Rubrica Reuniuni medicale din această săptămână este foarte bogată în relatări de la diverse manifestări ştiinţifice. Un congres de coloproctologie şi unul de neurotraumatologie, un simpozion pe tema bolilor inflamatorii cronice şi unul despre suicid, o conferinţă de chirurgie, o dezbatere privind sănătatea sexuală sunt subiecte interesante care merită lecturate.

"> Congres de coloproctologie la Iaşi - Viața Medicală
Diverse

Congres de coloproctologie la Iaşi

de Dumitru ŞERBAN - iun. 14 2013
Congres de coloproctologie la Iaşi

Rubrica Reuniuni medicale din această săptămână este foarte bogată în relatări de la diverse manifestări ştiinţifice. Un congres de coloproctologie şi unul de neurotraumatologie, un simpozion pe tema bolilor inflamatorii cronice şi unul despre suicid, o conferinţă de chirurgie, o dezbatere privind sănătatea sexuală sunt subiecte interesante care merită lecturate.

   La Iaşi, în perioada 18–20 aprilie a.c., s-au desfăşurat lucrările Congresului Naţional al Societăţii Române de Coloproctologie, ediţia a III-a. Partea ştiinţifică a manifestării a inclus secţiuni de coloproctologie şi gastroenterologie, cursuri practice cu transmisii live din sălile de operaţii, workshopuri şi, pentru asistenţii medicali, un curs de îngrijire a pacienţilor stomizaţi. Organizatorii evenimentului au fost: Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ Iaşi, Societatea Română de Coloproctologie, Societatea Română de Chirurgie, Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie, Societatea Română de Neurogastroenterologie, Societatea Română de Endoscopie Digestivă, Asociaţia Institutului Regional de Oncologie Iaşi, Romanian Ostomy Patient Support Foundation, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România. Preşedinte a fost prof. dr. Viorel Scripcariu, Institutul de Oncologie Iaşi, care ne-a acordat un scurt interviu.
Ce rol joacă, în peisajul medical românesc, Societatea Română de Coloproctologie?
Societatea Română de Coloproctologie a luat fiinţă în anul 2010, la Timişoara, la iniţiativa mai multor chirurgi care se ocupă de tratarea afecţiunilor cu colorizare colorectală şi a regiunii perianală. Este un organism care s-a dorit a fi o secţiune în cadrul Societăţii Române de Chirurgie. Această societate cuprinde chirurgi şi gastroenterologi care activează şi în domeniul coloproctologiei. Societatea este condusă de un preşedinte, trei vicepreşedinţi şi trei membri, un trezorier şi un secretar general, aleşi pe câte un an. Primele două congrese, după constituire, au avut loc la Timişoara şi au fost conduse de profesorul Lazăr Fulger, profesor de chirurgie la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara, respectiv, de conferenţiarul Adrian Goldiş, gastroenterolog la aceeaşi universitate. Eu am fost ales anul trecut preşedinte al societăţii, şi în felul acesta am reuşit să organizez congresul de anul acesta, de la Iaşi.
Cum s-au desfăşurat primele două ediţii la care făceaţi referire?
Primele două ediţii ale congresului au avut aceeaşi sferă de adresabilitate: coloproctologia. Pentru că patologia este dominată de neoplasme, cele mai multe din temele congreselor au avut legătură cu neoplasmele colorectale, dar şi cu afecţiuni din domeniul proctologiei (hemoroizi, fisuri anale etc.). În ce priveşte gastroenterologia, cealaltă ramură reprezentată în societatea noastră, are anumite teme specifice, cum ar fi, de pildă, bolile inflamatorii ale colonului, tulburările de motivitate colorectală etc.
– Am constatat că şi anul acesta au existat cele două secţiuni despre care aţi vorbit. Ce noutăţi aduce această ediţie?
– Ediţia din acest an s-a bucurat de o participare mult mai numeroasă: au fost aproape 500 de înscrişi şi participanţi la congres. Lucrările s-au desfăşurat pe parcursul a două zile – 19 şi 20 aprilie –, iar cu o zi înaintea congresului au avut loc trei cursuri precongres: un curs de gastroenterologie (screeningul în cancerul colorectal), unul de nutriţie a pacientului oncologic, al treilea fiind cursul de chirurgie, care a avut ca temă tratamentul multimodal în cancerul de rect, jos situat, şi anume în cancerele care se soldează cu excizia rectului, adică cele foarte avansate local. Cursul a avut o parte teoretică, cu prelegeri ale invitaţilor legate de acest subiect şi o sesiune de transmisie live din sala de operaţie a Institutului de Oncologie din Iaşi. Concret, în două săli de operaţii au fost efectuate două intervenţii concomitente, una care s-au desfăşurat prin chirurgie laparoscopică, pentru cancerul de rect, şi una clasică, la un alt pacient. Pot spune că aceste cursuri au fost de succes, pentru că au avut o participare numeroasă. Sesiunile ulterioare au fost de gastroenterologie şi de chirurgie. Nu am dorit să amestecăm cele două componente pentru că au subiecte şi teme oarecum diferite. Anul acesta am avut o participare internaţională importantă şi, în acest context, am avut onoarea să-l avem printre noi pe preşedintele Societăţii Europene de Coloproctologie, profesorul Soren Lauberg din Danemarca. Şi noi avem membri în această societate, chiar eu am fost reprezentantul acesteia la nivel naţional, timp de cinci ani. Am mai avut invitaţi din Franţa, doi profesori de chirurgie de la Spitalul „Georges Pompidou“ din Paris, de asemenea, chirurgi de la Spitalul „Saint Mark“ din Londra, care este un spital de renume în chirurgia colorectală. De asemenea, din Germania am avut un invitat, care ne-a prezentat o lucrare privind afecţiunile avansate, canceroze peritoniale, precum şi un invitat din Italia, gastroenterolog, profesorul Ignazio Grattagliano, care a vorbit despre tulburările funcţionale în patologia coloproctologică. Nu în ultimul rând, am avut pe cineva şi din Ungaria, profesorul Laszlo Damyanovich, un prieten al chirurgilor români.
În programul evenimentului aţi avut un curs şi pentru asistenţii medicali din acest domeniu…
Într-adevăr, aceasta a fost chiar o noutate a congresului: un curs în care s-a vorbit despre stomaterapie, îngrijirea unui bolnav care are un anus contra naturii, cum se ştie în popor, ce necesită o îngrijire specială. Din păcate, în ţara noastră nu există specialitatea de stomaterapeut, cum există în multe alte ţări. Cursul a fost condus de două asistente din Marea Britanie şi a fost un succes.
Medicina este într-o continuă evoluţie. Este mai uşor astăzi, în anul 2013, raportat la momentul când v-aţi început dumneavoastră cariera de chirurg?
Mai uşor nu putem spune că este, însă, aşa cum vedeţi, şi la noi în ţară activitatea medicală se află pe o pantă ascendentă de mai mulţi ani. Dovadă este chiar Institutul de Oncologie din Iaşi, care este al treilea institut din ţară, după Cluj şi Bucureşti. Beneficiem de condiţii deosebite, de o aparatură foarte bună, încât putem spune că este cel mai dotat din ţară în structurile sale: oncologie medicală, radioterapie, hematologie oncologică şi chirurgie oncologică. Avem un bloc operator cu opt săli de operaţii, foarte bine dotate. Activitatea nu este mai uşoară, dar condiţiile sunt cu mult mai bune decât în trecut. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe