Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  Evenimente  »  Diverse

Comorbidități somatice în patologia psihiatrică

Viața Medicală
Dr. Monica-Emilia CHIRILĂ joi, 5 noiembrie 2015
     Începutul de toamnă universitară a reunit peste două sute de medici și psihologi la o conferință dedicată aspectelor de interferență dintre psihic și somatic, desfășurată la Cluj-Napoca, în perioada 1–2 octombrie. Sesiunea de neuropsihiatrie a abordat teme precum tulburările de somn în boala Parkinson (prof. dr. Lăcrămioara Perju-Dumbravă), impactul stresului profesional asupra îmbătrânirii cerebrale precoce (prof. dr. Luiza Spiru) și managementul agitației psihomotorii la pacienții vârstnici (prof. dr. Delia Marina Podea). De asemenea, a fost discutată implicarea medicilor de familie în identificarea și managementul comorbidităților pacienților psihiatrici, luând în considerare dificultățile întâlnite în practică (conf. dr. Mira Florea), precum și conștientizarea bolii la pacienții cu schizofrenie (dr. Cătălina Crișan). Sindromul metabolic la această categorie de pacienți, cauzele și efectele sale, au fost prezentate atât de prof. dr. Ioana Micluția, cât și de prof. dr. Nicolae Hâncu. Relația dintre stres și tulburările de ritm cardiac a fost rezumată de prof. dr. Dumitru Zdrenghea, iar o trecere în revistă a influenței factorilor psihosociali asupra riscului cardiovascular a fost făcută de prof. dr. Dana Pop. Suportul psihologic al pacienților cu cancer de prostată a constituit subiectul prezentării colectivului condus de prof. dr. Ioan Coman, iar disfuncția sexuală feminină în tiropatii a reprezentat subiectul unei cercetări efectuate de echipa condusă de prof. dr. Carmen Georgescu, ale cărei rezultate au fost prezentate în cadrul sesiunii de endourologie.
     Dincolo de termeni medicali și de cutume științifice, dincolo de formulări elegante și sofisticate, a fost o întâlnire în care oameni cu aceleași preocupări au discutat elementele comune și diferențele de opinii, atunci când acestea au existat. A fost o întâlnire din care nu doar cei tineri au avut de învățat, și a cărei continuare o așteptăm.
     Prof. dr. Ioana Micluția, „nucleul“ acestei manifestări, a avut amabilitatea să ne spună câteva cuvinte cu privire la această primă ediție.

 

     – Cum a apărut acest proiect, ce v-a determinat să îl inițiați?
     – Ideea conferinței a pornit de la un impas practic dat de dificultatea accesului la servicii de sănătate, monitorizării statusului somatic precar al pacienților psihici, asigurării unor tratamente adecvate, adaptate condițiilor date de comorbidități somatice și de complicațiile terapiilor pe un teren vulnerabil. Cadrul legislativ generos stipulat de Ordinul ministrului sănătății 1.283/2010, ghidurile elaborate de ARPP, SRPB păreau să zacă pe un raft prăfuit. Comorbiditățile somatice afectează 32,8% din pacienții cu schizofrenie sau tulburare afectivă bipolară. După numeroase campanii de sensibilizare a confraților psihiatri, medici de familie, prin conferințele dedicate sindromului cardio-metabolic, ghidul editat de colectivul reputatului prof. dr. Nicolae Hâncu, articolele publicate în Revista română de psihiatrie și Jurnalul român de psihofarmacologie, apare imperativă aplicarea unor evaluări minime, dar relevante, pentru problemele reale somatice ale acestui grup de pacienți.
     – Care au fost punctele forte ale conferinței?
    – Calitatea și prestigiul lectorilor, diversitatea abordărilor și crearea cadrului de edificare și dialog. Actuala ediție a fost organizată pe următoarele secțiuni: neurologie-psihiatrie, cardio-metabolism, endocrinologie-urologie, geriatrie și medicină de familie. Se preconizează ca la proxima ediție să revigorăm teme ca tulburările sexuale, gastroenterologice și medico-legale la pacienții psihici.
     – Ce ați transmite colegilor, care ar fi concluziile conferinței?
     – Depășirea dublului stigmat dat de boala psihică, în primul rând, și de accesibilitatea limitată la servicii medicale, în al doilea rând. Credem că politici de sănătate coerente, care să vină în întâmpinarea pacienților prin simplificarea accesului, aplicarea cu responsabilitate a ghidurilor, pot depăși indiferența funcționarilor din sănătate.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.