Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  Evenimente  »  Diverse

Congres australo-asiatic de neurochirurgie

Viața Medicală
Dr. Liviu NUŢEANU marţi, 17 ianuarie 2012
   Al 13-lea Congres Australo-Asiatic al Neurochirurgilor a fost organizat în Taipei de preşedintele acestei societăţi, prof. dr. Yong Kwang Tu şi echipa sa. Manifestarea  s-a desfăşurat la Taipei International Convention Center, cu participarea a peste 1.000 de neurochirurgi din toată lumea, cu predominenţa celor din ţările asiatice.
   Taiwan are înregistraţi 600 de neurochirurgi, ceea ce reprezintă un neurochirurg la 38.000 locuitori, adică un număr foarte important pentru această specialitate, cu menţiunea că în toate centrele universitare există cele mai bune condiţii diagnostice, clinice, imagistice şi operatorii.
   Dintre personalităţile neurochirurgicale ce au ridicat calitatea ştiinţifică a reuniunii, îi menţionez pe: M. Samii – Germania (shwanoame vestibulare), Y. Hernesniemi – Finlanda (anevrisme), M. Spetzler – SUA (anevrisme), E. de Oliveira – Brazilia (malformaţii arterio-venoase), J. Schramm – Germania (glioame de grad mic), Y. Kobayashi – Japonia (Gamma-Knife), H. Sano – Japonia (anevrisme), H. Bertalanffy – Germania (cavernoame de trunchi cerebral), N. Oyesiku – SUA (tumori pituitare), M. Choux – Franţa şi C. Di Rocco  – Italia (craniofaringioame), M. Zileli – Turcia (chirurgie spinală) etc.
   Acest larg schimb de experienţă, cu abordarea întregii patologii neurochirurgicale, a constituit o interfaţă concludentă şi benefică între neurochirurgii din Australia şi Asia, precum şi cei din America de Nord şi Europa. În patologia vasculară şi tehnologia de vârf, neurochirurgia asiatică (Japonia, Coreea, Taiwan) deţine o poziţie prioritară. Aceeaşi poziţie o au ţările asiatice (Japonia şi Coreea) şi în cercetarea din neuroştiinţe. În domeniul tumorilor gigante, mai ales de baza craniului, neurochirurgia europeană şi centrele din India obţin în continuare rezultate cu totul excepţionale. În America de Nord, cu excepţia unor centre extrem de dezvoltate, s-a trecut la operaţii minim invazive, pentru a limita probleme legate de malpraxis, atât de curente în această zonă.
   În cadrul delegaţiei române de neurochirurgie, prof. dr. A. V. Ciurea, prof. dr. M. Gorgan, dr. A. Chefneux, dr. F. Stoica şi colaboratorii au prezentat o lucrare comprehensivă de abord multidisciplinar (microchirurgical, embolizare şi Gamma-Knife surgery), cu o serie de 214 malformaţii arterio-venoase cerebrale, cu rezultate foarte bune în timp.
   În sesiunea plenară, prof. dr. A. V. Ciurea şi colaboratorii au prezentat o lucrare de ansamblu despre evoluţia structurilor cerebrale şi posibilităţile de activitate cerebrală şi refacere neuronală – „Drawing new frontiers in brain limits“.
   Participarea delegaţiei Societăţii Române de Neurochirurgie reprezintă un adevărat succes al neurochirurgilor români, care în ciuda tuturor dificultăţilor şi lipsurilor, reuşesc să menţină un contact permanent cu societăţile internaţionale din acest domeniu.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.