a fost stimulat de o serie de întrebări de interfaţă care au încercat să descifreze limitele acestor investigaţii, noile achiziţii în domeniu, dar şi situaţiile limită, unde comorbidităţile pot fi la rândul lor generatoare de restricţii suplimentare. (...)
 Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.