Newsflash
Diverse

Congresul SRML: „Să ştim ce se poate face“

de Dr. Camelia GRIGORE - iul. 4 2014
Congresul SRML: „Să ştim ce se poate face“
Peste 300 de participanţi – medici de laborator, biologi, chimişti, farmacişti, clinicieni de diferite specialităţi, medici rezidenţi, studenţi, asistente medicale, reprezentanţi ai unor firme de profil – s-au reunit vreme de patru zile (4–7 iunie a.c.) la Sibiu, în cadrul celui de al 21-lea Congres naţional al Societăţii Române de Medicină de Laborator (SRML), al optulea Congres naţional al asistenţilor medicali de laborator şi Conferinţei regionale a Asociaţiei internaţionale de urmărire a terapiei medicamentoase şi toxicologie clinică (IATDMCT).
Din dorinţa de a creşte vizibilitatea actului medical de laborator şi a colaborării cu toţi cei implicaţi în actul de sănătate, laboratorul fiind un pion central al mangementului pacientului – 70% din diagnostice se stabilesc ca urmare a rezultatelor testelor de laborator – conducerea SRML a invitat într-un cadru comun pe toţi cei implicaţi: echipa completă din laborator şi clinicienii, beneficiari direcţi ai testelor de laborator. Subiectele abordate au acoperit toate domeniile laboratorului: hematologie, biochimie, imunologie, microbiologie, genetică, precum şi subiecte de patologie clinică pediatrică, medicină internă, boli infecţioase, reumatologie, endocrinologie, geriatrie, ginecologie, urologie.
Clinicienii au vorbit despre rolul testelor de laborator în diagnosticarea, prognosticul şi urmărirea terapiei. Specialiştii de laborator s-au axat în special pe testele noi, avantajele şi  limitele lor, importanţa supravegherii calităţii în efectuarea testelor, rolul controlului interlaboratoare pentru cunoaşterea variabilităţii rezultatelor interlaboratoare şi intrareactiv, importanţa stabilirii valorilor de referinţă pentru o corectă interpretare a rezultatelor.
Totodată, acest congres s-a asociat cu o conferinţă dintr-un domeniu nou, inovator, acela al urmăririi terapiei medicamentoase şi al toxicologiei clinice. IATDMCT a hotărât să-şi ţină conferinţa regională în Romania, pentru a face cunoscut specialiştilor români domeniul lor de preocupări, îndreptate spre medicina perso­nalizată. Prezentările au fost susţinute doar de lectori străini, care au dezbătut subiecte referitoare la modul de organizare al unui laborator de urmărire a terapiei medicamen­toase, metode de laborator utilizate în urmărirea terapiei din diferitele patologii: psihiatrie, transplant de organe, cancer, polimedicaţie, intoxicaţii cu substanţe licite şi ilicite, alcoolul şi medicamentele, noi markeri pentru stabilirea prognosticului şi urmăriea terapiei etc.
Concluzia a fost sintetizată în mesajul de final al conferinţei: „Dacă nu putem face tot ce se ştie, măcar să ştim tot ce se poate face“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe