Newsflash
Diverse

Cu sânge cald despre sânge rece

de Dr. Alexandra MIHAI - apr. 11 2016
Cu sânge cald despre sânge rece
     Conferința „O jumătate de veac în serviciul medicinii legale“ a adus pe scena Teatrului Național un om care a îmbrățișat medicina, de jumătate de secol, atât de strâns încât nici în pragul pensionării nu i-a dat drumul. Profesorul Vladimir Beliș este o somitate în domeniul său. Vocația, entuziasmul și forța sacrificiului explică palmaresul de titluri și distincții: doctor în științe medicale din 1967, membru titular al Academiei de Științe Medicale din 1995, membru al Academiei internaționale de medicină legală din 1973, grad de mare ofițer conferit pentru contribuții la elaborarea legii transplantului de organe, cursuri de medicină legală la universități de renume din țară, peste 185 de lucrări și comunicate publicate, multe, multe monografii și lista nu se încheie aici.
     De ce ar alege cineva medicina legală? Întrebare ușoară, răspuns (aproape) deloc intuitiv. „Tânărului care pășește în lumea medicală în niciun caz nu îi trece prin minte că va face medicină legală. De ce? Pentru că visează la o poziție socială, pentru că își dorește o situație materială bună și mai puțin, deși ar trebui să fie pe primul loc, pasiunea pentru îngrijirea unui bolnav. Îi trece cuiva prin cap a face medicină legală? Nu!“, spune Beliș. Dragostea pentru această meserie i-a fost insuflată de profesorul Teodor Vasiliu. Lecțiile ținute de acesta l-au pasionat de așa manieră încât, deși a terminat facultatea de pediatrie, a devenit apoi medic legist.
     În medicina legală, poți afla adevărul, dar nu știi cât bine poți să faci, de fapt. Gândiți-vă la cei care recuperează trupurile neînsuflețite, la cei care depistează cauza morții. Oare câtă recunoștință primesc de la aparținători? Să admitem, nicio familie nu se împacă cu ideea că a pierdut.
     Preț de două ore, în cadrul conferinței s-au atins subiecte precum erorile care s-au făcut în cazul autopsiei lui Mihai Eminescu, cazuri sângeroase din istoria criminalisticii și medicinii legale (tremură cineva la numele Râmaru?), detalii despre prelevarea de ADN și intervenția medicului legist, despre dedesubturile autopsiei medico-legale, obligatorie în caz de moarte violentă sau suspectă.
     Facem un exercițiu de imaginație. O persoană decedează prin infarct miocardic în timpul nopții și cade pe carosabil. E întuneric, trece peste el o mașină. Bineînțeles că vinovat este șoferul, nu? Leziunile de pe corpul victimei sunt grave și în mod cert ar duce la moarte. Numai că nu ele sunt cauza morții. Atunci cum ne lămurim? Păi, vine medicina legală și spune că leziunile astea grave nu au caracter vital – dacă persoana trăia, organismul ar fi reacționat prin niște modificări macro- și microscopice. Un cadavru nu dezvoltă niciodată o vânătaie. Oricât de profundă ar fi rana, ea nu sângerează. Nici dacă-l decapitezi.
     Știință într-o continuă ascensiune, medicina legală și-a dezvoltat propriile subspecialități, devenite în timp specialități de sine stătătoare. Așa am aflat despre psihiatria judiciară, care servește justiția ori de câte ori se petrece o faptă penală. „Medicina dux et auxilium justitiae“ (medicina este ajutorul justiție, nu auxiliarul), sintagmă a lui Mina Minovici. Mai pe înțelesul tuturor, justiția întreabă: era zdravăn la cap?; psihiatria judiciară răspunde. Vorbim despre cazurile de viol, patologia sexuală și nu numai.
     Cele mai tragice evenimente la care a luat parte profesorul Beliș au fost cutremurul din 1977, când INML a primit 1.500 de morți, și Revoluția, când au fost aduse aproape 500 de cadavre. „Nu mai era loc să îi pui decât în curte, unii erau de nerecunoscut și trebuiau utilizate metode criminalistice de identificare.“ Tot zguduitoare a fost pentru el și vestea demolării primului institut medico-legal. Profesorul crede că decizia lui Nicolae Ceaușescu a fost una dintre cele mai grave erori.
     Agresiunea asupra corpului medical a devenit din ce în ce mai mare de-a lungul timpului, iar acuzațiile de malpraxis s-au înmulțit. Beliș vine cu o perspectivă echilibrată: a investiga, a ancheta, a se opri asupra unei  erori profesionale medicale nu este la îndemâna oricui. Puterea de înțelegere a unui profesionist față de alt profesionist în ceea ce privește un act medical, din punct de vedere civil, dar și juridic, depășește media.
     Am scris  textul ăsta cu sânge cald despre „sânge rece“. Despre o ramură a medicinii privită cu un scepticism nefondat și despre un om care a încercat de-a lungul unei cariere de 55 de ani să demonstreze cât de importantă este ea pentru viața publică. Medicina legală nu e o disciplină respingătoare, ingrată ori sinistră. Din contră, e palpitantă și vie, servește binelui și adevărului. E modul prin care moartea se bucură că ajută viața.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe