Newsflash
Diverse

Concluziile unui simpozion de tradiţie

de Dr. Mihaela ROŞU - mai 30 2012
Concluziile unui simpozion de tradiţie
     În perioada 11–13 mai 2012, la Buziaş (Timiş), în organizarea Fundaţiei „Cristian Şerban“ pentru ajutorarea copiilor bolnavi şi a Centrului Medical „Cristian Şerban“, a avut loc al XVII-lea Simpozion naţional cu participare internaţională „Diabetul zaharat al copilului şi adolescentului“. Preşedin­tele comitetului de organizare a fost, ca şi la celelalte 16 ediţii precedente, dl prof. dr. Viorel Şerban, membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale din România. Simpozionul a avut girul International Society for Pediatric and Adolescent Diabetes (ISPAD), a cărei preşedintă în exerciţiu, dna prof. dr. Lynda K. Fisher (SUA), a onorat, prin prezenţa sa, reuniunea. Organizatorii principali au fost sprijiniţi de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, de filiala Timiş a Academiei de Ştiinţe Medicale şi de Organizaţia Naţională Română pentru Ocrotirea Copiilor şi Adolescenţilor cu Diabet. La simpozion au participat peste 120 de medici de diverse specialităţi din în­treaga ţară: pediatri supraspecializaţi în diabet, diabetologi, endocrinologi şi rezidenţi în diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice.
     Programul ştiinţific a fost extrem de variat, cuprinzând conferinţe pe teme teoretice şi practice foarte actuale şi incitante, din domeniul diabetului zaharat al copilului şi adolescentului, precum şi workshopuri constând în discuţii şi dezbateri pe marginea unor cazuri cli­nice problematice, pregătite de partici­panţii la simpozion. Conferinţele au fost susţinute de lideri de opinie ai diabetologiei pediatrice mondiale, din SUA, Belgia, Luxemburg, precum şi din România. Prof. dr. Stuart J. Brink (SUA) a conferenţiat pe tema „Prevenţia şi vindecarea diabetului zaharat tip 1“, prof. dr. Harry Dorchy (Belgia) a prezentat tema „Competenţa emoţională şi funcţionarea familiei: relaţia cu controlul glicemic şi calitatea vieţii, la copiii şi adolescenţii cu diabet zaharat tip 1“, prof. dr. William L. Clarke (SUA) a abordat teme referitoare la variabili­tatea glicemică („Variabilitatea glicemică – contează?“) şi la rolul automonitorizării glicemice ambulatorii („Jurnalul de autocontrol glicemic: ce e de făcut?“). Dr. Carine de Beaufort (Luxemburg) a prezentat pe larg „Tranziţia de la pediatru la diabetologul de adult: o pantă alunecoasă“ şi a detaliat ultimele ghiduri privind monitorizarea glicemică („Măsu­rarea ambulatorie a glicemiei: reco­mandări şi aplicaţii“), iar prof. dr. Lynda K. Fisher (SUA) a conferenţiat pe tema foarte actuală a tratamentului diabetului zaharat tip 2 la copii şi adolescenţi, prezentând rezultatele studiului TODAY (Treatment Options for type 2 Diabetes in Adolescents and Youth), date publicităţii la începutul la începutul lunii mai 2012. De asemenea, prof. dr. Viorel Şerban (Timişoara) a susţinut o conferinţă pe tema „Controlul glicemic în diabetul pediatric, în România“, iar conf. dr. Adrian Vlad (Timişoara) a prezentat date recente privind epidemiologia diabetului zaharat tip 1 la copiii şi adolescenţii din România.
     Workshopurile au avut ca temă conduita practică în tratamentul insulinic la copiii şi adolescenţii cu diabet zaharat tip 1, fiind prezentate numeroase cazuri cu anumite caracteristici clinice şi terapeutice, pe marginea cărora s-au discutat în plen opţiunile de manage­ment, rezultând necesitatea abordării personalizate a fiecărui pacient.
     Extrem de utilă şi interesantă a fost şi sesiunea de postere, în care au fost prezentate progresele înregistrate de diabetologia pediatrică din România şi au fost expuse rezultatele Centrului Medical „Cristian Şerban“ din Buziaş, unic în ţara noastră, prin profilul său. Lucrările ştiinţifice, cuprinzând analiza a mii de cazuri internate în acest spital, au arătat efectele benefice asupra con­trolului glicemic (scăderea hemoglobinei glicozilate) ale educaţiei medicale specifice, efectuate în cursul internării, şi ale măsurării glicemiei la domiciliu, de minimum patru ori pe zi, subliniind importanţa furnizării gratuite a unui număr mai mare de bandelete de glicemie tuturor copiilor şi tinerilor cu diabet zaharat tip 1.
     Cele mai importante concluzii ale acestui tradiţional simpozion au fost următoarele:
     1. În ultimii zece ani, în România, se înregistrează o creştere constantă a incidenţei diabetului zaharat tip 1, fenomen explicat atât prin diagnosticul unui număr mai mare de cazuri noi, de la an la an, cât şi prin reducerea populaţiei infantile din ţara noastră.
       2. Perfecţionarea pregătirii specia­liştilor (diabetologi pediatri şi de adulţi) din România, accesul mai bun la autocontrolul glicemic, îmbunătăţirea nivelului de educaţie pentru boală al pacienţilor şi al familiilor acestora a dus la ameliorarea calităţii asistenţei me­dicale acordate copiilor cu diabet zaharat de tip 1, după cum o indică valorile mai mici, înregistrate în ultimii ani, ale hemoglobinei glicozilate HbA1c (de la peste 11% în 1998, la o medie de 8,5% în 2011).
     3. Algoritmii şi schemele de terapie cu insulină utilizate în România sunt, aproape în totalitate, de tip intensiv (basal-bolus), cu patru-cinci prize pe zi. Cel mai bun control glicemic se întâlneşte la pacienţii trataţi intensiv, care efectuează automonitorizare glice­mică ambulatorie optimă (patru glicemii/zi).
     4. În România, deşi există insuline de ultimă generaţie, iar preocupările pentru tratamentul copiilor sunt tot mai intense, rezultatele sunt doar parţial satisfăcătoare, în special din cauza accesului încă insuficient la autocontrolul glicemic optim, a educaţiei deficitare şi a complianţei şi aderenţei încă nesatisfă­cătoare la terapie ale pacienţilor şi familiilor lor.
     5. Obezitatea la copii are o incidenţă în continuă creştere, atingând pe alocuri proporţiile unei veritabile epidemii. Ea creşte riscul apariţiei diabetului zaharat de tip 2 şi a altor tulburări metabolice.
     6. Prevenirea şi tratamentul diabe­tului zaharat tip 2 la copii constă atât în modificarea stilului de viaţă, prin măsuri nutriţionale corecte şi prin combaterea sedentarismului (atenţie la educaţia fizică în şcoală!), cât şi în administrarea medicaţiei antidiabetice şi chiar a insulinei, precoce după diagnostic.
     7. La nivel mondial, există preocu­pări ale cercetării ştiinţifice menite să pună la punct metode de vindecare a diabetului zaharat tip 1, eliberând astfel pacienţii de povara injecţiilor de insulină, însă aplicarea acestora în practică este încă foarte îndepărtată.
     8. În Romania există încă un număr total insuficient de diabetologi pediatri (în jumătate dintre judeţele ţării nu există nici măcar unul singur, iar în Bucureşti sunt doar câţiva, la un mare număr de copii bolnavi), ceea ce impune instituirea urgentă a unui sistem de pregătire de scurtă durată a unor asemenea spe­cialişti, bine instruiţi, în lipsa cărora situaţia riscă o degradare accentuată.
     9. Rezultatele excelente obţinute de Centrul Medical „Cristian Şerban“ din Buziaş, specializat în managementul diabetului pediatric din Romania şi aflat pe lista centrelor europene de excelenţă (din anul 2011), justifică intensificarea acţiunii de adresare spre acesta, de către medicii curanţi din ţară, a unui mai mare număr de copii şi tineri cu diabet zaharat rău controlat.
     Prin tematica variată abordată, prin calitatea excepţională a lectorilor, prin implicarea activă a participanţilor la discuţiile din cadrul workshopurilor şi prin calitatea lucrărilor prezentate în cadrul sesiunilor poster, simpozionul de anul acesta, de la Buziaş, a fost unul dintre cele mai reuşite de până acum.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe