Newsflash
Diverse

Conexiuni transdisciplinare

de Dr. Monica-Emilia CHIRILĂ - apr. 11 2016
Conexiuni transdisciplinare
     Peste 350 de medici cu preocupări în medicina internă și ramurile conexe, au participat în zilele de 3 și 4 martie, la Baia-Mare, la cursul „Medicina internă, o disciplină cu multe fațete“. Manifestarea, care a ajuns deja la a cincea ediție, a arătat că, pe lângă tendința actuală de supraspecializare, rămâne pregnantă și necesitatea abordării integrative a patologiilor omului modern.
     Pe lângă sesiunile de cardiologie, gastroenterologie, pneumologie și reumatologie, au fost și prezentări pe teme din neurologie, oncologie, boli infecțioase, abordări transdisciplinare și prezentări de caz. Au fost îmbinate armonios noutățile terapeutice cu aspectele din practica clinică.
     O scurtă trecere în revistă a manifestărilor extrahepatice ale infecției cronice cu virus C, a fost făcută de dr. Răzvan Ionescu, în lucrarea „Infecția cronică cu virus C: doar o hepatită?“. Prezentarea „Actualități în tratamentul fără interferon al hepatitelor virale C“ (dr. Simona Grad, prof. dr. Dan Lucian Dumitrașcu), a scos în evidență faptul că, fără a reprezenta o soluție perfectă, tratamentul fără interferon – exploatat mediatic, creator de tensiuni, obiect al speranțelor, cu rezultate spectaculoase și costuri pe măsură – rămâne totuși o poartă deschisă spre un viitor optimist.
     Dr. Claudia Toma a vorbit despre noile combinații fixe de bronhodilatatoare cu acțiune prelungită, care, spunea ea, reprezintă o alternativă eficientă pentru evitarea dezavantajelor corticoterapiei de lungă durată.
Prof. dr. Cristian Băicuș
 
     „Vedetele“ cabinetelor medicale – hipertensiunea arterială, fibrilația atrială, durerea lombară, tusea cronică, vertijul – au fost privite cu aceiași ochi, dar cu abordări diferite de conf. dr. Călin Pop, dr. Elisabeta Bădilă, dr. Adriana Gurghean, conf. dr. Andra Bălănescu, dr. Daniela Gologanu și dr. Florin Scărlătescu. Spondilartritele, cu manifestările lor extraarticulare, alături de tratamente și exemple de cazuri severe și agresive, au fost expuse de dr. Violeta Bojincă, dr. Florian Berghea și conf. dr. Denisa Predețeanu. Au mai fost prezentate, succint și pragmatic, dileme etiologice, precum unele cazuri de ascită (dr. Vasile Bonat), imagistice (prof. dr. Miron Bogdan), situații mai puțin „confortabile“, precum sepsisul (prof. dr. Cristian Băicuș), sau „surprize“ neplăcute, ca sindromul Trousseau (conf. dr. Dănuț Isacoff).
Prof. dr. Miron Bogdan
 
     Au fost discutate problematici legate de afecțiuni relativ frecvente, dar la care poate ne gândim mai puțin atât din punctul de vedere al gastroenterologului, cât și al internistului: boala diverticulară a colonului (conf. dr. Gabriel Constantinescu), displaziile vasculare intestinale (dr. Cristian Nedelcu); situații mai puțin grave, dar frecvente și „la modă“, cum ar fi majoritatea alergiilor alimentare (dr. Cristian Balahura), sau cu manifestări mai severe, precum bolile inflamatorii intestinale (prof. dr. Mircea Diculescu, dr. Alexandru Lupu). 
     Prof. dr. Ion Bruckner, autorul unei prezentări interesante – „Ritmurile biologice în cardiologie“ – și prof. dr. Daniela Bartoș, dar și ceilalți moderatori, au creat un climat prietenos, relaxat, cordial, ca liant al informațiilor transmise pe parcursul celor două zile ale cursului.
     O manifestare similară, mai amplă, se va desfășura la Călimănești-Căciulata, în perioada 6–9 aprilie 2016, cu peste 370 de prezentări în program, susținute de personalități recunoscute în țară și străinătate (invitați din Franța, Belgia, Italia), precum și de studenți și tineri medici interniști. Cu această ocazie, la 8 aprilie, se va desfășura workshopul „Ultrasonografia în practica clinică. Aplicații în patologia abdominală“, susținut de o echipă de medici condusă de prof. dr. Carmen Fierbințeanu Braticevici și prof. dr. Radu Badea.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe