Aproximativ 700 de experţi internaţionali au discutat la Viena, la al 13-lea Congres Mondial de Ultrasonografie în Medicină şi Biologie, despre progresul ecografiei exprimat prin elastografia real-time, tehnici fusion, acoustic radiation force impulse, high intensity focused ultrasound. Mai multe detalii ne aduce dna dr. Camelia Cristina Diaconu.

 "> De la Johann Strauss la ultrasunete - Viața Medicală
Diverse

De la Johann Strauss la ultrasunete

de Dr. Camelia Cristina DIACONU - sept. 15 2011
De la Johann Strauss la ultrasunete

Aproximativ 700 de experţi internaţionali au discutat la Viena, la al 13-lea Congres Mondial de Ultrasonografie în Medicină şi Biologie, despre progresul ecografiei exprimat prin elastografia real-time, tehnici fusion, acoustic radiation force impulse, high intensity focused ultrasound. Mai multe detalii ne aduce dna dr. Camelia Cristina Diaconu.

 

   În 1969, medici şi oameni de ştiinţă din întreaga lume se întâlneau pentru prima dată la Viena, pentru a discuta despre aplicaţiile ultrasunetelor în medicină. Succesul întâlnirii a condus în mod firesc, patru ani mai târziu, la înfiinţarea World Federation of Ultrasound in Medicine and Biology (WFUMB), care adună laolaltă astăzi peste 55.000 de membri.
   Ca un mare pas în timp, între 26 şi 29 august 2011, s-au desfăşurat la Viena, în cel mai mare centru de conferinţe din Austria, Austria Center Viena, sub deviza „connecting the world of ultrasound“, lucrările bianuale ale celui de al 13-lea Congres Mondial de Ultrasonografie în Medicină şi Biologie. Preşedinţii acestei grandioase manifestări ştiinţifice, Michel Claudon (preşedinte WFUMB), Gerhard Mostbeck (preşedintele comitetului de organizare) şi Christian Nolsoe (preşedintele European Federation of Societies for Ultrasound in Medicine and Biology, EFSUMB), au remarcat încă de la deschiderea evenimentului că acesta are loc în premieră în paralel cu a 35-a întâlnire comună a societăţilor austriacă (OGUM), germană (DEGUM) şi elveţiană (SGUM) de ultrasonografie şi cu cel de-al 23-lea Congres EUROSON al EFSUMB. De asemenea, s-au referit la programul ştiinţific excepţional din acest an, care a acoperit întregul spectru, de la aplicaţiile fundamentale ale ultrasunetelor în medicină, până la viziuni asupra imagisticii ultrasonografice care pot părea mai mult science fiction în acest moment, dar care au toate şansele să devină realitate în viitorul apropiat. Congresul a fost deschis (cum altfel?) în aplauzele provocate de concertul susţinut de Ambassade Orchestra Vienna, dirijată de dr. Rudolf Streicher, fost ministru al economiei în Austria, care a introdus audienţa în atmosfera vieneză a secolului XIX pe ritmul valsurilor lui Johann Strauss. Participanţii au fost invitaţi să exploreze arta şi cultura austriacă, descoperind comorile culturale şi arhitecturale ale capitalei austriece, să se bucure de atmosfera locurilor încărcate de istorie.
   Programul ştiinţific a fost elaborat de subcomitetele WFUMB, din care fac parte membri ai tuturor societăţilor implicate, şi a inclus 11 cursuri cu durata de o zi, desfăşurate vineri, 26 august, dintre care ultrasonografia în urgenţe, ultrasonografia sânului, tehnici ecografice noi, ecografia pediatrică, musculoscheletală, oncologică, a tractului gastrointestinal. De sâmbătă până luni, fiecare participant, indiferent de nivelul său de experienţă, a avut ceva de învăţat în timpul demonstraţiilor de tip live-scanning workshop, refresher courses sau utilizând simulatoarele ecografice moderne, puse la dispoziţie de firmele producătoare. 39 sesiuni ştiinţifice, conferinţe state-of-the-art şi onorifice au adus împreună ultrasonografişti din întreaga lume, interesaţi de ultimele noutăţi în ultrasonografia abdominală, vasculară, mamară, prenatală, ginecologică, gastrointestinală, musculo-scheletală etc.
   Domeniul ultrasunetelor este în prezent scena mai multor inovaţii tehnologice ca niciodată, care vor redefini semnificaţia acestei metode pe orbita diagnosticului şi a imagisticii intervenţionale. Pentru a numi doar câteva dintre acestea: elastografia şi generaţia viitoare de ultrasonografie de contrast sunt pe cale să deschidă noi şi vaste teritorii, în special în domeniul oncologic. În plus, evenimentele tragice de la centrala nucleară de la Fukushima au reaprins interesul asupra ultrasunetelor, ca o alternativă la metodele iradiante cu raze X.
   Agenţii de contrast au deschis noi posibilităţi de diagnostic, în special în oncologie. În urma publicării ghidurilor asupra utilizării clinice a ultrasonografiei de contrast (contrast-enhanced ultrasound, CEUS) de către EFSUMB în 2004 şi 2008, în acest an WFUMB şi EFSUMB au prezentat ghidurile comune asupra CEUS. Dezvoltarea în ultimii patru ani a agenţilor de contrast de a doua generaţie a condus la lărgirea indicaţiilor ecografiei de contrast în practica medicală. Din păcate, în multe ţări, inclusiv în Austria, asigurările medicale nu rambursează costul agenţilor de contrast, metoda fiind în prezent subutilizată, în ciuda demonstrării cost-eficienţei sale, în comparaţie cu tomografia computerizată şi rezonanţa magnetică nucleară. În oncologie, tratamentele moderne ţintesc inhibarea angiogenezei tumorale; utilizarea agenţilor de contrast oferă posibilitatea de evaluare a perfuziei tumorale şi a eficienţei tratamentului.
   Aproximativ 700 de experţi internaţionali au discutat la Viena ultimele progrese în ultrasonografie: real-time imaging, elastografia real-time, tehnici fusion, ARFI (acoustic radiation force impulse), HIFU(high intensity focused ultrasound) etc.
   Imaginile ecografice prenatale sunt primele imagini ale organismului uman. Însă ecografia prenatală efectuată de prof. Ian Donald în anii ’50 are foarte puţine în comun cu potenţialul imagistic 3D şi 4D cu Doppler şi Doppler color. Cele trei discipline strâns legate, ginecologia, medicina prenatală şi obstetrica, sunt de neconceput astăzi fără ultrasunete. Acesta este motivul pentru care unele dintre subiectele-cheie ale acestui congres au fost obstetrica şi ginecologia, ca şi ultrasonografia prenatală.
   Participanţii au avut posibilitatea de a întâlni la Viena crème de la crème a imagisticii sânului, mai exact membrii comitetului BI-RADS al American College of Radiology, care consiliază guvernele asupra programelor naţionale de screening pentru diagnosticul precoce al cancerului mamar şi conduc cercetările inovative în acest domeniu. Au fost oferite sesiuni de demonstraţii practice de examinări ecografice standard pe modele umane. S-a discutat, în cadrul sesiunilor plenare, despre superioritatea examinărilor combinate (ecografie-mamografie) în detecţia cancerului mamar. Biopsia mamară ghidată ecografic este deja rutină în practică, iar ablaţia cu radiofrecvenţă câştigă din ce în ce mai mult teren.
   În cadrul lucrărilor dedicate cancerului pulmonar, s-a accentuat faptul că interacţiunea diverselor modalităţi imagistice (CT, PET-CT, RMN, ecografie transtoracică) este o precondiţie pentru un diagnostic corect şi complet. Ultrasunetele nu intră în competiţie cu celelalte tehnici, ci sunt mai degrabă un instrument dintr-o orchestră diagnostică.
   De menţionat prezenţa la Viena a unui număr foarte mare de medici români interesaţi de ultrasonografie, care prin lucrările prezentate au demonstrat că România este conectată la vârful ecografiei mondiale. Prof. dr. Ioan Sporea (Timişoara) a prezentat una dintre prelegerile onorifice, cu titlul „Can liver elastography replace liver biopsy – today or sometime?“, aducând date noi în legătură cu ARFI. Dr. Simona Bota (Timişoara) a primit unul dintre premiile EFSUMB Young Investigator Award, cu lucrarea „Thyroid elastography for diffuse pathology: feasibility and practical utility“. Prof. dr. Adrian Săftoiu (Craiova) a oferit răspunsul la întrebarea „What to do with jaundice patient with cholangiectasia in real-time US?“, prof. dr. S. Dudea (Cluj-Napoca) a demonstrat practic, în cadrul unui workshop, modalitatea de examinare a arterei renale, iar dr. Zeno Spârchez (Cluj-Napoca) a prezentat „Performance of contrast-enhanced ultrasound-guided biopsy in large renal and adrenal tumours“, ca să citez numai câteva dintre subiectele dezbătute.
   Au fost deja stabilite şi gazdele următoarelor congrese mondiale de ultrasonografie: São Paulo (Brazilia), în 2013, şi Orlando (Florida, SUA), în 2015.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe