Newsflash
Diverse

Comunicarea succeselor şi eşecurilor – cheia perfecţionării medicilor dentişti

Comunicarea succeselor şi eşecurilor – cheia perfecţionării medicilor dentişti
În România, stomatologia se face pe bani puţini, dar este de calitate. Avem profesionişti de valoare, dar uneori prea timizi, prea puţin dornici de a se remarca. Prin experienţa profesională a fiecăruia dintre noi, toţi suntem unici şi inconfundabili şi fiecare are ceva de spus şi de arătat. Medicii stomatologi din România au acum un congres în care pot să-şi prezinte realizările clinice din cabinetele lor private. Trebuie doar să înfrunte emoţiile şi să-şi asume prezenţa activă la acest eveniment ştiinţific şi de educaţie medicală continuă.
Congresul Internaţional de Medicină Dentară Transilvania, aflat în acest an la a patra ediţie, a oferit cu generozitate, deschidere şi transparenţă medicilor dentişti din mediul privat oportunitatea de a susţine prezentări orale. Congresul s-a desfăşurat în aula Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca şi în spaţiile generoase adiacente, în perioada 10–12 octombrie 2013. La festivitatea de deschidere au participat, alături de decanii facultăţilor de medicină dentară din Cluj, Bucureşti, Iaşi şi Târgu Mureş, reprezentanţi ai autorităţilor locale din domeniul medical.
Tematica congresului din acest an, „Prezent şi viitor în medicina dentară românească“, a fost extrem de generoasă şi a permis susţinerea unor prezentări variate tematic: reabilitarea orală implanto-protetică, tratamentele ortodontice, estetica dentară şi riscul de malpraxis în stomatologie s-au numărat printre temele abordate de lectorii invitaţi. Şi în acest an, sesiunile de prezentări orale ale medicilor din cabinetele private au fost foarte apreciate de cei 400 de participanţi, dezbaterile şi discuţiile pe marginea cazurilor prezentate fiind extrem de utile medicilor dentişti prezenţi la eveniment. Într-o profesie liberală atât de aplicativă cum este stomatologia, împărtăşirea succeselor şi comunicarea eşecurilor în cadrul congresului sunt un beneficiu maxim în planul perfecţionării profesionale. Este un gest de maturitate profesională prezentarea şi analiza competentă a unor eşecuri; din aceste cazuri învăţăm cel mai mult. Pe de altă parte, prezentarea cazurilor reuşite şi de excelenţă oferă comunicatorului o mândrie împărtăşită public şi aduce acestuia respect şi recunoaştere.
Într-o colegială şi deschisă atmosferă de lucru, alături de colegii lor din România, au susţinut scurte şi concise prelegeri şi lectori din străinătate: prof. dr. Winfried Kretschmer (Stuttgart, Germania), conf. dr. Emmanuelle Noirrit Esclassan (Toulouse, Franţa), dr. Juliane Leonhardt Amar (Geneva, Elveţia), dr. Malka Ashkenazi (Tel Aviv, Israel), prof. dr. Yves Delbos (Bordeaux, Franţa), conf. dr. Aurelia Spinei (Chişinău, Republica Moldova), dr. Felix Wöhrle (Hamburg, Germania), conf. dr. Bogdan Şandor (Budapesta, Ungaria), dr. Oybek Pulatov (Taşkent, Uzbekistan).
O secţiune specială a congresului a fost dedicată „Controlului fricii de dentist şi al durerii în practica stomatologică“, temă sub genericul căreia s-au desfăşurat workshopuri de inhalosedare.
Pentru că medicii sunt oameni de cultură, percepuţi ca atare de societate, şi deoarece Clujul este un oraş cu o istorie bogată şi palpitantă dar insuficient cunoscută, participanţilor le-au fost oferite informaţii pe teme de istorie, artă şi cultură. În volumul de rezumate al congresului au fost incluse pagini de literatură, poezie, evocări şi eseuri tematice. Expoziţia de artă fotografică a autorilor medici dentişti a întregit componenta culturală a evenimentului.
Evenimentul din acest an a fost dedicat memoriei întemeietorului învăţământului universitar de stomatologie din România, prof. dr. Gheorghe Bilaşcu (1863–1926), de la naşterea căruia s-au împlinit 150 de ani. Au trecut 94 de ani de la înfiinţarea, la Cluj, a primei secţii clinice de stomatologie într-o universitate din România sub conducerea profesorului Gheorghe Bilaşcu şi introducerea, tot pentru prima dată în ţară, a stomatologiei ca disciplină de studiu obligatorie pentru învăţământul medical universitar.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe